X

Plasenta previa nedir?

Plasenta previa, bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın rahim içinde doğum kanalını kapatacak şekilde yerleşmesi durumudur. Yaklaşık olarak 300 gebelikten birinde görülmektedir. Normal şartlarda plasenta, hamileliğin ilk haftalarında bebekle birlikte gelişmeye başlar ve hamileliğin ortalarına gelindiğinde yerini sabitler. Hamileliğin ilk haftalarında yeri değişebilen plasenta, 20. haftadan sonra genellikle rahmin üst kısımlarında olacak şekilde yerleşen plasenta, doğum sırasında bebeğin kanaldan aşağı inmesini engellemez. Ancak plasenta previa durumunda plasenta, rahim ağzına yakın bir yerde yerleşmiştir ve bu durumda bebek rahim ağzına ulaşamaz ve doğum kanalından geçiş yapamaz.


Plasenta previa neden olur?

Plasentanın rahim ağzını kapatacak şekilde aşağıda yerleşmesinin nedeni tam olarak tespit edilememektedir ancak bazı faktörlerin previa riskini arttırdığı bilinmektedir:




Plasenta previa nasıl anlaşılır?

Plasenta previa belirtileri arasında en yaygın görüleni, hamileliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan ağrısız vajinal kanamalardır. 20. haftadan önce yapılan ultrason muayenelerinde plasentanın aşağıda ve doğum kanalını kapatacak şekilde yerleştiği görülebilir ancak genellikle rahim büyümeye devam ettikçe, plasenta da yukarı çıkarak rahim ağzından uzaklaşır. Kanama belirtisi görülürse, muhakkak tekrar ultrason muayenesi yapılması gerekir. Bu muayenede plasentanın yeri kolaylıkla tespit edilebilmektedir.


Plasenta previa çeşitleri nelerdir?

Plasentanın doğumu engelleyecek şekilde olması gereken yerden farklı yerleşmesi, birkaç şekilde gerçekleşebilir. Buna göre plasenta previanın 4 farklı çeşidi bulunur:


Plasenta previa totalis: Rahim ağzının tamamen plasenta ile kapatılmış olması durumudur.

Plasenta previa parsiyalis: Plasenta yine aşağıda olacak şekilde yerleşmiştir ancak rahim ağzının tamamını kapatmıyordur.

Plasenta previa marginalis: Plasenta, rahim ağzına yakın şekilde yerleşir, kenarı rahim ağzının olduğu kısma değecek şekildedir ancak rahim ağzı tamamen kapatılmamıştır.

Aşağı yerleşimli plasenta: Plasentanın kenarı rahim ağzına ulaşacak kadar yakın değildir ancak yine de plasenta beklenenden daha aşağıda yerleşmiştir.



Plasenta previa riskleri nelerdir?

Plasentanın istenmeyen şekilde yerleşmiş olması anne ve bebek için bazı riskli durumlara neden olabilmektedir.


Anne açısından;



Bebek açısından;





Plasenta previa tedavisi nasıl olur?