Bebek ve çocukların yaz sağlığı

Güneş yüzünü gösterdi, kuşlar dışarıda cıvıldıyor ama miniğiniz bu sıcaklarda bile hastalanabilir. Yazın çocuklarımız grip, bronşit ya da soğuktan kaynaklanan hastalıklara daha az yakalanıyor ama bisikletle dolaşırken güneş yanığına maruz kalabileceğini ya da böcek ısırmalarıyla karşılaşabileceğini biliyoruz. Tatlı miniklerinizin yazın karşılaşabileceği hastalıklarla ilgili ipuçlarını sizler için hazırladım.



1) Mide ağrısı

Belirtileri

Anne-babalar çocuklarının mide şikayeti yüzünden yazın sıkça doktora başvuruyor. Ateş yükselmesi, hazımsızlık, gaz sıkışması ve bulantıyla başlayan mide ağrısı, ciddi bakteriyel problemlere yol açabilir.


Ne yapabiliriz?

Buzdolabındaki bütün sebze ve meyvelerin temiz olduğundan emin olun çünkü bakteriler mide ağrısını artırır. Özellikle, emeklemeye başlayan bebekler her bulduklarını ağızlarına götürmeye meyilli olduğundan bakteri almaları çok daha kolay. Emeklemelerinden dolayı ellerinin kirli olması da bu durumu tetikler. Kusma veya ishal gibi durumlar mide rahatsızlıklarının belirtisi olabilir. Çocuğunuzda da bu belirtiler varsa, küçük ve hafif öğünlerle beslensin.



2) Su kaybı

Belirtileri

Sıcak havaların gelmesiyle hem yetişkinlerde hem de bebeklerde su kaybı yaşanır. Bebekler böyle durumlarda çok fazla ağlayabilir, çişlerini daha az yapar, dudaklarında ve göz kenarları çevresinde kurumalar görülebilir.


Ne yapabiliriz?

Sıcak havalarda bebeğinize her gün banyo yaptırmanız onun rahatlamasına yardımcı olur. Serin ve taze sebze-meyve sularıyla beslemeniz onu rahatlatacaktır. Çok sıcak mekanlar yerine gölgeyi tercih edin. Vücut sıcaklıklarını da düzenli olarak kontrol etmenizde yarar var.



3) Kulak iltihabı

Belirtileri

Temiz olmayan havuzlar mikropların adeta barınaklarıdır. Bu havuzlardan dolayı, çocuğunuzun kulak iltihabına yakalanma olasılığı çok yüksek bir ihtimal. Kulak iltihabı acı verici bir rahatsızlıktır, bebeğinizde zamanla duyma problemleri de oluşabilir.


Ne yapabiliriz?

Kulak iltihabının belirtileri geçene kadar çocuğunuzu havuzdan uzak tutmalısınız. Eğer ileri seviyede bir durum söz konusuysa ateşi yükselir ve acısı artar. Hemen doktora başvurun ve onun vereceği ilaçları uygulayın.


Unutmayın, havuzlardaki en büyük risk boğulma tehlikesidir. Bu yüzden gözünüz çocuğunuzun üstünde olsun.



4) Yol hastalıkları

Belirtileri

Dış kulak işitmeyi sağlar ve iç kulağımız dengemizden sorumludur. Hareket halinde olduğumuzda, iç kulağımızın içindeki sıvı çalkalanır ve sinir sistemimiz ile beynimize, hareket ettiğimizin sinyali gider. Yolculuk sırasında bir şey okuyorsanız ya da arabanın içinde bir şeye bakıyorsanız, gözlerden beyine aslında hareket halinde olmadığınızın sinyali gider. Bu iki sinyal arasındaki fark, yol tutulması diye adlandırılan, mide bulandırıcı etkiyi yaratır. Deniz tutmasıyla araba tutması aynı nedene bağlıdır.

Deniz yolculuğu üç boyutlu olduğu için denizde yol tutması otomobildekinden daha fazla hissedilir.


Ne yapabiliriz?

Eğer yolculuklar çocuğunuz için bir problemse yolculuğa çıkmadan doktorunuzla bir görüşün. Uçak yolculuğu yapıyorsanız size uygun bir kulak tıkacı önerebilir. Hele ki, yolculuğunuz geceyse özellikle bu tıkaçları çocuğunuz uykudayken kullanabilirsiniz. Ayrıca uçaktaki yerinizi iyi belirlemelisiniz. Türbülansın en az hissedilebileceği noktaları seçmelisiniz. Uçak yolculuklarında çocuğunuzun kitaplardan ve oyunlardan uzak durmasını sağlayın. Onun yerine, camdan gökyüzüne odaklanmasını sağlayın. Ayrıca yanınızda naneli sakız ve tarçınlı yiyecekler de bulundurabilirsiniz. Beslenme saatlerini de iniş ve çıkış saatlerinde yaparsanız daha az kulak rahatsızlığı hissedecektir.


Bebeğiniz hala emiyorsa yolculuk esnasında emzirebilirsiniz. Böylece onun solunum yollarını açarak basınç yoluyla oluşacak kulak tıkanmalarını da engellemiş olursunuz.

5) Alerji

Belirtileri

Alerjiler vücudumuza aslında yumurta ve polen gibi zararsız şeylerle girer. Akan burun, kaşınan gözler, nefes alma problemleri alerjinin belirtileri olabilir. Alerjinin egzama ve astım gibi ileri seviyeleri de bulunur. Yediklerimiz ve hava yoluyla bulaşan bakteriler alerjiyi tetikler.


Yapılan araştırmalara göre çocukların % 40’ı alerjiye maruz kalıyor. Özellikle içinde bulunduğumuz kuru havadan ve polenden dolayı alerji olasılığı daha da artar.

Ne yapabiliriz?

Egzama, sıcak ve kuru havanın etkisiyle bebeğinizin teninde kaşıntıyla başlayabilir. Bu yüzden de bebeğin koruyucu kremlerinin sürülmesi ve sıvı alması gerekir. Güneş ışınlarından korunması, ince elbiselerin giydirilmesi alerjinin ilerlemesini de engeller. Doktorunuza başvurarak uygun bir yeme programı hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, güneş gözlüğü kullanımı da çocuğunuzun gözlerini polenlerden koruyacaktır.



6) Böcek sokmaları

Belirtileri nedir?

Genellikle yazlık mekanlarda sıklıkla karşılaştığımız sorunlardan biri arı sokmalarıdır. Böcek çeşitlerinin çoğunun ısırığı ya da sokması, ciddi reaksiyonlara neden olur. Boğazda ya da ağızda tek bir ısırık bile tehlikeli olabilir çünkü oluşan şişlik hava yolunu tıkar. İlk görülen belirti, ısırılan yerde keskin bir ağrı, sonra hafif kaşıntı, kızarıklık ve şişliktir.

Ne yapabiliriz?

Çocuğunuzun yüzünde ya da boynunda şişlik varsa ve solunumda zorluk çekiyorsa derhal doktora gidin. Böceğin iğnesi görünüyorsa tırnağınızla ya da sert bir cisimle çıkarın. Cımbız kullanmanız iğnenin daha derine batmasına sebep olur. Isırılan bölgeyi mümkün olduğunca kalp seviyesinden yükseğe kaldırın ve buzla soğuk uygulama yapın.



7) Deniz canlılarının çarpması

Belirtileri nedir?

Yazın denizde sık karşılaştığımız durumlardan biri, denizanası çarpmalarıdır. Isırıkları ağrılı olur, zehirleri ısırık hücrelerinde bulunur. Sıcak bölgelerde birçok deniz canlısı türü tehlikesizdir ancak bazı tropikal türler zehirlenmeye neden olabilir. Göğüs kaslarının paralizi sonucu ya da az oranda alerjik reaksiyon nedeniyle ciddi sorunlara yol açabilir. Isırık yerinde ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir.

Ne yapabiliriz?

Çocuğunuzun endişelerini gidererek oturması ya da uzanmasını sağlayın. On dakika bir buz kütlesini basın ve rahatlamasını sağlayın. Eğer hasar yaygınsa ya da reaksiyon ciddiyse 112 Acil’i arayın.


8) Kırıklar

Belirtileri nedir?

Özellikle okulların da tatil olmasıyla birlikte yaz aylarında düşmeler ve buna bağlı kırık çıkık sayısında artış yaşanır. Ancak alınacak bazı önlemlerle kırık ve çıkıklar engellenebilir. Hareketle artan ağrı, şekil bozukluğu, hareket kaybı, ödem ve kanama nedeniyle morarma varsa ciddi bir kırık söz konusu olabilir.


Ne yapabiliriz?

Çocuğunuzu yaralı hareket ettirmeyin. Eğer kolu etkilenmişse sonradan şişeceği için yüzük ve saat gibi eşyaları çıkarın. Sararken, parmaklarını görebileceğiniz şekilde açıkta bırakın. Böylece parmaklardaki renk, hareket ve duyarlılıkları kontrol edebilirsiniz. Kırık şüphesi olan bölgeyi sopa ve tahta gibi sert cisimlerle sararak belirleyin. Açık kırıklarda, tespitten önce yarayı temiz bir bezle kapatın. Kırık bölgede sık aralıklarla nabız, deri rengi ve sıcaklığını kontrol edin. Kol ve bacakları yukarıda tutun. İlkyardımı yaptıktan sonra konunun uzmanı doktorlardan yardım alın.


9) Kene ısırması


Belirtileri nedir?

Kene ısırması günümüzde çok konuşulan ve korkulu bir rüya haline geldi. Hayvandan hayvana geçen kenenin kanı emdiği bölgede şişlik oluşur ve bu şişlik kolaylıkla gözlenir. Bazı keneler Kırım Kongo kanamalı ateşi mikrobu taşır ve enfeksiyona neden olur. Nisan ayında hastalık sayısında artış görülür ama ağustos ayında önemli düzeyde azalır.

Ne yapabiliriz?

Çocuğunuzu özellikle çalı, çırpı, gür ot bulunan yerlerde yalın ayak veya kısa pantolon ile gezdirmeyin. Bu tür yerlere gidilecek ise çoraplarını pantolon üzerine çekebilirsiniz. Bunun dışında keneyi uzak tutan DEET içeren spreyler ve giysi spreyleri kullanılabilir. Ancak kene ısırığı tespit ettiyseniz çıkarmaya çalışmayın ve en yakın hastaneye giderek yardım alın.



10) İshal

Belirtileri nedir?

İçinde bulunduğumuz sıcak günlerde hızla yayılan bakteriler, çocuklarımızda ishale zemin hazırlayabilir. Özellikle anne sütünün kesildiği dönemde çocuklar ishale daha yatkın oluyor. Eğer çocuğunuzda kusma ya da günde 2-3 kere tuvalete çıkma durumları söz konusuysa ishal olma olasılığı yüksek olabilir.

Ne yapabiliriz?

Korunmanın yolu kuşkusuz birçok hastalıkta da olduğu gibi sağlıklı beslenmek ve hijyenden geçer. İçme sularının ve yiyeceklerin temiz ambalajlı olmasına dikkat edin. Ellerin çok sıklıkla yıkanması ise en önemli korunma yöntemi. Çocuklarınızın bol bol su içmesini sağlayın. Bebeğinize içereceğiniz su, kapalı olsun. Ayrıca bebeklerin çiğ olarak tükettiği meyve ve sebzeleri iyi kalitede bir suyla yıkayın.

11) Klima hastalıkları

Belirtileri

Sıcak yaz günlerinde serinlemek için kullandığımız klimaların aslında hastalıklara yol açabileceğini unutmayın. Hastalık, başlangıçta kuru öksürük olarak kendini gösterir. Bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi bulguları da yaygındır. Bunlara ek olarak, hastalarda ajitasyon, konsantrasyon bozukluğu ve hatta koma bile görülebilir.


Ne yapabiliriz?

Büyük otel, işyerleri, kalabalık mekanlardaki ve özellikle araçlardaki klimalardan çocuğunuzu uzak tutmaya çalışın. Özellikle, evinizde klima kullanıyorsanız, klimanın takılacağı yeri profesyonel kişilerden destek alarak belirleyin.

12) Güneş yanığı

Belirtileri

Yazın çocuklar dışarıda çok zaman geçirdikleri için tehlikelere daha açık olurlar. Uzun süre güneşe maruz kalındığında ultraviyole ışınları, güneş yanığı olarak bilinen, ciltte kızarıklığa, daha fazla yanıldığındaysa su toplamalarına sebep olur. Kızarıklık, ağrı ve şişme güneşte kaldıktan 2-4 saat sonra başlar ve 24 saatte en yüksek seviyeye ulaşır. Bu, birinci derece yanıktır. Su toplaması varsa yanık artık ikinci derece olmuş demektir. Üçüncü derece yanıklardaysa kabuklanmalar olur. Neyse ki güneş üçüncü derece yanığa sebep olmaz. Güneş yanığı olan çocuklarda ağrı ve sıcaklık hissi yaklaşık iki gün sürer. Çocukların % 15'i asla bronzlaşmayan fakat yanan ciltlere sahip. Özellikle açık tenli çocuklar, tüm hayatları boyunca güneşe karşı dikkatli olmak zorunda.

Ne yapabiliriz?

Nemlendirici kremler günde üç kez uygulanırsa çocuk rahatlar. Bu kremlere iki gün devam edin. Çok kalın, yağlı merhemler kullanmayın, bu tür kremler çocuğu daha sıcak tutarak terlemesini engeller. Çocuğunuza soğuk suyla banyo yaptırabilir ve günde birkaç kez yanığın üstüne soğuk su ile ıslatılmış giysiler koyabilirsiniz; bu, ağrısını azaltacaktır. Vücudunda su kaybı olacağı için çocuğunuza bol bol su içirin. Bir hafta içinde soyulmalar başlayacağından deriye nemlendirici kremler sürmeye devam edebilirsiniz. Deri su toplar ve patlarsa, üzerindeki ölü deriyi temiz, küçük bir makasla temizleyip antibiyotikli bir krem sürün. Bunu günde üç kez, deri yıkandıktan sonra tekrarlayın.


Güneş yanıklarında yapılan sık yanlışlardan biri de yanık bölgesine diş macunu, yoğurt ya da yoğun merhemler sürmek! Bu tür yöntemlerin herhangi bir faydası olmadığı gibi ciltten temizlenmesi de zor. Başka bir hata da güneşe çıkmadan önce ya da yanığa bir güneşten koruyucu losyonla, bronzlaştırıcı losyon veya yağları karıştırarak sürmek, koruyucu yerine ikisini bir arada kullanmak!


Çocuğunuzun yaşına ve tenine uygun koruyucu krem sürdüğünüzden emin olun.


YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.