Bastırılan duygunun bedene etkisi...
“STRES güçlü duygusal uyarıcılara karşı verilen bir dizi, karmaşık fiziksel, biyokimyasal yanıttır.
DUYGULAR ana organlarımızın işleyişini, bağışıklığımızı, vücudun fiziksel durumunu etkileyen birçok maddenin çalışmasını etkiler.
Duygular uzun seneler boyunca bastırıldığında, vücudun hastalığa karşı savunması kırılır...."
Bebekliğimizden itibaren duygularımızı bastırmayı öğrenmiş oluşumuzun bedende ciddi bir stres yükü yarattığını; bu yükün de "sebebi bilinmiyor ya da genetik" diye geçiştirilen tüm hastalıkların temeli olduğunu ifade eden Gabor Maté 1944’de Budapeşte’de doğdu.
Ailesiyle savaştan kaçarak Kanada’ya yerleşen, tarih öğretmeni olarak çalışırken ani bir kararla tıp okuyarak psikiyatrist olan Mate uzun senelerini hastalıklar ve duygusal durum arasındaki bağlantıyı arayarak ve Vancouver’in pek de nezih olmayan bir bölgesindeki ağır uyuşturucu bağımlılarına doktorluk yaparak geçirdi... Hastalık ve stres/ bağımlılık ve travmatik çocukluk yaşantıları hakkında yazdığı 5 kitap 20’den fazla dile çevrildi.
İSTANBUL'A GELİYOR
Vücudunuz Hayır Diyorsa (İletişim Yayınları) kitabında "Duygusal yeterlilik" yoksa stresin meydana geleceğini, kronik stresin ise otoimün hastalıklar başta olmak üzere bir çok kronik hastalığa dönüştüğünü anlatan Mate stresi yönetmenin ilk yolunun duygusal yeterlilikten geçtiğini söylüyor.
Duygusal yeterlilik ise şunları gerektiriyor:
* Duygularınızı hissetme kapasitesi; ki böylece stres yaşadığımızda bunun farkına varırız;
* Duygularımızı etkili bir şekilde ifade edebilme ve böylece ihtiyaçlarımızı ortaya koyma ve duygusal sınırlarımızın bütünlüğünü koruma becerisi;
* Mevcut duruma ait psikolojik tepkiler ile geçmişin kalıntılarını temsil eden psikolojik tepkiler arasında ayrım yapabilme becerisi. Dünyadan istediğimiz ve talep ettiğimiz şeyin çocukluktan gelen, bilinçaltında yer alan, tatmin edilmemiş ihtiyaçları değil, mevcut somut ihtiyaçlarımızı karşılaması gerekir. Geçmiş ile şimdiki zaman arasındaki ayrımlar bulanıklaşırsa, aslında olmadığı halde kayıp veya kayıp tehdidi algılarız;
* Başkalarından kabul ve onay elde etmek adına bastırmak yerine, karşılanması gereken ihtiyaçların fark edilmesi...
Sürdürülebilir sağlık için insana bütüncül bakış konusunda ısrarcı olan Mate'nin, stresli ebeveynlerin çocuğa yansımaları, sınır koyamamanın sağlığa etkileri gibi konularda çok vurucu tespitleri var.
19.eylül’de Code Lotus ve Amerikan Hastanesi işbirliğiyle İstanbul’a geliyor. Etkinliğin biletleri Biletix'de.
Maté gerçek bir hazine... Haberiniz olsun.
YORUMLAR