X

Yeşim Hanım iyi günler, yine yıllar sonra size yazmaktayım. Yıllar önce dert-tasa, sıkıntı yaptığım konularda size kendimi ifade ederek fikir görüş ve önerilerinizle beni aydınlatmıştınız. Şimdi yine kapınıza geldim ve yine dert tasa içindeyim. Yeşim Hanım 5 aydır hayatımda olan kız arkadaşımın geçmişinden dolayı çok sıkıntı çekiyorum. Öyle bir geçmiş kalabalığı, öyle bir yaptıkları var ki çok zoruma gidiyor. Geçmişine baktığımızda ona kaba bir sıfatla söz edebileceğimiz bir potansiyeli var. Kendisi çok saf, düşüncesiz, fikirsiz biri. Şu an bana karşı olan davranışı, yaklaşımı, hal ve hareketlerinde hiçbir sıkıntı yok dört dörtlük ve ben de kendisine çok bağlandım çok seviyorum. Bir gelecek istiyorum onunla, lakin onun geçmişi benim peşimi bırakmıyor sürekli geçmişini açıyorum, soruyorum; hep kusur hep pürüz. Geçmişi zina ile dolu benim çok zoruma gidiyor kabullenemiyorum. Unutmaya çalışıyorum ama yine de aklıma geliyor. Onunla çok mutluyum, huzurluyum fakat bu detaylar beni yıpratıyor, ben de onu yıpratıyorum. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Ve benden ayrılmasından, ilişkimizin bitmesinden de korkuyorum, kaybetmek istemiyorum çok alıştım, çok sevdim onu. Lütfen ricam olur beni yine aydınlatın bir büyüğüm, bir ablam olarak desteğinizi beklemekteyim. Şimdiden çok teşekkür ederim iyi ki varsınız.


Yeşim Tijen'in cevabı:

Merhaba sevgili oğlum, demek daha önceden bana yazmıştınız. Sizin gibi yeniden yazan okurlarım oluyor, demek bir faydam olmuş diyerek mutlu oluyorum. Siz okurlarımı seviyorum. Sevmek ne güzel bir duygu değil mi oğlum? Her şeye gücü yetiyor, öylesine güçlü ki affettiriyor bile ama sorunları çözme konusunda sıkıntılar oluyor. Sevgi sorunları ortadan kaldıramıyor. Sevginin gücü var, maalesef sihiri yok. O zaman düşünmek zorundasınız. Siz onun geçmişini affetmeye, geçmişiyle kabullenmeye hazırsınız. Şu an sizinle yaşadığı ilişkide her şey çok güzel. Ne güzel diyebilsem ama diyemiyorum sizinle güzel şeyler yaşayacak, yaşatacak yoksa evliliği düşünme noktasına gelmezdiniz. Kendini saf da tanıtacak. Kişilerin gerçek yüzleri evlenmeyi başardıktan sonra ortaya çıkar. Belki de gerçekten saftır bilemiyorum ama inanamıyorum da. Bu kadar ilişkiden hiçbir şey öğrenmemiş, kendini geliştirememiş bir kızdan bundan sonrasında ne gibi bir umut bekliyorsunuz, bilemedim. İyi bir eş mi olacak? Nadiren olabilir ama o nadir kişi, bu kişi olur mu? Bu bir kumar olur. Evlilikle kumar olmaz.


Geçmişine baktığınızda ona bir sıfat yakıştırabiliyorsanız geri durmak zorundasınız yavrum. Dün kendini aşan birliktelikler yaşayan biri yarın neler yapar, bu kadar büyük soru işaretleriyle yaşamamalısınız. Kaldıramazsınız. Evlilik çok çok büyük bir sorumluluktur. Herkesin taşıyamayacağı bir sorumlulukken siz bu derece geçmişte yaşanmışlıklarla bu kişiyle evliliği hangi cesaretle düşünüyorsunuz? O zaman sizde mi safsınız yavrum, aklınızı başınıza toplayın lütfen. Evleneceğiniz kişi yıllarca kendini taşıyamamış biri. Sizi, evliliği taşıyabilecek mi? Aynı zamanda bu kişi anne olabilecek bir kadın olmalı. Her kadın çocuk doğurabilir ama her kadın anne olamaz. Saf dediğiniz bir kadından nasıl güçlü, akıllı çocuklar yetiştirmesini bekleyeceksiniz. Evlilikler her şeyi inceden düşünerek yapılmalı, sonra gerisi Allah’a bırakılmalı. Siz şimdiden Allah’a emanetsiniz. Rastgele evlilik yapılmaz, yapılırsa bedelini ödeyecek olan siz olursunuz. Çünkü insan neyse odur. Evet kişi bir takım değişimler yaşar ama o kadarı evlenmeye yetmez.


Günümüzde genç kızlar ve erkekler yakınlaşabiliyorlar, birlikte olanlar da oluyor, bu onları kötü yapmaz. Hafiflik çok ayrı bir meseledir. Sizin anlattığınız derecelerde birliktelikler yaşanmışsa değişim ne ve ne konuda olmuş olabilir? Üstelik saf, düşüncesiz, fikirsiz biri diyorsunuz. Bu kadar olumsuzluk yarın başa bela olmaz mı yavrum? Evleneceğiniz kişi saf olmamalı. Uyanık olmalı. Saf bir insan her yanlışa açıktır. Yarın bu saflığıyla- eğer safsa tabii - birinin ilgisine meyil de edebilir. Sağlam duracak biriyle evlilik yapılmalı, ona gözünüz kapalıyken güvenebilmelisiniz. Siz aklınız eşinizin saflığında hayatı nasıl idame ettireceksiniz? Böyle biriyle evlenerek onu ödüllendirirken kendinizi ömür boyu cezalandırmış olursunuz. Yorulur ve pişman olursunuz. Evleneceğiniz kişiyle yücelmelisiniz, aşağıya inmemelisiniz. Karşılıklı birbirinize bir şeyler katabilen kişiler olmalısınız. Siz daha şimdiden eksidesiniz. Hani size kattığı bir artı göremedim. Şu an yaşadıklarınızın etkisi ve acımayla bu noktaya geldiğinizi düşünüyorum. Geçici duygular üzerine evlilik inşa edilmez yavrum. Yaşamında değerlerle hareket eden, kendini taşımasını bilen, erdemli kızlar dururken bence pek akıllıca bir düşünce değil bu kişiyle evlenmek.


Günümüzde herkes unutulabilir yavrum, siz bu ilişkinin bitmesinden korkarak kendinizi bu ilişkide tutmamalı, cesaretli olmalısınız. Her zorluk cesaretle, kararlılıkla sabırla ve gelecekteki güzel günlerin ümidiyle aşılır. Evlenmenizi bir büyüğünüz ve bir anne yüreğiyle tasvip etmiyorum. Tabii ki karar sizin yavrum. Sevgiler sevgili okurlarım...