Mevsim geçişlerinde ne yapsak...
Mevsim geçişinde yataktan çıkmak istemiyor musunuz?
Hava süper, güneş herkesin içini ısıtıyor, bahar çiçekleri tüm renkleriyle açmaya başladı, herkes cıvıl cıvıl, mutlu, havada aşk kokusu ama ben yatağıma girip uyumak istiyorum. Genelde, pek çoğumuzda sonbahara, kışa geçişte yaşanan hava değişimi, mevsim geçişi mahmurluğu, bende baharda daha fazla kendini hissettiriyor. İlkbahara geçişlerde işlerimin temposunu biraz azaltıp, kendime çok yüklenmeden, dinlenerek, bol bol mola vererek çalışıyorum. Normalde yaz-kış, hava kötü-iyi demeden kendimi sokaklara atan ben, son iki senedir herkesin “Bahar geldi!” nidalarıyla dışarıya fırladığı zamanda bir hafta sonunu evde geçirmeye karar verdim. İlk başta, “Herkes dışarıda, ben evde ne yapıyorum?” diye düşünüyordum ama sonradan gerçekten bedenimin buna ihtiyacı olduğunu fark ettim. Siz mevsim geçişlerinden etkilendiğinizi nasıl fark edebilirsiniz?
Mevsim geçişlerinde ne gibi değişiklikler yaşarız?
- Uyku isteği, uyuyakalma
- İştah değişiklikleri (özellikle karbonhidratlı yiyecekleri canınız çekebilir)
- Kilo alma
- Yorgunluk ve düşük enerji
- Sersemlemiş bir hal
- Baş ağrısı
Hava değişimi dönemlerinde ne yapabiliriz?
Bahar yorgunluğu sizi ele geçirdiyse, size önerebileceğim çok kolay çözümler var.
- Beslenmenizde yapabileceğiniz değişiklikler
- Bol D vitamini alın
- Bol temiz hava alın
Ayrıca evinizi havalandırmayı unutmayın. Temiz hava sizi canlandıracaktır.
- Her şeyin çaresi yine arkadaşlıklar
- Bitter çikolata yiyin
- Suyunuzu limonlu alır mıydınız?
- Müzik ruhun gıdası
- Naneli sakız çiğneyin
- Bir şeyler karalayın
- Bol bol kahkaha atın
Kahkaha kan basıncını ve stres hormon seviyelerini düşürür, bağışıklığı artırır ve endorfin salgılar. Kahkahaların yararları ve kahkaha terapisinin bütünsel iyileşme için yaygın olarak kullanılan bir yöntem haline geldiği artık evrensel olarak kabul ediliyor. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü, kahkaha terapisini “ağrıyı ve stresi azaltmak ve kişinin iyi olma duygusunu geliştirmek için kullanılan bir terapi türü” olarak tanımlıyor ve “İnsanların kanser gibi ciddi bir hastalıkla başa çıkmalarına yardımcı olmak için de kullanılabilir.” diyor. Özellikle, mood’unuzun daha düşük olduğu ve kendinizi daha kötü hissettiğiniz dönemlerde, kendinizi kahkahanın sihirli kollarına bırakabilirsiniz.
Sonuçta, mevsim geçişi belirtileri Nisan-Nisan ortası gibi kendiliğinden ortadan kalkar. Bedeniniz yeni ritmine ve yeni mevsime alışır. O yüzden, bahar uyuşukluğu halini kendinizde hissediyorsanız, bunun normal olduğunu ve sadece birkaç hafta içinde kendi kendine geçeceğini bilin. Önerilerimi uygulayarak bu süreçte bedeninize yardımcı olabilirsiniz.
Sevgilerimle, mutlu haftalar
Referanslar
1- Martin, F. Journal of Proteome Research, Oct. 7, 2009
2-Trying to be Happier Works When Listening to Upbeat Music, According to MU Research, Timothy Wal, 2013
2-The effect of chewing gum on physiological and self-rated measures of alertness and daytime sleepiness; Johnson AJ, Miles C, Haddrell B, Harrison E, Osborne L, Wilson N, Jenks R, 2011
YORUMLAR