Fasılalı orucu sevdim!
Geçen hafta fasılalı oruç için bir girizgah yapmıştım. (Bkz: Aralıklı oruç dedikleri ) Bu hafta daha detaylarına gireceğim. Ben bu beslenmeyi sevdim...
Güneş batımına yakın artık metabolizmamız yavaşlayıp kendisini uykuya ve dinlenmeye hazırlıyor. Biz geç saatlerde akşam yemeğimizi yersek, metabolizmamız, midemiz, bağırsaklarımız yani tüm vücudumuz ihtiyacı olan dinlenme sürecine giremiyor ve akşam yenenleri öğütebilmek için hızla çalışıyor. Ben hem vücudumu dinlendirebilmek, hem de kilomu kontrol edebilmek için senelerdir akşam yemeğimi en geç 19:00’da bitirmiş olurum. Hatta bu, eşimle ayrı yemek yememize bile yol açıyor fakat alıştıktan sonra artık vücut geç yemek saatlerini kaldıramıyor.
Eskiden sabahları çok aç uyanırdım. Geçenlerde aslında o da kadar aç uyanmadığımı fark etmemle fasılalı orucu denedim. Aslında normal düzeninimin dışına pek çıkmadım. Sadece bedenimi dinledim. Bazen sadece alışkanlıkla yemek yiyormuşuz. Bunu birçok uzman söylerdi ama fikir bana o kadar uzaktı ki pek dikkate almazdım. Bedenimizle aramızda bir ilişki kurup onu dinlemememiz lazım. Bize her zaman neye ihtiyacı olduğunu o kadar güzel söylüyor ki. Ben biraz da bunu deneyimlemek için IF (Intermittent Fasting - Fasılalı Oruç) yaptım.
Fasılalı oruç nasıl yapılıyor?
- Ben saat 19:00 civarı akşam yemeğimi bitirip, başlıyorum. Bu oruç süresince su, şekersiz kahve ve çay, soda gibi kalorisiz içecekleri içebiliyoruz. Dini oruçlardan farklı bir sistem. Vücudu bu süreçte kesinlikle susuz bırakmamak lazım. 23:30 civarı uyuyorum.
- Gece atıştırma alışkanlığım olmadığı için zorlanmıyorum ama canım bir şeyler isterse su içiyorum.
- Orucun uzunca bir kısmı zaten uykuda geçiyor.
- Sabah 8 civarı uyanıyorum. Yarım litre kadar suyumu içip üstüne şekersiz, sütsüz kahvemi içip güne başlıyorum. Zaten bu da rutinimdi. Hatta bu yazıyı yazarken de tam bu adımdayım.
- Daha sonra Dino’yu gezmeye çıkarıyorum. Normalde kahvaltımı etmeden çıkartmazdım ama alışkanlık değiştiriyoruz değil mi? O yüzden denedim ve oldu. Bu sırada zaten yürüyüş yaparken aklıma kahvaltı gelmiyor, gelse de kendimi oyalıyorum.
- Biraz e-maillere bakmak, biraz çalışmak, biraz sosyal medyaya bakmak derken saat 10:30 oluyor ve kahvaltımı hazırlıyorum. 16 saatlik oruç süresi bitmiş oluyor.
- Zorlandığım tek yer son bir saat olabilir, o da çok değil. Su içerek ve kahvaltımı hayal edip planlayarak geçiriyorum.
- Bazı kaynaklar bayanlarda bu süre 14-15 saat de olabilir diyor. Ben kendimi dinliyorum. Dayanamadığım duruma gelsem yerim ama daha öyle bir durum olmadı.
- Her gün yapamadım. Özellikle haftasonu mümkün olmadı. Haftada 3-4 gün bile yapılsa kardır.
Bu bir diyet değildir. 2 hafta böyle beslenip 5 kilo kaybetmeyi düşünmemek lazım. Vücuda iyi gelen bir beslenme sistemidir. Uzun vadede etkileri görülebilir. Önceliğimiz her zaman sağlıklı beslenme olmalıdır. Yalnız karnınızın daha ilk haftadan düzleştiği de kesin.
8 saatlik yemek yeme kısmında da tabii ki tercihlerimizi sağlıklı yapmaya devam ediyoruz. 16 saat oruç tutup , sonra gün içinde fast food hamburger yemek olayın bütünlüğüne aykırı. Ben normal beslenme sistemime devam ediyorum. Karbonhidratı minimumda alıyorum. Hedefimiz hep sağlık, sağlık, sağlık.
Normalde katı beslenme akımlarına hep karşıyımdır. Doğanın bize sunduğu besinleri doğal haliyle, dengeli bir şekilde tüketme taraftarıyım. Yulaf yasak, kurubaklagil yasak, meyve yok, yüksek yağ veya yüksek protein gibi beslenme şekilleri bana hiç uymuyor ve beni strese sokuyor.
Fakat IF’te kendimi böyle kısıtlanmış hissetmedim. ‘’Çok zorlanırsam da yerim’’ dedim. Bu beni rahatlattı. Hepimizin metabolizması parmak izi gibi farklı. Dolayısı ile bu genellemelere biraz karşıyım. Bana iyi gelen size gelmez, size iyi gelen bana gelmez.
Herkes kendi beslenme sistemini komşusunu, yan masadakini arkadaşını, televizyondaki bir uzmanı dinleyerek değil, kendi metabolizmasını gözlemleyerek oluşturmalıdır. Bu bedenin içinde yaşayan sizsiniz ve size söylediklerine kulak verin. Bedeninizi dinleyerek, ana temel paketli ürünler, rafine şeker, işlenmiş gıdalar ve beyazlardan uzak kalmak olacak şekilde size en iyi gelen doğru yolu bulacağınıza eminim.
Herkese sağlıklı, mutlu ve şekersiz günler dilerim.
Instagram : semaninsagliklimutfagi
YORUMLAR