HT Hayat Anasayfa Gebeliğin 36. Haftasında Neler Oluyor? | Hamilelik

Hamileliğin 36. haftasında bebeğin kilosu ve gelişimi


Bebeğinize odaklanarak sırt ve tüm ağrılarınızı unutun, o bu hafta kapıdan rahatça çıkmasını sağlayacak yumuşak kemikleri ve kıkırdağıyla birlikte yaklaşık 2 kilo 700 gram ve 47 cm. Bebeğiniz hala her gün yaklaşık 28 gr alıyor. Tüm sistemleri (dolaşım ve kas sistemleri de dahil olmak üzere) büyük gün için hazır. Şimdiye kadar sadece alıştırma yaptı, asıl gücünü memenizi emerken gösterecek.


Şimdiye kadar vücudunu kaplayan tüyler ve hamileliğiniz boyunca bebeğinizin cildini koruyan verniks tabakası dökülüyor. Bebeğiniz bu maddelerin ikisini ve siyahımsı bir karışım olan mekonyumu yutuyordu. Bunlar bebeğinizin ilk bağırsak hareketleriydi.


Bu haftanın sonundan itibaren bebeğiniz prematürelikten çıkıyor. 37-42. haftalarda bebek normal gelişimini tamamlamıştır, 37 haftadan önce prematüre, 42. haftadan sonra ise geç doğumdur. Büyük ihtimalle kafasının aşağıya doğru durduğu bir pozisyondadır. Ama eğer değilse doktorunuza dıştan döndürme manevrası yapıp yapamayacağını sorun.






36 haftalık bebeğin görüntüsü:





Hamileliğin 36. haftasında annede meydana gelen değişiklikler


Hormonların neden olduğu bağ dokularının gevşemesi ve yumuşamasından dolayı hamile yürüyüşüne geçtiniz. Bu vücudunuzun küçük bir yerden büyük bir bebek çıkarmak için yaşadığı gelişmelerden bir tanesi. Ama ne yazık ki bu bağ dokularında oluşan zorlanma, bel ve pelvis ağrılarına neden olabiliyor.


Gün içinde eğilip kalkarken artık biraz daha dikkatli olmalısınız. Bunun haricinde bel, sırt ve pelvis ağrılarından kaçınmak için hafif egzersizler ve hamile yogası yapmaya devam edebilir, ağrılarınızı dindirmek için hamile masajı almayı düşünebilirsiniz.




Bebeğiniz çok fazla yer işgal ettiği için mideniz her zamankinden biraz daha fazla sıkışıyor ve yemek yemekte zorluk çekiyor olabilirsiniz. Bu durumda daha küçük ve sık yemeye çalışın. Diğer yandan, mide yanmanız azalmış ve daha kolay nefes alıyor olmalısınız. Çünkü bebeğiniz gitgide aşağıya doğru inmeye başlıyor. Fakat daha önce doğum yaptıysanız doğumdan önce bu gerçekleşmeyebilir. Eğer bebeğiniz aşağıya doğru inmekteyse alt karnınızda bir baskı hissedersiniz. Bu biraz rahatsız edicidir ve normale göre daha sık idrara çıkmanıza sebep olur. Bebeğiniz iyice aşağıya inmişse ayrıca vajinal bir baskı ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bazı kadınlar bu hissi, bacaklarının arasında bowling topu taşımaya benzetir.


Braxton Hicks kasılmalarını daha çok hissedebilirsiniz. Doktorunuzla doğum işaretlerini gözden geçirdiğinize emin olun.Genel kural olarak suyunuz henüz gelmemişse ama sancılarınız bir saat içinde 5 dakikada bir geliyor ve 1 dakikadan fazla sürüyorsa doğum her an başlayabilir.


Eğer bebeğinizin hareketlerinde bir azalma varsa, vajinal kanamanız varsa, kalıcı bir karın ağrınız varsa hemen doktorunuzu arayın.


Hamileliğiniz sorunsuz bile olsa bu son ayınızda uçağa binmekten kaçının çünkü her an doğum yapabilirsiniz. Zaten pek çok havayolu şirketi doğuma 30 gün kala uçmanıza izin vermeyecektir.


Ortalama kiloya sahipseniz 36. hafta itibariyle sizden beklenen kilo alımı 11-13 arasındadır. Size tavsiye edilen kiloda kalmaya özen gösterin.



Fetal hareketlerde değişiklik

Bebeğinizin köşeleri daraldıkça ve manevra yapacağı alan azalınca hareketlerinde de değişim olacak. Hala hareket ettiğini hissedeceksiniz ama daha az tekmeleme ve itme ama daha fazla kıvranma hissedeceksiniz.


Mide yanması ve hazımsızlık

Mideniz yukarı itilmeye ve rahim tarafından sıkıştırılmaya devam ettikçe öğünlerde daha az yiyebileceksiniz. Bu kötü bir haber değil. Küçük öğünler sizin sindirim sisteminiz ve mide yanmasına engel olması açısından çok daha iyi.


Midede gaz toplanması ve geğirme

Mide yanması yeterli olmadığında ya gaz çıkaracaksınız ya da küçük bir erkek çocuğu gibi geğireceksiniz. Tabii ki bu da geçici bir süreç. Zaman içerisinde öğünlerinizi azalttığınız ve daha küçük lokmaları çok çiğneyerek yuttuğunuz takdirde daha az hava alacaksınız ve bu belirtiler daha da azalacak.





Sık idrar çıkarma

Bu aralar bebeğiniz pelvisinize doğru iyice inmiş ve idrar kesenizi sıkıştırıyor olabilir. Hamileliğin ilk aylarında olduğu kadar az tuvalete çıkmıyorsunuz artık. Ama kesinlikle sıvı gıdalardan kaçmayın, vücudunuzun susuz kalmaması için her zamankinden daha fazla sıvıya ihtiyacı var.


Vajinal akıntı

Vajinanızdaki akıntı artabilir, yoğunlaşabilir ve kalınlaşabilir. Cinsel ilişki veya vajina kontrolünden sonra mukusun pembe, kırmızı veya kahverengi olması sizi korkutmasın. Bu sadece rahim boynunun şu aralar çok hassas olmasından kaynaklanıyor... Beklenmedik yoğunlukta veya kokulu bir akıntı fark ederseniz muhakkak doktorunuza danışmalısınız.


Pelvise baskı ve rahatsızlık

Pelvis bölgenizde ağırlık hissediyorsunuz. Bu doğuma hazırlanan bebeğinizin aşağı doğru ilerlemesinden dolay başının pelvis, idrar kesesi ve belinize baskı yapmasından kaynaklanıyor. Bazı pelvis hareketlerini deneyin veya sıcak küvette kendinize bir mola verin.


Karın kaşıntısı

Belinizin çatlama noktasına geldiğini hissedebilirsiniz! Kakao yağı, susam ve badem yağları ve E vitamini içeren kremler kaşınmanızın azalmasına ve rahatlamanıza yardımcı olabilir.


Ayak bileği ve ayağın şişmesi

Bebeğiniz daha fazla sıvı almaya başladığında ödeminiz daha belirgin hale gelir. Sadece ayağınız ve bilekleriniz değil aynı zamanda elleriniz ve yüzünüz de şişer. Su içmeye ve diğer sıvıları almaya devam edin. Sıvılar vücudunuzda biriken fazla sodyum ve atık yiyeceklerden kurtulmanızı sağlar ve şişmeyi minimize eder.


Uyumada zorluk çekmek

Uyku her zamankinden daha zorlanacağınız bir hal alacak. Odanızın çok dağınık olmadığından emin olun üzerinize çok fazla giysi giymeyin veya bir cam açın.


Halsizlik veya ekstra enerji

36. haftaya geldiğinizde yorgun olmanız çok doğal. Ama annelik iç güdülerinden doğan enerji fazlalığınız olabilir. Kendinizi çok enerjik hissetseniz de dinlenmek ve yemek için sıkça zaman ayırmayı ihmal etmeyin.



***


İpucu: Doğumun aşamaları

Her ne kadar hangi doğumun ne kadar sürebileceğini tam olarak kestirmek imkansız olsa da, ilk defa anne olacaklar için doğum genellikle yaklaşık 15 ila 36 saat sürer. Daha önceden normal doğum yapanlar için ise ortalama 8 saat kadar sürer.


Doğumun aşamaları 3 ana etapta gerçekleşir:


Doğumun ilk aşaması:

İlk aşama sancılarınızın başladığı ve rahminizin genişleyip açılmaya başladığı zamandır. Bu etap doğum öncesi ve doğum vakti olarak ikiye ayrılmıştır.


İlk aşama rahminizin 4 cm. açılmasıyla biter ve işler hızlanmaya başlar. Bu noktada aktif doğum başlayacaktır ve kasılmalar daha şiddetli ve sık olacaktır.


İlk aşamasının en sonunda kasılmalar her 2-3 dakikada bir gelir ve bir dakikadan fazla sürer.



Doğumun ikinci aşaması:

Rahminiz tamamen açıldıktan sonra ikinci aşama başlar, bebeğiniz bu aşamada doğacaktır. Bu aşamada artık ıkınmak ve bebeğinizi itmeniz gerekecektir, birkaç dakika ya da bir iki saat sürebilir; daha önce normal doğum yapmışsanız daha kısa sürer.



Her itişinizde bebeğinizin kafası git gide çıkışa doğru yaklaşacaktır. Kafası geldikten sonraki ıkınmanızda bebeğinizin omuzları sonrada geri kalan kısmı gelecektir.


Herşey bittikten, bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra hissedeceğiniz o derin rahatlama duygusu bambaşkadır. Oldukça enerji harcadığınız için uyku isteğiyle dolacaksınız ama bebeğinizi görünce bu hislerin hepsi geçecektir.



Doğumun üçüncü aşaması:

Bebeğinizin doğumuyla başlar ve plesantanın gelmesiyle biter, artık kasılmalar daha azdır.







***


Gebeliğin 36. haftası ile ilgili uzman görüşü:

Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 36. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:


  • Bebeklerin bağırsaklarında mekonyum adı verilen ilk dışkısı oluşmuştur. Anne karınında bebek sıkıntıya girmediği sürece ilk dışkısını yapmaz. Doğumdan sonra ilk 24 saat içinde ilk dışkıyı yapar. Bebeklerde mekonyum koyu yeşil renkli olup, bazen doğum eylemi sırasında da amnion mayi içinde tespit edilebilir.

  • Boyu 50 cm'e yaklaşan bebeğin kilosu 2500-2700 gram arası olur.

  • Bebeğin başı pelvise doğum kanalına doğru yerleşmeye başlar. Anne bu dönemde midesinin rahatladığını ifade eder. Gebenin nefes alıp vermesi rahatlamıştır. Yalnız bebeğin başının basısına bağlı olarak kasıklardaki ağrı daha artabilir. Üstelik mesanenin kapasitesinin azalması ve bası nedeniyle sık sık idrara çıkma ve bazen de idrar kaçırmalar olabilir.

  • Dönem dönem karın ve kasık bölgelerinde ani ağrılar oluşabilir. Gebelerin oturma kalkmaları daha zorlaşır. Bazen vajene doğru güçlü baskılar hissedilir. Bunlar bazen doğum ağrısı mı? sorularını ortaya çıkarır.

Gebelerin bu dönemde artan doğum kaygılarını rahatlatmak gerekir. Bu dönemden sonra her ağrı her kasılma gerçek doğum ağrısı mı bunları açıklamakta fayda vardır. Doğum öncesi başlayan doğuma hazırlık ağrısı adı verilen yalancı doğum ağrıları mevcuttur.


1) Yalancı doğum ağrıları dönem dönem gelir ve kısa sürelidir. Daha çok karın alt bölgesinde hissedilir. İstirahatla geçer. Çoğu ağrı olarak hissedilmez, kasılma gerilme şeklinde olur.


2) Gerçek doğum ağrıları devamlılığı olan bir süreçtir. Ağrılar başladıktan sonra düzenli gelmeye başlar. Süreleri kısalır ve ağrılar hissedilir olmaya başlar. Daha çok belden ve kasıktan başlarlar. Giderek şiddetleri artarken gebeler artık kasılmaları ağrı olarak hissetmeye başlar. Gerçek doğum ağrıları rahim ağzını da etkilemeye başlar. Vajinal sümüksü akıntı bazen pembe veya kanlı akıntıya şeklinde gelir. İstirahat ve yatmakla ağrılar geçmez ve azalmaz. Doğum sonuna kadar artarak devam eder.






YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir 36 hafta hamileyim doktor 3 haftalık gelişim geriliği olduğunu söylüyor bunun için önüne geçmek için ne yapmalıyım yapmalym
    CEVAPLA
  • Misafir Arkadaşlar lütfen yardımcı olun ben 38 haftalık hamileyim kızım kafasının geç geliştiğini yeni farketti doktor ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin ????????
    CEVAPLA
  • Misafir ben 36 haftalık hamile bebek Doğumaşı hazır mı
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba canım seni çok özledim ????
    CEVAPLA
  • Misafir Bende çok şükür çok mutluyum bebeyimi kucağıma alacağım için insalah rabbim bu mutluluğu herkese yasatir
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalık oldum çok ağır hissediyorum kendimi. Biren evel doğumum gerçekleşmesini istiyorum. Son ay çok zor dönem oluyor. Ayaklarım ellerim uyuşuyor ishal oldum. Kasılma yaşıyorum. ????
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalık oldum çok ağır hissediyorum kendimi. Biren evel doğumum gerçekleşmesini istiyorum. Son ay çok zor dönem oluyor. Ayaklarım ellerim uyuşuyor ishal oldum. Kasılma yaşıyorum. ????
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalık oldum çok ağır hissediyorum kendimi. Biren evel doğumum gerçekleşmesini istiyorum. Son ay çok zor dönem oluyor. Ayaklarım ellerim uyuşuyor ishal oldum. Kasılma yaşıyorum. ????
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalik geneyim bulantim var vesari alıntım var kötümü
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalik hamileyim ishal oldum bebegime bir zar varmı acaba
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 37 hafta hamileyim 4 gebrliğim oğlum olacak heyecanla bekliyorum çok mutluyum rabim bu mutluluk sevinci herkese yaşatsın evlat bekleyen tüm kardeşlerimize nasip etsin
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 36 haftalik hamileyim bebeğim ters döner mi acaba cok korkuyorum diyer bebeklerin normaldi bu sezeryanmi olur bilgi verin
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 36 haftalık hamileyim sancılarım oluyo geceleri korkuyorum ilk doğumum olacak
    CEVAPLA
  • Misafir Benim 3 cu hamileliyim amma 37 ciheftesidi agrilarim cox olur
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalık hamileyim bebek ters döner mi acaba
    CEVAPLA
  • Misafir 36 havtalik hamilelikde bebek hic oynamlyor neden
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalik oldu bebek son bir haftadir akinti var pis kokulu kahve pembemsi neden ?
    CEVAPLA
  • Misafir Meraba ben 36 haftalık hamileyim yumurtalıkta pos sendromu var acaba normal Doğumla bu kistler gidermi yada alınırmı kurtulmak istiyorum yoksa sezaryan olup bu kistlerinde aldırmakmış gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim
    CEVAPLA
  • Misafir Bnde 37.haftalik hamileyim
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalikti hamileyim üç gündür sürekli tuvaletimi yapıyorum. Büyük olarak bu tehlikeli mi acaba
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalik pramature mi
    CEVAPLA
  • Misafir ay dayanamadim. milletin matematigine laf edecek bir sey yok ortada zira ben matematik olimpiyatlarina katilip 35 haftalik hamileligime sekiz ay diyorum cunku insanlar ay 9 ay 10 gun demekki1 ay 10 gun sonra cocuk olacak fln diye hesap yapiyorlar. bence surekli ustunluk taslamaya calisanlarin cocuklarina yazik oluyor.
    CEVAPLA
  • Misafir 37 hafta hamilelikde jinsel elaskinin bebege zarary warmy
    CEVAPLA
  • Misafir 30 haftalık hamile olup kaçıncı ay olduğunu bilmeyen arkdşm matematiğine sağlık :)vah o çocuga:)
    CEVAPLA
  • Misafir Doktorun söylediği haftadan 2 hafta çıkarıp ay a bölün kaç aylık olduğunuz böyle çıkar. 30-2=28/4=7aylık hamilesiniz
    CEVAPLA
  • Misafir bende otuz haftalIk hamileyim kac aylIk oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir Mide yanmalari gastrit geçmedi hala şiddeti arttı 36 . hf rahatlayamadm
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalik hamileyim bebegim 3600gr normalmi
    CEVAPLA
  • Misafir maşallah
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalık gebeyim nişan geldi bulantim var kusuyorum düğüm ne zaman ederim acaba
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalik hamileyim kasılmalar sancılarım var ama sezeryan nezaman alirlar beni
    CEVAPLA
  • Misafir 35 hafta 6 günlük hamileyim kasilmalarim vat
    CEVAPLA
  • Misafir Son adet tarihimi bilmiyorum Ilk gittigim doktor 4 haftamin oldugunu soyledi Son gittigim doktor 2 haftan kaldi diyor Bebegimin gelisimine gore hesap yaptigini soyledi bebegim 3.40 gram
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 34 hafta 5 günlek hamileyim amma aynan 36 haftalik da olanlar var bende
    CEVAPLA
  • Misafir cok sagolun iyi aksamlar
    CEVAPLA
  • Misafir Cox sagolun cok guzel yazmiwsiniz,mende 36 heftelik hamileyim,3cu cocugum olacag inwallah,Allah her kesi saglikli etsin
    CEVAPLA
  • Misafir Hbh
    CEVAPLA
  • Misafir Hamileyim sancım var ara ara
    CEVAPLA
  • Misafir hamileyim
    CEVAPLA
  • Misafir vallah bende korkuyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalik hamileyim
    CEVAPLA
  • Misafir 36 haftalık hamileyim sadece dogumla ilgili bebegime sarılmayı opmeyi hayal ediyorum nasıl hayırlıysa öyle dogurim diyorum ama tabiki gönlüm normal dogumdan yana, tüm annelerin allah yardımcısı olsun:)
    CEVAPLA
  • Misafir hic korkma allah yardım edr hele bebegi eline al bak korku na bilmeyecen
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftalik hamileyim
    CEVAPLA
  • Misafir 35 haftalik hamileyim
    CEVAPLA
  • Misafir 36 hafda 5 günlük hamileyim bəzən ağrılarım olur sizcə doğum yalayıb ordu onun için mi bu ağrılar
    CEVAPLA
  • Misafir kil donmesinin normal dogumla hic bir ilgisi yok korkmani veya andiselenmeni gerektirecek bi durumda degil bende kil donmesinden ameliyat oldum ustunede 1 normal 1 sezeryan kismet olursada bu ayin sonlarina dogru 2.ci sezeryani olucam canim
    CEVAPLA
  • Misafir 37 haftalik hamileyim karnimin alt kısımlarında ağrılar oluyo ve yürümeyi zorlaştırıyor
    CEVAPLA
  • Misafir bende 35 haftalik hamileyim.bende gebelikten once seker dusuklugu cikti ve dogumum normal olacak ve halim olurmu onu hic bilmiyorum bazen oluuo ki yemegi yiyince orda bayilacak gibi oluyorum :(
    CEVAPLA
  • Misafir he bu arada kil donmesi ameliyati oldum normal doguma etkisi olurmu cvb beklyorum yardimci olursaniz sevinirm
    CEVAPLA
  • Misafir 33 haftalik hamileyim ben cok korkuyorum ya ne yapmam lazim korkumu yenemiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir allah hepinizin bebeklerine sağlık versin inşallah
    CEVAPLA
  • Misafir bende 36 haftaligim rabbim butun annelere kolaylik versin insaallah.bebeklerimiz saglikli dogarda bizde en guzel mutlulugu o zaman yasariz
    CEVAPLA
  • misafir bende 36+5 haftalık hamileyim doğuma a az kaldı diyor doktorum çok heyecanlıyım .üzülme ve korkma bebeğine bişey olmayacak allahın izniyle sana ve tüm hamilelere allah yardımcı olsun inşallah
    CEVAPLA
  • misafir benim esimde dogumun 36. haftasinda cok sukur suan saglikli bebegimiz yorumlarini okudum her anne endise icinde saglikli bir dogum icin umit etmekte allah umitlerinizi bosa cikarmaz ins tum anne ve anne adaylarina saglikli dogumlar diliyorum..
    CEVAPLA
  • misafir ben 36 +1 gúnluk hamileyim ilk cocugm tek korkum bebegme konulan diafram hernisi tanısı dogduktan sonra insallah akcigerinde bi sorun çıkmaz bebeğim için dua edermisiniz ona bisi olmasindan cok korkuyorum ; (
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.