Her an karşılaşabileceğiniz dijital tehlikeler
'Benim başıma gelmez' dememek lazım, her gün çevremizden örneklerini duyuyoruz ve/veya çoktan tecrübe ettik bile. Evet, maalesef hayatımıza kattığı bütün kolaylıkların yanı sıra, internete bağlandığımız andan itibaren pek çok çeşitli zararlı yazılıma kapılarımızı açıyoruz. Peki nedir bu dijital tehlikeler?
Virüsler
İsmiyle müsemma denir ya, aynen öyle, virüsler nasıl canlı bünyede hastalık oluşturuyorsa, dijital virüsler de aynı mantıktadır. Bunlar aslında zararlı kodcukardır. Kimisi kodu bozulmuş programlar olmasına rağmen çoğunluğu özel olarak kötü amaçla hazırlanmış programlardır. Taşınabilir disklerden, usb belleklerden, ya da sadece bir mail aracılığıyla bilgisayarınıza veya dijital aletinize gelebilirler. Virüsler verilerinizi silebilir, aletinize zarar verir, kişisel bilgilerinizi yayabilir, kendi kendini çoğaltabilir, sisteminizdeki verilerden tanıdıklarınızın maillerine ve oradan onların dijital aletlerine ulaşabilir. Fark edildiği anda ilgili programlarla temizlenmeleri gerekir.
Bilgisayar korsanları, ‘Hacker’lar
Hacker'lar aslında kilitli sistemleri kırıp girebilen anlamında kullanılmaya başlanmıştır ki, halen çoğu teknisyen için geçerlidir. Birikimlerini, insanların bilgisayarlarına, elektronik aletlerine izinsiz olarak girmek ve bilgilerini çalmak için kullanan kötü niyetli kişiler artık hacker dendiğinde ilk akla gelen… İnternete bağlandığınız cihazınıza, dışarıdan girilmesini engellemek için özel ayarlar yapmanız, anticasus programları kullanmanız gereklidir.
Casus programlar
Virüslerle aynı mantıkta çalışan casus programlar, bilgi toplama amaçlı geliştirilmiş yazılımlardır. Aslında bugün kullandığımız uygulamaların çoğu, içlerinde benzer programlarla gelirler ve kişisel eğilimlerimiz hakkında bilgi toplarlar. Siz programın çalıştığını farkına bile varmazsınız ancak arka planda sisteminizde büyük yer kaplarlar ve sistemin hızını yavaşlatırlar. Kötü amaçlı casus yazılımlar, hesap numaralarınızdan kişisel bilgilerinize kadar her bilgiye ulaşabilir, bunları paylaşırlar, bu bilgileri kullanır ya da satarlar.
Kişisel paylaşımlar
İnternetten gelebilecek tehlikeler dendiğinde akla hep alışveriş ve kredi kartı bilgileri gelir. Oysa karşılaşabilinecek tehlikelerin belki en masumudur banka sistemleri. Bugün örneğin Facebook'ta tanımadığınız insanların dahi 'anne kızlık soyadı'nı görebilir, değil doğum tarihi, evlilik tarihi çocuk ismi gibi şifre/kurtarma sorusu olabilecek soruların cevabını bulabilirsiniz. Bir kişinin yaşını, işini, ekonomik durumunu, yaşayış tarzını görebildiğiniz gibi onlar da aynı şekilde sizi görebilirler. 'Tanımadığınız kimselerle konuşmayın'dan çok daha öte tehlikeden bahsediyoruz; pornografi, sübyancılık, hırsızlık, teşhir, taciz, gibi pek çok tehlike artık ciddi boyutta ve gerçekten bu konuda hassas davranmak gerekiyor.
Her zaman belirtiyoruz ama tekrarda fayda var; 'ebeveyn kontrollü' bilgisayar ve mobil aletler, virüs koruma programları, anticasus yazılımlar, güvenlik duvarı yazılımları kullanımı şart ve en önemlisi sosyal medya paylaşımlarımıza dikkat, dikkat, dikkat!
YORUMLAR