X

Aşılatma insanlar için önemli olduğu kadar hayvanlar için de son derece önemlidir. Koruyucu hekimlik gereği, her canlının hastalıklara karşı aşılatılması hem yaşam kalitelerini güçlendirir hem de daha sağlıklı bir hayat yaşamalarını sağlar.


Aşılatma nedir?

Memeli canlılarda, anne sütünde bulunan antikorlar bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak anne sütünden kesildikten sonra evcil dostunuzun daha sağlıklı yaşayabilmesi ve antikor üretebilmesi için aşılatma şarttır. Aşı, hastalık taşıyan organizmaların zayıflatılmış örneklerini içerir. Bu organizmalar vücuda zerk edildiğinde vücut tehdit algılayarak bu hastalıklara karşı bir savunma mekanizması geliştirir. İleride, vücuda hastalık yayan mikroorganizma girerse aşılı olan vücut kolayca bu hastalıklarla savaşabilir. Bu işlemlerin mutlaka bir veteriner hekim tarafından yapılması gerektiğini belirtmemizde fayda var. Aşı takviminizi veterineriniz sizin için oluşturacaktır.


Evcil hayvanlara aşı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?








Aşılatmaya ne zaman başlamalı?

Aşılatma yavru kedi ve köpeklerde doğumdan sonraki 6. veya 7. haftalarda başlayabilir. Eğer daha büyük yaşlarda ve sokaktan bir dost sahiplendiyseniz öncelikle genel bakımını ve iç-dış parazit aşılarını yapıp yavruyu sağlıklı bir hale getirdikten sonra yine aşılarını yaptırabilirsiniz.