Hamileliğin 36. haftasında bebeğin kilosu ve gelişimi
Bebeğinize odaklanarak sırt ve tüm ağrılarınızı unutun, o bu hafta kapıdan rahatça çıkmasını sağlayacak yumuşak kemikleri ve kıkırdağıyla birlikte yaklaşık 2 kilo 700 gram ve 47 cm. Bebeğiniz hala her gün yaklaşık 28 gr alıyor. Tüm sistemleri (dolaşım ve kas sistemleri de dahil olmak üzere) büyük gün için hazır. Şimdiye kadar sadece alıştırma yaptı, asıl gücünü memenizi emerken gösterecek.
Şimdiye kadar vücudunu kaplayan tüyler ve hamileliğiniz boyunca bebeğinizin cildini koruyan verniks tabakası dökülüyor. Bebeğiniz bu maddelerin ikisini ve siyahımsı bir karışım olan mekonyumu yutuyordu. Bunlar bebeğinizin ilk bağırsak hareketleriydi.
Bu haftanın sonundan itibaren bebeğiniz prematürelikten çıkıyor. 37-42. haftalarda bebek normal gelişimini tamamlamıştır, 37 haftadan önce prematüre, 42. haftadan sonra ise geç doğumdur. Büyük ihtimalle kafasının aşağıya doğru durduğu bir pozisyondadır. Ama eğer değilse doktorunuza dıştan döndürme manevrası yapıp yapamayacağını sorun.
36 haftalık bebeğin görüntüsü:
Hamileliğin 36. haftasında annede meydana gelen değişiklikler
Hormonların neden olduğu bağ dokularının gevşemesi ve yumuşamasından dolayı hamile yürüyüşüne geçtiniz. Bu vücudunuzun küçük bir yerden büyük bir bebek çıkarmak için yaşadığı gelişmelerden bir tanesi. Ama ne yazık ki bu bağ dokularında oluşan zorlanma, bel ve pelvis ağrılarına neden olabiliyor.
Gün içinde eğilip kalkarken artık biraz daha dikkatli olmalısınız. Bunun haricinde bel, sırt ve pelvis ağrılarından kaçınmak için hafif egzersizler ve hamile yogası yapmaya devam edebilir, ağrılarınızı dindirmek için hamile masajı almayı düşünebilirsiniz.
Bebeğiniz çok fazla yer işgal ettiği için mideniz her zamankinden biraz daha fazla sıkışıyor ve yemek yemekte zorluk çekiyor olabilirsiniz. Bu durumda daha küçük ve sık yemeye çalışın. Diğer yandan, mide yanmanız azalmış ve daha kolay nefes alıyor olmalısınız. Çünkü bebeğiniz gitgide aşağıya doğru inmeye başlıyor. Fakat daha önce doğum yaptıysanız doğumdan önce bu gerçekleşmeyebilir. Eğer bebeğiniz aşağıya doğru inmekteyse alt karnınızda bir baskı hissedersiniz. Bu biraz rahatsız edicidir ve normale göre daha sık idrara çıkmanıza sebep olur. Bebeğiniz iyice aşağıya inmişse ayrıca vajinal bir baskı ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bazı kadınlar bu hissi, bacaklarının arasında bowling topu taşımaya benzetir.
Braxton Hicks kasılmalarını daha çok hissedebilirsiniz. Doktorunuzla doğum işaretlerini gözden geçirdiğinize emin olun.Genel kural olarak suyunuz henüz gelmemişse ama sancılarınız bir saat içinde 5 dakikada bir geliyor ve 1 dakikadan fazla sürüyorsa doğum her an başlayabilir.
Eğer bebeğinizin hareketlerinde bir azalma varsa, vajinal kanamanız varsa, kalıcı bir karın ağrınız varsa hemen doktorunuzu arayın.
Hamileliğiniz sorunsuz bile olsa bu son ayınızda uçağa binmekten kaçının çünkü her an doğum yapabilirsiniz. Zaten pek çok havayolu şirketi doğuma 30 gün kala uçmanıza izin vermeyecektir.
Ortalama kiloya sahipseniz 36. hafta itibariyle sizden beklenen kilo alımı 11-13 arasındadır. Size tavsiye edilen kiloda kalmaya özen gösterin.
Fetal hareketlerde değişiklik
Bebeğinizin köşeleri daraldıkça ve manevra yapacağı alan azalınca hareketlerinde de değişim olacak. Hala hareket ettiğini hissedeceksiniz ama daha az tekmeleme ve itme ama daha fazla kıvranma hissedeceksiniz.
Mide yanması ve hazımsızlık
Mideniz yukarı itilmeye ve rahim tarafından sıkıştırılmaya devam ettikçe öğünlerde daha az yiyebileceksiniz. Bu kötü bir haber değil. Küçük öğünler sizin sindirim sisteminiz ve mide yanmasına engel olması açısından çok daha iyi.
Midede gaz toplanması ve geğirme
Mide yanması yeterli olmadığında ya gaz çıkaracaksınız ya da küçük bir erkek çocuğu gibi geğireceksiniz. Tabii ki bu da geçici bir süreç. Zaman içerisinde öğünlerinizi azalttığınız ve daha küçük lokmaları çok çiğneyerek yuttuğunuz takdirde daha az hava alacaksınız ve bu belirtiler daha da azalacak.
Sık idrar çıkarma
Bu aralar bebeğiniz pelvisinize doğru iyice inmiş ve idrar kesenizi sıkıştırıyor olabilir. Hamileliğin ilk aylarında olduğu kadar az tuvalete çıkmıyorsunuz artık. Ama kesinlikle sıvı gıdalardan kaçmayın, vücudunuzun susuz kalmaması için her zamankinden daha fazla sıvıya ihtiyacı var.
Vajinal akıntı
Vajinanızdaki akıntı artabilir, yoğunlaşabilir ve kalınlaşabilir. Cinsel ilişki veya vajina kontrolünden sonra mukusun pembe, kırmızı veya kahverengi olması sizi korkutmasın. Bu sadece rahim boynunun şu aralar çok hassas olmasından kaynaklanıyor... Beklenmedik yoğunlukta veya kokulu bir akıntı fark ederseniz muhakkak doktorunuza danışmalısınız.
Pelvise baskı ve rahatsızlık
Pelvis bölgenizde ağırlık hissediyorsunuz. Bu doğuma hazırlanan bebeğinizin aşağı doğru ilerlemesinden dolay başının pelvis, idrar kesesi ve belinize baskı yapmasından kaynaklanıyor. Bazı pelvis hareketlerini deneyin veya sıcak küvette kendinize bir mola verin.
Karın kaşıntısı
Belinizin çatlama noktasına geldiğini hissedebilirsiniz! Kakao yağı, susam ve badem yağları ve E vitamini içeren kremler kaşınmanızın azalmasına ve rahatlamanıza yardımcı olabilir.
Ayak bileği ve ayağın şişmesi
Bebeğiniz daha fazla sıvı almaya başladığında ödeminiz daha belirgin hale gelir. Sadece ayağınız ve bilekleriniz değil aynı zamanda elleriniz ve yüzünüz de şişer. Su içmeye ve diğer sıvıları almaya devam edin. Sıvılar vücudunuzda biriken fazla sodyum ve atık yiyeceklerden kurtulmanızı sağlar ve şişmeyi minimize eder.
Uyumada zorluk çekmek
Uyku her zamankinden daha zorlanacağınız bir hal alacak. Odanızın çok dağınık olmadığından emin olun üzerinize çok fazla giysi giymeyin veya bir cam açın.
Halsizlik veya ekstra enerji
36. haftaya geldiğinizde yorgun olmanız çok doğal. Ama annelik iç güdülerinden doğan enerji fazlalığınız olabilir. Kendinizi çok enerjik hissetseniz de dinlenmek ve yemek için sıkça zaman ayırmayı ihmal etmeyin.
***
İpucu: Doğumun aşamaları
Her ne kadar hangi doğumun ne kadar sürebileceğini tam olarak kestirmek imkansız olsa da, ilk defa anne olacaklar için doğum genellikle yaklaşık 15 ila 36 saat sürer. Daha önceden normal doğum yapanlar için ise ortalama 8 saat kadar sürer.
Doğumun aşamaları 3 ana etapta gerçekleşir:
Doğumun ilk aşaması:
İlk aşama sancılarınızın başladığı ve rahminizin genişleyip açılmaya başladığı zamandır. Bu etap doğum öncesi ve doğum vakti olarak ikiye ayrılmıştır.
İlk aşama rahminizin 4 cm. açılmasıyla biter ve işler hızlanmaya başlar. Bu noktada aktif doğum başlayacaktır ve kasılmalar daha şiddetli ve sık olacaktır.
İlk aşamasının en sonunda kasılmalar her 2-3 dakikada bir gelir ve bir dakikadan fazla sürer.
Doğumun ikinci aşaması:
Rahminiz tamamen açıldıktan sonra ikinci aşama başlar, bebeğiniz bu aşamada doğacaktır. Bu aşamada artık ıkınmak ve bebeğinizi itmeniz gerekecektir, birkaç dakika ya da bir iki saat sürebilir; daha önce normal doğum yapmışsanız daha kısa sürer.
Her itişinizde bebeğinizin kafası git gide çıkışa doğru yaklaşacaktır. Kafası geldikten sonraki ıkınmanızda bebeğinizin omuzları sonrada geri kalan kısmı gelecektir.
Herşey bittikten, bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra hissedeceğiniz o derin rahatlama duygusu bambaşkadır. Oldukça enerji harcadığınız için uyku isteğiyle dolacaksınız ama bebeğinizi görünce bu hislerin hepsi geçecektir.
Doğumun üçüncü aşaması:
Bebeğinizin doğumuyla başlar ve plesantanın gelmesiyle biter, artık kasılmalar daha azdır.
***
Gebeliğin 36. haftası ile ilgili uzman görüşü:
Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 36. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:
- Bebeklerin bağırsaklarında mekonyum adı verilen ilk dışkısı oluşmuştur. Anne karınında bebek sıkıntıya girmediği sürece ilk dışkısını yapmaz. Doğumdan sonra ilk 24 saat içinde ilk dışkıyı yapar. Bebeklerde mekonyum koyu yeşil renkli olup, bazen doğum eylemi sırasında da amnion mayi içinde tespit edilebilir.
- Boyu 50 cm'e yaklaşan bebeğin kilosu 2500-2700 gram arası olur.
- Bebeğin başı pelvise doğum kanalına doğru yerleşmeye başlar. Anne bu dönemde midesinin rahatladığını ifade eder. Gebenin nefes alıp vermesi rahatlamıştır. Yalnız bebeğin başının basısına bağlı olarak kasıklardaki ağrı daha artabilir. Üstelik mesanenin kapasitesinin azalması ve bası nedeniyle sık sık idrara çıkma ve bazen de idrar kaçırmalar olabilir.
- Dönem dönem karın ve kasık bölgelerinde ani ağrılar oluşabilir. Gebelerin oturma kalkmaları daha zorlaşır. Bazen vajene doğru güçlü baskılar hissedilir. Bunlar bazen doğum ağrısı mı? sorularını ortaya çıkarır.
Gebelerin bu dönemde artan doğum kaygılarını rahatlatmak gerekir. Bu dönemden sonra her ağrı her kasılma gerçek doğum ağrısı mı bunları açıklamakta fayda vardır. Doğum öncesi başlayan doğuma hazırlık ağrısı adı verilen yalancı doğum ağrıları mevcuttur.
1) Yalancı doğum ağrıları dönem dönem gelir ve kısa sürelidir. Daha çok karın alt bölgesinde hissedilir. İstirahatla geçer. Çoğu ağrı olarak hissedilmez, kasılma gerilme şeklinde olur.
2) Gerçek doğum ağrıları devamlılığı olan bir süreçtir. Ağrılar başladıktan sonra düzenli gelmeye başlar. Süreleri kısalır ve ağrılar hissedilir olmaya başlar. Daha çok belden ve kasıktan başlarlar. Giderek şiddetleri artarken gebeler artık kasılmaları ağrı olarak hissetmeye başlar. Gerçek doğum ağrıları rahim ağzını da etkilemeye başlar. Vajinal sümüksü akıntı bazen pembe veya kanlı akıntıya şeklinde gelir. İstirahat ve yatmakla ağrılar geçmez ve azalmaz. Doğum sonuna kadar artarak devam eder.
YORUMLAR