X

Pazartesi günü “erkek gibi diyet yapın” yazısından sonra o kadar çok mail geldi ki, inanın çok sevindim. Böyle her biriniz ile ayrı ayrı dertleşiyormuş gibi hissediyorum kendimi. Yazılarımdan da belli oluyordur. Hemen sizlerle paylaşmak istiyorum, gelen mail’lerde en çok dikkatimi çeken ortak cümle şuydu: “Kendimi buldum yazıda” dediler, “Fark ettim ki ben de böyleyim”. Demek ki değişmesi gereken şeyler var, ama sadece tabağımızda değil, önce zihnimizde!


Ekmek ile şişmanlığın alakası yok

Hiçbir çalışma ekmek yiyenlerin şişman olduğunu ispatlayamaz. Bugünlerde sürekli ismini duyduğunuz popüler diyette ekmek yemeyi unutanlar yarın bunun acısını çekecekler. Ben her gün ekmeğimi, haftada 1-2 gün tam buğday unundan (integrale) makarnamı, haftada 1-2 kez bulgurumu, haftada 1 kez de ya börek, ya pizza, ya lahmacun yiyorum. Ben böyle yaşarken de başkalarının yaptığı gibi aman, sakın yemeyin diye gezmiyorum. Siz de yiyin ama bunu kontrol edebiliyorsanız diyorum. Çünkü ekmek tüketiminin yüksek olduğu ülkelere baktığınızda obezitenin ne kadar az görüldüğünü hemen fark edebilirsiniz. Ekmek yerine etin fazla tüketildiği Amerika'da durum apaçık ortada. Ekmek yüzünden şimdiye kadar bir problem yaşamadım. Önerilerimde de hep baş sıralarda yer aldı. Ama bu ekmekten korkan grubu komik buluyor ve neden böyle kendilerine işkence yaptıklarını anlayamıyorum.


Et kilo mu aldırıyor acaba?

Etrafınızda, sık kilo problemi yaşayan birini bulup 'sence neden kilo alıyorsun?' diye sorduğunuzda, biri çok tatlı yediğini, çikolataya dayanamadığını, biri çok et yediğini, biri çok hamur işi yediğini, biri de hiç spor yapamadığını anlatacak size. Hatta bazıları da hiçbir şey yemediğini ve buna rağmen kilo aldığını söyleyecek. Eee, peki bu veriler ne işe yaradı? Kim suçlu şimdi? Et mi, ekmek mi? Sorun dengesizce ve bilinçsizce yemekte! Et de olsa, ekmek de çok yediğin ve kendi vücudunu duyamadığın sürece kilo problemi yaşamaya devam edersiniz.


Yiyerek kilo almamak mümkün mü?

Evet! Mümkün... Kesin yine çevrenizde baklavaya ekmek banarak yiyen ama incecik kalan insanlar vardır. Makarna üstüne pilav yiyip yine kilo alamayan bir sürü kişi tanıyorum. Bakın, yine aynı sonuca vardık. Neden bu ekmek veya makarna kilo aldırmıyor bu kişilere? Demek ki sorun ekmekte değil. Her insanın ihtiyacı, kendi metabolizmasına ve genetik özelliklerine göre değişiyor. Bu sebeple birimiz istediği gibi yiyip içerken, birimiz de çocukluktan itibaren diyet peşinde koşuyoruz.


Sabah 20-30 zeytin yemek

Ben Aydınlıyım. Bir ara orayı, orada ne yenir ne içilir anlatmak istiyorum. Çünkü kesinlikle çok sağlıklı bir şehir olduğunu düşünüyorum. Hatta Aydın'ın ilçesi Nazilli'de yaşayanların ömrü uzun oluyor diye bir yazı okumuştum ve İzmir'in ilçesi Eski Foça'nın da Türkiye'nin en huzurlu yeri olduğunu kayda geçmişlerdi, kesinlikle katılıyorum. Aydın'da her şey zeytinyağında yapılır. Kızartma da çok sık yapılır, biz tavsiye etsek de etmesek de... Kendi evinin işini kendi yapan yaşlı teyze sabahları hiç yemese 10-20 zeytin yer. Kahvaltı sofrasına zeytin, zeytinyağının içinde ve kâse ile konur. Kimse 5 zeytin yemez. Eğer yağ tek başına kilo aldırıyor olsaydı, Aydın'dakiler ve ben başta olmak üzere hepimiz obez olurduk. Zeytinin tadını çıkarın ama... bu da yetmiyor.


Yaşadıklarımız yediklerimize yansıyor:



Güneş Aksüs