X

Central Hospital'dan Göğüs Hastalıkları ve Allerji Uzmanı Uzm. Dr. Mübeccel Akman sigaranın zararlarını anlattı.


”Sigara sağlığa zararlıdır” deniliyorsa gerçek payı var demektir. Tıpkı lüzumsuz ilaç kullanmanın sağlığa zararı olduğu gibi ya da alkollü içki kullanma, aşırı sıcak su ve aşırı soğuk içecekler içme, tıka basa yemek yeme nasıl sağlığa zararlı ise sigara da o kadar sağlığa zararlıdır. Ancak sigaranın diğerlerinden farklı olarak öldürücü boyutu vardır. Bakın neden öldürür? Sigaranın içerisinde bulunan öldürücü zehirlere bir bakalım ; “ aceton, methalon, arsen, nikotin, cadmium… “


Sigaranın zararları nelerdir?

Sigara bir kanser üreticisidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün yayınladığı son rapora göre; dünya genelinde bütün ölümlerin %35’i kanserden ileri geliyor. Sigara; akciğer başta olmak üzere; gırtlak, ağız, dil, mide, oniki parmak, ince ve kalın bağırsak, karaciğer, cilt, meme, rahim ve prostat kanserlerinin, göz ve beyin tümörlerinin çoğunlukla sebebidir. Günde bir paket sigara içen birinin, içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 2 misli fazladır.


Sigara kanı pıhtılaştırdığından; damar çeperleri kalınlaşır. Bunun sonucu damar sertliği ve yüksek tansiyon oluşur. Bu oluşum; göz, beyin, kalp, karaciğer, böbrek başta olmak üzere bütün damarlarda çatlama, yırtılma ve tıkanma yapar. Kan dolaşımı yavaşlar, nabız sayısı artar, solunum yetmezliği görülür. Hafıza kaybı, görme bozuklukları, işitme bozuklukları, felçler, böbrek ve karaciğer bozuklukları hayati tehlikeye atmaktadır.


Sigara; hücrelerimize hayat ve enerji veren C ve B vitaminlerinin düşmanıdır. Tükürük akımını azaltır, bu da akciğer hastalığına götürür. Sigara kullanımı alınan ilaçları etkisiz hale getirir. Dişleri sarartır, cilt güzelliğini ve rengini bozar.


Sigaraya son vermenin ilk koşulu bırakmak isteğinde olmaktır. Sigaraya son verme, sigarayı bırakmada istek önem kazanır. Başarı kapısını açacak ve sonuca ulaştıracak anahtar, bırakma isteğidir. Sigara bağımlılığının; diğer eroin, esrar, kokain gibi zehirli madde bağımlılığından hiçbir farkı yoktur. İstekli ve sigarayı bırakmaya hazır olan içici, tek başına ve kendi gücüyle başarılı olamıyorsa; uygulanan yöntemlerle fizyolojik ve psikolojik destek alarak sigaraya son verebilir.


Bunları biliyor musunuz?