Facebook için erken, ne kadar erken?
Facebook'un üye olma yaşını 13'e kadar çekmesi, internet konusunda zaten endişeleri olan kafaları biraz daha karıştırdı. Facebook konusu öyle hassas bir konu ki, tartış tartış bitmez bir hal almış durumda. Anne babaların aklı karışık, çocuklar ısrarda!
Facebook’a girmek isteyen 13 yaş altı çocuğunuza, yaşı kaç olursa olsun, engel oluyor musunuz? Yoksa yaşını farklı göstererek girmesine izin mi veriyorsunuz?
Yaşını değiştirerek girmesine göz yumarak, ister kural ihlali deyin ister tercih, ‘yalan’ı destekler bir tavır sergiliyor oluyorsunuz. Bunu biz değil uzmanlar belirtiyor. Aslında çoğu çocuğun daha bebekken sosyal medya hesapları ebeveynleri tarafından açılıyor, çocuğun adına paylaşımlar yapılıyor. Peki bu acele niye?
Biz doğruyu ya da yanlışı savunmuyor, sadece biraz farklı pencereden bakmanızı sağlamak istiyoruz. Varsayalım, anneniz sizin adınıza bir profil sayfası açmış olsun, daha doğduğunuz günden itibaren sizinle ilgili paylaşımlar, sizin ağzınızdan cümleler paylaşmış olsun. Facebook’ta paylaşım yapmak demek, tüm bilgilerinizi internette paylaşmak demek, bunu defalarca yazdık, artık hepimiz biliyoruz. Hesabın sınırlı kesime açık olması, arkadaş listesi kontrolü vesaire, bunların hepsi ayrıntılar. Facebook’a fotoğraf, video, belge, koyduğunuzda o artık özel veriniz olmaktan çıkmıştır. Nokta. Sizin onayınız olmadan, sizden evvel görsellerinizin, bilgilerinizin paylaşılması hoşunuza gider miydi?
Facebook, karşısında tek başına ve bilinçsiz bıraktığınız çocuğunuzun güvenliğini sağlayamaz, bu birincisi. Çocuğunuza yalnızca Facebook’ta değil, internet ortamında tanımadığı kişiler ile herhangi bir paylaşımda bulunmaması gerektiğini anlatmalısınız. Günümüzde en değerli şey olan ‘zaman’ın, hele ki çocuklarımızın zamanının, vakit kaybına dönüşmemesi için çocuklarımıza mutlaka etkin kullanım yollarını anlatmamız gerekir.
1 milyar Facebook kullanıcısı!
Facebook’un karmaşık yapısına ve sürekli gündeme gelen risklerine karşın, Instagram ve Snapchat gibi gençlerin bayıldığı fotoğraf ve mesaj paylaşım uygulamaları karşısında hala direniyor olmasını, gençlere verdiği dijital özgürlük hissine bağlıyor uzmanlar.Çocuklar özeniyor, çocuklar taklit ediyor. ‘Olmadığı biri gibi görünme’ eğilimi sosyal medya hesaplarında çok kolay yer buluyor. Facebook’un sayısını çok net açıklamadığı ‘çok genç’ kullanıcıları, ‘Arkadaşımda var, bende de olsun’ mantığı ile girdiği sistemden bir daha çıkmıyor, çıkmak istemiyor.Bu yüzden internet devi marka, bu yaş aralığındaki gençleri sıkı sıkıya kendine bağlamak istiyor.
Çevremizden sürekli ‘Sınıfındaki bütün arkadaşları hesap açtı, ama biz hala direniyoruz’ cümleleri duyuyoruz. Direnebilen ebeveynlere söyleyelim, bizce umut var. Kullanım alışkanlıkları çok hızlı değişen, istedikleri için ısrarcı olan ama 2 gün sonra unutabilen ilkokul çağı çocuklar için Facebook, aslında vazgeçmeyecekleri bir mecra değil. Facebook, diğer uygulamaların yanında bize sorarsanız biraz da hantal kalıyor genç kullanım için ve firma da zaten muhtemelen bu yüzden 18’i 13 yaşa çekmek gibi bir değişime gitti.
Uzmanlara göre gençleri Facebook’a bağlayan, canlılığı sağlayan özellikleri; gençlerin beğenilme ve takip edilme arzusu ve o çok sevdikleri yorumlar. Yaşı olmayan ‘başkalarının yaptıklarına olan merak’ törpülenmediği sürece Facebook profil sayısını arttırmaya ve para kazanmaya devam edecek; üye olan bizler de hayatlarımızı sergileyerek bu tüketim aracına malzeme olmaya devam edeceğiz.
YORUMLAR