Eliminasyon diyeti ve besin intoleransları
Yeni yılın ilk haftası ne kadar da hızlı geçti, değil mi? Cuma günü geldi bile. Pazartesisi tatil olan haftalara bayılıyorum. Bence hepimiz bayılıyoruz.
Geçen haftaki yazımda bahsettiğim, kendime koyduğum yeni yıl hedeflerinden biri olan eliminasyon diyetine başladım. Bugün 3. gün ve daha 3. günden bile bayağı bir rahatlama hissediyorum.
Neden eliminasyona ihtiyaç duydum?
Son bir aydır vücudumda normalde olmayan şeyler olmaya başladı.
- Çok fazla bağırsak gazı ve şişkinlik
- Gündüz adı sanı anılmayan ama gece uykuda ortaya çıkan bel ağrısı
- Yüzümdeki akne rosacea denen, beş senedir uykuya dalmış olan hastalığın bir anda coşması
- Kendi kendime tahıla çok fazla yüklendiğimi farketmem
- Son dönemde vücuduma giren fazlaca hormon ilacından temizlenmek istemem
Bütün bu belirtiler içten gelen bir sorunun işareti. Bir gastroentologa gitsem gaz için bir ilaç, cildiyeciye gitsem cildim için bir ilaç, romatoloğa gitsem bel ağrım için bir ilaç vereceklerdi. Bunlara belki yine ihtiyacım olur ama bunların hepsinin bir arada olması bedenimin bana verdiği bir işaret ve genelde de denge bozulduğunda, otoümmin rahatsızlıklar olduğunda bu tür şikayetler oluyor. Bunları yaratan bir neden olmalı ve bu da yediğim yiyecekler. Vücutta inflomasyon arttıkça bu tür sonuçları oluyor. İnflamasyonu besleyen de yediklerimiz. Bunu yok etmek yine beslenme ile olacak dedim ve kolları sıvadım.
Eliminasyon nedir ve nasıl yapılır?
Eliminasyon diyeti vücutta ve bağırsakta inflamasyona yol açan besin gruplarını belli bir süre beslenmeden tamamen çıkartmak ve daha sonra bu besin gruplarını teker teker tanıtarak vücudun tepkilerine bakmaktır. Eliminasyon süreci bir nevi bedeni fabrika ayarlarına geri döndürmektir, bağırsağı tamir etmektir.
Elimine edilen besin grupları
- Gluten – ben zaten %90 glutensiz besleniyordum ama bu dönemde 100% olmasını sağlıyorum.
- Şeker – zaten hayatımda yoktu, burası benim için sorun olmadı.
- Süt ürünleri – bunca zamandır bu programdan kaçınmamın baş nedeniydi. Yoğurtsuz ve peynirsin geçen günüm yoktu ama neye fazla yüklenirsek vücut tepki veriyor. "Bir ay yoğurtsuz ve peynirsiz yaşamaktan kimseye birşey olmaz" deyip kendime cesaret verdim.
- Tahıl ve kurubaklagiller – Glutensiz bile olsa tüm tahıllar (kinoa, karabuğday vs dahil) ve tüm kurubaklagiller. Yine bu grup da fazlaca yüklendiğimi düşündüğüm grup.
Bunlar benim bir ay boyunca elimine edeceklerim çünkü bende sorun açan grubun alttaki iki grup olduğunu düşünüyorum. Şayet geçmezse ikinci gruba geçeceğim. Bunlar da...
- Fıstık
- Kahve
- Kuruyemişler ve tohumlar
- Yumurta
Hepsini aynı anda elimine etmek bana biraz zorlayıcı geldi ve kademeli gitmek istedim. Bu biraz kişisel bir şeydir. Bu 3 gündür bana sorular geldi. "Limon da elimine edilmeli mi, kahve de edilmeli mi, fıstığı neden elimine etmiyorsun" gibi. Ben kendim için böyle karar verdim ama siz kahvenin sizde sorun yarattığını düşünüyorsanız önce ondan başlayabilirsiniz. Elimine edilen besin grupları arasında soya, mısır, kabuklu deniz ürünleri, paketli ve tatlandırıcılı gıdalar da var ama bunlar zaten benim için ömür boyu eliminasyonda. Dolayısı ile beslenmemden çıkartmama gerek kalmadı.
Hangi besinleri elimine edeceğimiz herkese göre değişen bir şey. Önemli olan, soruna yol açtığını düşündüğünüz, son zamanlarda çok fazla yüklendiğiniz bir veya daha fazla besin grubunu dört hafta hiç tüketmeyip sonra bu besinleri teker teker vücuda alıp semptomları izlemek, hangisinin size zarar verdiğini görmek için en güzel yöntemdir. Besin intolerans testlerine gerek olmadığını, vücudumuzun bize her şeyi anlattığını, söylediğini düşünüyorum. Bazen testte çıkmayan bir besine karsı vücut tepki veriyor oluyor. Bu çok sık rastlanan bir durum. Hem okuduklarım hem aldığım eğitimde öğrendiklerim hem de deneyimlerim şimdiye kadar bu yolun doğru olduğunu gösterdi.
İkinci faza geçip geçmeyeceğimi, besinleri tekrar geri tanıtmayı beraber yaşayıp göreceğiz. Arkası yarın gibi bir serüven bizi bekliyor...
Bu diyeti defalarca yapmak istemiş ama cesaret edememiş dostlarım var. Instagram hesabımda her öğünümü paylaşıyorum ve benimle başlayanlar oldu. Siz de böyle bir sorunla boğuşuyorsanız, doktorunuz size bu diyeti önerdi ama yapamıyorsanız, öğünlerimi takip etmek belki sizin için motivasyon olabilir.
İki sene önce yine böyle hipoglisemimle baş edebilmek için düşük karbonhidratlı beslenmeye geçmiştim ve sorunu cözmüştüm. Yine çözeceğime inanıyorum. Hipokrates’in sözü, yaşam felsefem; "Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun"
Herkese sağlıklı, mutlu, şekersiz günler dilerim.
YORUMLAR