X

Preeklampsi nedir?

Hamile kadınların %5'ini etkileyen preeklampsi, halk arasında 'gebelik zehirlenmesi' olarak bilinir ancak bildiğimiz gıda zehirlenmesi ile herhangi bir ilgisi yoktur. Preeklampsi, anne ve bebeği birbirine bağlayan plasentadaki ve rahimdeki bazı damarların normalden çok fazla daralması ile bebeğin plasentadan yeterli kanı alamaması durumudur.


Preeklampsi belirtileri nelerdir?












Eklampsi nedir?

Nadiren de olsa preeklampsi, krizlere neden olabilir. Bu krizlere eklampsi adı verilir. Eklampsinin anne ve bebek için çok ciddi komplikasyonları olabilir. Krizlere, baş ağrısı, görme değişikliği, ruhsal karmaşa veya artan karın ağrısı gibi belirtiler eşlik edebilir. Bazen krizler uyarısız gelir. Bu nedenle yüksek preeklampsi geçiren her kadına kriz önleyici magnezyum sulfat verilir.


Preeklampsi ne zaman ortaya çıkar?

Genellikle problem 37. haftada ortaya çıkar ama gebeliğin ikinci döneminde herhangi bir zamanda da gelişebilir. Hatta doğum sırasında veya doğumdan sonra bile (ilk 48 saat içinde) olabilir. 20. haftadan önce preeklemapsi belirtileri gözükebilir ama bu durum nadirdir. Preeklampsi hafiften şiddetliye kadar olabilir ve ilerleme süreci hızlı veya yavaş olabilir.


Preeklampsi anne ve bebeğin sağlığını nasıl etkiler?








HELLP sendromu nedir?

Bazı kadınlar preeklampsiyle beraber HELLP sendromu yaşarlar. HELLP şunu ifade eder:




HELLP sendromu sizi ve bebeğinizi tek başına yüksek preeklampsinin yol açtıklarından daha fazla zarar verir. Bir kere preeklampsi gelişirse, HELLP sendromuna yakalanmamak için sürekli kan testi yapılması gerekir.


Preeklampsi kimlerde görülür?

Bazı gebelerde preeklampsi gelişmesi riski daha fazladır: