X

Bebeğiniz 7. Ayına geldi. Yedinci ayda bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. Yabancıların yanında huzursuzluk belirtileri gösteriyor, emekleme çalışmaları yapıyor ve ek gıdalara alışmaya başlıyor. Onunla yaşam oldukça hareketli! İşte 7 aylık bebeğin duyusal, fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimi hakkında merak ettikleriniz;


7 aylık bebek neler yapabilir? Gelişimi nasıldır?












7 aylık bebeğin doktor kontrolünde neler yapılır?

Bebekler ilk 6 ayı doldurduktan sonra da 1 yaşına gelene kadar doktor kontrolleri aylık olarak devam eder. 7. ay doktor kontrolünde doktorunuz ek besinlere geçiş dönemiyle ilgili sizi yönlendirir. Bu aydan itibaren yiyebileceği besinlerle ilgili sorularınızı yanıtlar. Her bebek kendi mizacı, genetik özellikleri ve içinde bulunduğu ortamın özelliklerini yansıtarak sosyal ve duygusal yönlerden farklı şekilde gelişir. Fiziksel büyüme, fiziksel gelişimden farklıdır. Fiziksel gelişme, bebeklerin bedenlerini kontrol etme yetisi kazanarak bazı beceriler elde etmeleridir. Fiziksel büyüme ise boy ve kilonun artması anlamına gelir.


Bebeklerin aşı takvimi için tıklayın


7 aylık bebeğin boyu ve kilosu ortalama ne kadardır?

Bebeklerin ikinci altı ayında büyüme ilk altı aya göre kısmen yavaşlar. Gelişimsel olarak “normal” olarak ifade edilen bir bebek haftada 100-150 gram ağırlık kazanır. Miadında doğan 7 aylık bir kız bebek ortalama 7700 gram, erkek bebek ortalama 8400 gram ağırlığında olur. Miadında doğan 7 aylık bir kız bebeğin boyu ortalama 67 cm, 7 aylık bir erkek bebeğin boyu ise ortalama 68,5 cm olur.



7 aylık bebeğin uykusu

7 aylık bebekler artık ek gıdalara başlamış olduğu için geceleri daha az acıkır. Bu da geceleri daha az uyanmalarına yönelik olumlu etki sağlar. Geceleri sadece 1 kere beslenmek için uyanmaya başlayabilir. Öte yandan bebeğiniz diş çıkarma belirtileri gösterebilir ve bunlar gece uykularını etkileyebilir. 7 aylık bebekler kendi kendine oturma pozisyonuna gelebildiği için yatak kenarlığının ve bariyerinin yüksekliğine dikkat etmek ve gerekirse yeni bir güvenlik ayarı yapmak gerekir. Bebeklerde 7. aydan itibaren ayrılık korkusu başladığı için uykuya geçişleri de etkilenmeye başlayabilir. Karnı toksa ve gece uyanmaları varsa, gece uyandığı zaman onu hemen beslemeye yönelmeniz şart değil. Sadece biraz sakinleşmeye ihtiyaç duyuyor olabilir. 7 aylık bebekler ortalama 3 adet gündüz uykusu uyur. Gündüz uykularının süresi 1-2 saat civarındadır ve aralıkları en az 3 saattir. Gece uyku süresi 9-12 saat arasında değişir. 7 aylık bebeğin toplam uyku süresi günlük 12-14 saat arasında değişkenlik gösterir.



7 aylık bebek beslenmesi

Bebeğiniz ek gıdalarla tanışmaya devam ettiği bu dönemde her ne kadar 7. ay bebek beslenmesi için örnek mönülere rastlasanız da bir gün içinde ek gıdaların tümünü alması için telaş duymanıza gerek yoktur. Bebeği yemesi için zorlamak bu tanışma döneminde hem bebeği hem de anneyi strese sokabilir. Yaşam boyu sağlıklı yemekle olan ilişkisi bu aylarda gelişmeye başlayacağı için sakin yaklaşımda bulunmak çok önemlidir. Sanılanın aksine, bu dönemde anne sütü bebeğin temel gıdası olmaya devam eder. 9. Aya kadar olan dönemi bir geçiş süreci olarak görüp bebeğin tatlarla tanışma, eline alıp ağına götürme, ağızda yuvarlama, dişsiz damaklarıyla çiğneme ve yutma gibi becerilerini geliştirme dönemi olduğunu bilmelisiniz.


Önceki ay ek gıdaları tatmaya başlayan bebek, 7 aylık olduğunda halen anne sütü destekli olarak ek besinlerle tanışmaya devam eder. 7 aylık bebek günlük beslenme düzeni kahvaltı, kuşluk, öğle, ikindi, akşam ve gece öğünlerinden oluşur ve her öğüne yavaş yavaş geçilir. Örnek beslenme düzeni olarak; kahvaltı öğününde çeyrek yumurta sarısı ve tuzu alınmış beyaz peynir vermeye başlayabilir, kuşluk vaktinde meyve püresi, öğlen sebze püresi, ikindide ev yapımı yoğurt ve meyve püresi, akşam tahıllı bebek muhallebisi, gece ise anne sütü veya anne sütü almıyorsa formül mama ile beslenme düzenine devam edebilirsiniz. Bebeğinizin yiyeceklerine 1 yaşına kadar tuz eklenmemeli, bal gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek besinlerden uzak durulmalıdır. Bebeğinizin gelişimine uygun beslenme düzeni için doktoruna danışmanız en iyisidir.




Referanslar: T.C. Sağlık Bakanlığı Bebek ve Çocuk İzlem Protokolü. Şuradan alındı: https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/Yayin/420

Carolyn Meggitt (2013) “Çocuk Gelişimini Anlamak”