X

Herkeste bir “Spor öncesi ne yiyeceğim, spor sonrası ne yiyeceğim?” sorunsalı var. Sırf bu yüzden, kulaktan dolma bilgilerle spor öncesi ve sonrası yemek "kaidelerine" sadık kalamadığı için spor yapmayan, hatta yürümeyen insanlar biliyorum. Zaten sporu ertelemek için devamlı bahane arıyoruz. Tutunabileceğimiz en büyük bahane de bu olabiliyor. Şimdi tüm bildiklerinizi bir kenara koyun, size en son güncel ve sağlıklı bilgileri getirdim.


Spordan önce ekmek-karbonhidrat, spordan sonra en geç 45 dk içinde 3 tavuk göğsü yemek sadece bir şehir efsanesinden ibaret. Hiçbirimiz Dünya Kadın (veya erkek) Vücut Geliştirme Şampiyonası’na hazırlanmıyoruz. Zaten hazırlanıyor olsak, çok daha dikkatli hesaplanmış bir beslenme düzenimiz olurdu. Bizler sadece sağlık için, haftada 4-5 kez (inşallah!) spor yapan insanlarız. Buyrunuz, bizler için beslenme önerileri:



En genel tabloda spordan önce, sonra, her zaman sağlıklı beslenme gerekiyor. Beslenme kötü ise yaptığımız sporun neredeyse hiçbir faydası olmuyor. Bunlar abi-kardeş gibi bileşenler. Mutlaka ikisi birbirini tamamlaması gerekiyor. Biri olmadan diğeri tek başına maalesef işe yaramıyor.


NOT: Bilgiler Dr. Daryl Gioffre’nin Get Off Your Acid kitabından ve FMCA ders notlarımdan alınmıştır. Şahsi tecrübelerim ile yoğrulmuştur.


Herkese sağlıklı, mutlu ve şekersiz günler dilerim.


Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu

Sema Sumeli