X

Hipotermi ne demek?

Normal vücut ısısı yaklaşık 37°C civarındadır. Hipotermi (ısı kaybı), vücut ısısının 35°C altına düştüğünde meydana gelir. İnsan vücudunun faaliyet göstermesi için gerekli ısıyı kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan acil bir tıbbi durumdur. Hipotermi nedeniyle kalp krizleri, böbrek ya da karaciğer hasarları gelişebilir. Öncelikle beyni etkileyerek hareket etmeyi ve doğru düşünebilmeyi engellemektedir.


Hipotermi belirtileri nelerdir?

Hipotermi kişinin soğuk havada çok uzun süre dışarıda kalması veya buzlu suya düşmesi gibi bazı durumlarda meydana gelir. Vücudu ıslak olan kişiler vücut ısısını kuru olanlara göre daha hızlı kaybederler. Benzer şekilde, rüzgarlı koşullar, vücuttan ısıyı durgun koşullara göre daha hızlı etkileyebilir. Ciddi yaralanması olan kişiler de hipotermi riski altındadır.


Belirti ve semptomlar yaşayan biriyle birlikteyseniz önce vücut ısısı kaybını durdurarak hızlı hareket etmeniz gerekir. Hipotermide sık görülen belirtiler; titreme, bitkinlik veya yorgunluk, bilinç bulanıklığı, ellerde haraketsizlik, hafıza kaybı, konuşma bozukluğu, uyuşukluk yer alır.







Hipotermi anında ne yapılmalı?

Kişiyi soğuktan koruduktan ve ıslak giysileri çıkardıktan sonra, yardım gelene kadar vücudu yeniden ısıtmak için uygun eylemi yapmanız gerekecektir.








Kaynak: Michael Menna. "How Hypothermia Is Treated". Şuradan alındı: https://www.verywellhealth.com/how-to-treat-hypothermia-1298771. (12.05.2022)