Aklın çoksa Twitter’da takipçi al, paran çoksa Facebook’ta reklam ver!
2 yıl önce, sahibi olduğum marka ve sosyal medya yönetim şirketine gelen işlerin artması sonucunda, özellikle sosyal medyada marka yönetimi konusunda referans talepleri de beraberinde gelmeye başladı. O günlerde sadece 6 müşterim vardı. Çevrem bu işi yaptığımı biliyor ama anlattığım başarıyı bilgisayar ekranında görmek istiyordu.
Mevcut 6 müşterimin üçü aktif siyasetle uğraşıyordu. Diğer ikisi sanatçı, sonuncusu da Türkiye’deki cinsel sağlık ürünleri pazarından aldığı payı artırmaya çalışan yabancı bir şirketti. Yaptığım sözleşmeler ve gizlilik politikası nedeniyle hiçbirini referans olarak gösteremiyordum. Yoğunluk nedeni ile ilk başta yeni müşteri edinmeyi çok önemsememiştim.
Aradan 6 ay daha geçti. Şirketim biraz daha kurumsal bir yapıya kavuşunca, eğlence sektörüne girdim, çalışan sayımı artırdım. Sistemi oturtmuştum ve artık yeni müşteriler bulmam gerekiyordu.
Sonunda referans için kendi markamı yönetmeye başladım. Birkaç ay içerisinde sosyal medya optimizasyonlarını doğru yaparak ve yazarlık kabiliyetimi de buna ekleyerek basının ilgisini çekmeye başladım. Aradaki süreç oldukça detaylı ve bu yazının konusu değil…
Son 1 yıl içerisinde adıma açtığım Facebook hayran sayfası, Twitter, Instagram, kişisel internet sitem derken reklama ciddi bir bütçe ayırdım. Facebook reklamları için ödediğim rakam 1 yıl içerisinde 70.000.- TL’ye ulaştı.
Facebook hayran sayfamda hayran sayım 78bin’i bulduğunda, sayfa hakkında konuşanlar ortalaması on binlerdeydi. Birkaç gün önce hayran sayfamın spam içerikli paylaşımlarda bulunduğuna, bu nedenle gösterimden kaldırıldığına ve itiraz hakkımın olduğuna dair Facebook’tan bir mesaj aldım.
Facebook USA ile yazışmalarım hala devam ediyor. Bu sürede başıma gelen bu “felaket”le ilgili detaylı bir araştırma yaptım ve gördüm ki sorun Facebook’tan kaynaklanıyor. Ekte hayran sayfam kapatıldıktan (hala tarafımdan erişim sağlanabiliyor) 48 saat sonraki ekran görüntülerini sizlerle paylaşıyorum. Bu görüntüden de görebileceğiniz üzere sayfam 2 gündür aktif olmadığından dolayı, hakkında konuşanlar bölümündeki kişi sayısı düşmüş olmasına rağmen hala Türkiye ortalamasının çok üstünde.
Bugün herhangi bir marka ya da kişi ile ilgili Facebook hayran sayfası açtığınızda 80bin hayranı 600.- TL civarında bir bedel ödeyerek 12 saat içerisinde sayfanıza yükletebiliyorsunuz. Ama sayfa hakkında konuşanlar bölümünü, benim sayfamdaki değere 2 gün içerisinde doğru paylaşım ve optimizasyonla çıkarmanın yaklaşık (ve geçici) bedeli en az 8.000.- TL.
Gelelim yaşadığım olayın nedenine…
Facebook’ta temel olarak 2 şekilde reklam verebiliyorsunuz. Bunlardan ilki, Facebook profillerinizi açtığınızda ekranın sağ tarafındaki reklam bölümünde paylaşımda bulunmak. İkincisi ise biraz daha “açgözlü” ve benim tarafımdan da kullanılan “Gönderiyi Öne Çıkar” seçeneği. İlkinde daha detaylı bir hedefleme seçilip, bütçe istediğiniz kadar uzun bir süreye yayılabiliyor ya da günlük düzenli bir bütçe, gösterim veya tıklama başına tanımlanabiliyor. Ek olarak ilkinde direkt sayfanın, belli bir gönderinin tanıtımı için ya da her seferinde en son gönderinize göre güncellenen bir reklam oluşturabiliyorsunuz. Gönderiyi öne çıkarmada ise hedefleme daha ana hatları ile yapılabilirken, bütçe sadece reklamını yaptıracağınız (öne çıkaracağınız) gönderiye 24 saatte harcanacak şekilde tanımlanıyor.
Gönderiyi öne çıkardığım zamanlarda, tanımladığım reklam bütçesiyle doğru orantılı olarak artan onlarca hakaret mesajı alıyordum. Çünkü Facebook’a bir reklam için ödeme yaptığınızda, gönderiniz sizi hiç tanımayan ve sizinle ortak arkadaşı olmayan kullanıcıların haber akışlarında Facebook tarafından “parası karşılığı” gösteriliyor. Çoğu Facebook kullanıcısı da bu sistemden habersiz olduğu için bir “sahtecilik” yaptığınızı düşünüyor ve sizi spam olarak Facebook’a rapor ediyor.
Öğrendiğime göre benzer olaylar, yüksek reklam bütçeli çoğu hayran sayfasının başına geliyor. Şimdi buradaki adaletsizliğe bakın... Hem müşteriden parasını alacaksınız, hem de müşterinin kendi markası için bir servet ödediği sayfasını kapatacaksınız.
Ben kendi sayfamın başına bunun geldiğine şükrediyorum. Seçimlere hazırlanan bir milletvekili için hayran sayfası oluşturduğunuzu ve 6 aylık bir süre için 200.000.- TL reklam bütçesi tanımladığınızı ve bu rakam harcandıktan sonra, seçimlere 1 hafta kala sayfanın kapatıldığını düşünün. Facianın son perdesi…
Çözüm ne peki? Şimdilik iki çözüm var. Ya Facebook’un itirazınızı kabul edip sayfanızı açmasını umacaksınız ya da reklam “vermeyeceksiniz”…
Ben sayfamı açmamalarını diliyorum. Avukatlarım ile görüştüm ve Facebook’a dava açacağım. Dava sonucu da büyük ihtimalle olumlu olacak.
Önümüzdeki günlerde gelişmeleri sizlerle paylaşacağım.
Bu yazıyı çevrenizde sosyal medyada reklam veren herkesle paylaşıp benzer mağduriyetleri önlemenizi rica ediyorum.
Sevgiyle kalın…
YORUMLAR