X

Yaz sıcaklarının başladığı şu günlerde en çok keyif aldığımız aktivitelerden biri havuza girerek serinlemek ve yüzmek. Ancak bu keyif verici aktivite havuzlardan kapılabilecek enfeksiyonlar sonrası can sıkıcı bir hale dönüşebiliyor. Özellikle ishaller, cilt ve mantar enfeksiyonları, genito-üriner sistem enfeksiyonları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla rastlanıyor. Bu enfeksiyonların en önemli nedeni ise temizlik ve dezenfeksiyonu yeterince iyi yapılmamış havuzlara girmek. Bazı noktalara dikkat edilmesi halinde hem bu enfeksiyonlardan korunulabilir hem de yaz aylarının kabusa dönüşmesi önlenebilir. Acıbadem Bahçeşehir Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emrah Turunç havuzlardan bulaşabilen enfeksiyonlar ve bunlardan korunma yollarını anlattı.


Sindirim sistemi enfeksiyonları


Havuzlardan bulaşan enfeksiyonların en başında sindirim sistemi enfeksiyonları ve özellikle ishaller gelmekte. Başta Rotavirüs, Hepatit A, Salmonella (Tifo), Shigella (Dizanteri), E. Coli (Turist İshali) olmak üzere çok çeşitli virüs ve bakteriler su sirkülasyonu ve klorlamanın yetersiz olduğu havuzlarda uzun süre canlılığını koruyabiliyor. Bu mikropları içinde barındıran havuz suyunun çok az miktarda yutulması ile bile bu hastalıklar başka kişilere bulaşabiliyor.

Nasıl korunabiliriz?



İdrar yolu enfeksiyonları


İdrar yolu enfeksiyonları, genital mantar enfeksiyonları ve kadınlarda görülen vajinit de sık rastlanan ve oldukça rahatsız edici olabilen enfeksiyonlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu enfeksiyonlar idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrısı, genital bölgede ağrı, kaşıntı ve akıntı gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor.


Nasıl korunabiliriz?




Deri enfeksiyonları ve mantarlar


Bazı deri enfeksiyonları ve mantarlar havuz yolu ile bulaşabiliyor. Sıcak ile artan terlemenin yaz aylarında mantar üremesini kolaylaştırdığını unutmayın. Ayrıca aşırı miktarda klor kullanılan sular duyarlı bazı kişilerde ciltte tahrişe neden olabiliyor. Hijyenik olmayan ortamlardan ya da temiz olmayan havlulardan da uyuz, impetigo gibi deri hastalıkları bulaşabiliyor.


Nasıl korunabiliriz?



Dış kulak yolu enfeksiyonları ve sinüzit


Dış kulak yolu enfeksiyonları ciddi problemlere yol açabilecek bir sorun. Uzun süre suda kalma ya da kulağa su kaçması sonucunda dış kulak yolu florası bozuluyor ve bariyer görevi ortadan kalkıyor. Bu bariyerin ortadan kalkması ile buraya yerleşen başta Pseudomonas Aeruginosa olmak üzere çok çeşitli bakteriler dış kulak yoluna yerleşip otit yapabiliyor. Herhangi bir nedenle kulak zarında zedelenme ya da kulağa tüp takılması gibi durumlarda sadece dış kulak değil, kulağın diğer bölümleri de enfeksiyona açık hale geliyor. Aynı zamanda suya dalma esnasında eğer varsa sudaki bakteriler burun yoluyla sinüslere kadar ulaşabiliyor ve sinüzite neden olabiliyor. Bu yüzden suya dalmalarda dikkatli olmak gerekiyor.


Nasıl korunabiliriz?




Göz enfeksiyonları


Bakteriyel ya da suda bulunan klorun yarattığı tahrişe bağlı olarak gözlerde konjonktivit gelişebiliyor. Bakteriyel konjonktivitlerde çapaklanma görülürken, sadece kimyasal tahrişe bağlı olanlarda gözlerde kızarıklık ve şiddetli ağrı görülebiliyor. Tedavi enfeksiyon ya da tahrişin şiddetine göre planlanabiliyor.


Nasıl korunabiliriz?




Havuzlar ile ilgili genel önlemler