Yeşim Tijen eşiyle anlaşamayan kadına önerilerde bulunuyor....
Hepimizin sıkıntılı zamanlar yaşarız. Düşünüp durduğumuz, içinden çıkamadığımız sıkıntılı dönemler... Bu tür virajları alırken tanımadığımız, bizi hiç tanımayan biriyle konuşmaya ihtiyaç duyarız. Bizi yargılamayacağından emin olarak yaşadıklarımızı özgürce anlatabileceğimiz, hayat deneyimi olan bir kişiye... HTHayat'ın yeni yazarı Yeşim Tijen böyle biri...
** ** **
Merhaba Yeşim hanım
Ben 29 yaşındayım 3.5 yaşında bir kızım var. Dışarıdan bakıldığında güzel bir evliliğim var. 9 yıllık evliyim. Eşim iyi bir insan iyi bir baba ama zaman zaman birbirimizi kırıyor fikir ayrılıklarına düşüyoruz. Kendi fikirlerimi söylediğimde beni çok hayalperest buluyor daha maddesel düşünüyor. Tartışmalarımıza nasıl son verebiliriz?
Yeşim Tijen'in cevabı:
Hayal zihinde canlandırılan ve gerçekleşmesi düşlenen şey diye tanımlanıyor sözlükte. Hangimiz hayal kurmayız? Hangimizin olmasını arzu ettiği istekleri yok ki? Tabii eğer dozunda tutabiliyorsak bu hayalleri, gerçeklerle de örtüşebiliyorsa hayallerimiz... Çünkü biz hayallerin gerçeklerle örtüştüğü yeri seviyoruz. O zaman bir amacı oluyor, bize enerji veriyor, heyecan katıyor ve stresi azaltıyor hayatımızda.
Maddesel; madde ile ilgili, maddi, madde niteliğinde olan diye açıklıyor sözlük bunu da. Böyle olunca daha gerçekçi bir düşünce tarzı çıkıyor karşımıza. Her şeyi olduğu gibi görme, farklılaştırmadan, süslemeden kabullenme.
Kadınlar, doğaları gereği duygusallıklarının da etkisiyle hayalciliğe daha yatkınken; erkekler, yetiştirilmeleri, yaşam koşullarının etkileriyle daha maddeci bakabiliyorlar hayata. Ebeveynleri ve çevre onları:''Sen erkeksin!'' diyerek daha küçükten farklılaştırılıyorlar. Alınan oyuncaklarla başlıyor her şey. Bugün yeni annelerin farklı tutumları olsa da genelde bu böyle. Kızlara süslü bebeklerle hayal dünyasının kapıları açılırken; erkeklere, silah, araba verilerek güce, kuvvete yöneltiyoruz. Biraz mızırdanan, ağlayan küçük oğlumuzu: ''Erkekler ağlamaz'' diye susturarak duygusallığını bastırması gerektiğini öğretmiyor muyuz? Hep bu yapılmadı mı erkek çocuklarına?
Erkekler okuyup iş hayatına atılıp, evlendiklerinde beklentilerimiz hep maddesel olmuyor mu onlardan? Biz de bir parça hayallerimizle, arzularımızla, hırslarımızla itmiyor muyuz bu maddeselliğe onları? Onların da hayalleri, doğal olarak bu etkileşimlerle içinde başarı, daha yüksek mevki, daha çok para, daha güzel araba, daha güzel ev sonrasında yazlık, çocuklara iyi eğitim sağlama... Bunu böyle çoğaltabiliriz. Onları maddesel düşünmeye iten hep bir baskı yok mu?
Dokuz yıllık evlilik içinde az çok birbirinizi çözmüşsünüzdür. Eğer onunda hayallerinize ortak olmasını istiyorsanız;onu bu maddesel dünyadan daha farklı bir dünyaya çekmek için biraz çabalamak gerekiyor.Bu şekide düşünen kişilerinde illaki hayalleri vardır ve siz bildiğiniz en küçük bir arzusunu gerçekleştirmekte ona yardımcı olabilirsiniz.En basitinden şu an aklıma gelen tuttuğu takımın derbi maçına iki bilet alıp vakit ayırıp da gidemediği bu maça birlikte gidebilirsiniz.Hep kendi hayallerimize değil biraz da onların dünyasına kulak vermeliyiz.Böyle küçük hamlelerle belki kendinizi ona anlatabilirsiniz.
3,5 yaşındaki bir çocuk her şeyi yavaş yavaş algılamaya başlamış oluyor bu yaşlarda. Sık sık yapılan kavgaların çocuğunuzu da etkileyeceğini unutmadan bu kavgaları sohbet havasına döndürmeye çalışmalısınız. Bunu ancak birbirinizin fikrine saygı duymanız gerektiğini unutmadan yapabilirsiniz. İşi 'Ben' çatışmasına dönüştürmemelisiniz. Ne siz değişebilirsiniz ne de onu değiştirebilirsiniz. Bakın ne demişler: Ne güzel bir şey birisini olduğu gibi kabul etmek, sevmek ve ona iyi ki varsın diyebilmek. Siz de aslında iyi bir baba iyi bir eş diye ifade ettiğiniz cümlelerde 'iyi ki varsın' diyorsunuz aslında eşinize.
Hayatta hayal kurup kurmamaktan daha önemli şeyler de var. Sizinde yazdığınız gibi eşinizin iyi bir eş ve iyi bir baba olması. Çünkü çoğu erkek ne iyi bir eş ne iyi bir baba olabiliyor. Bazılarıysa bu iki özellikten sadece birini gerçekleştirebiliyor. Ne mutlu ki, tartışıp birbirimizi kırabiliyoruz demenize rağmen bu iki önemli özelliği eşiniz için söyleyebiliyorsunuz.
Yazımı bitirirken size okuduğum komik bir sözü yazmak istiyorum: "Evlenen çiftlerin aynı fikirde birleşip aynı cevabı verdikleri tek yer nikah masasıymış".
Sevgiler...
** ** **
Çözemediğiniz sorunlarınızı yazın, Yeşim Tijen size önerilerde bulunsun. Yeşim Tijen'le Hayat Bilgisi her zaman sizin yanınızda...
İşte sorularınızı gönderebileceğiniz adres: yesimilehayatbilgisi@gmail.com
Twitter: @yesimtijen
YORUMLAR