X

Eğer gebelikte bebeğinizi kaybettiyseniz şunları unutmayın:

Bebeğinizi gebeliğin hangi döneminde kaybederseniz edin, bu acı bir olaydır




Bebeği doğumdan sonra da kaybetseniz, gebelik testi pozitif çıktıktan kısa bir süre sonra da kaybetseniz, kalbinizin içi acır. Bebek küçükken kayıp yaşayanlar da bazen doğum sonrası kaybedenler kadar üzüntü yaşarlar


Bazıları kaybınızı anlamazlar




Arkadaşlarınız ve sevdikleriniz bazen nasıl bir kayıp yaşadığınızı anlayamazlar. Böyle bir şey yaşamamış olanlar için kayıp fikri rahatsız edicidir. İnsanlar böyle bir şeyin sadece başkalarının başına gelebileceğini düşünürler. Sizi teselli edecek cümleler bulmaktansa acınızı görmezden gelmek daha kolaydır. Hoş bir durum değil ama gerçekte olan budur, bu çok insani bir tepkidir.


Hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak acı hissediyor olabilirsiniz




Sadece kürtajın yada ölen bebeğinizi doğurmanın fiziksel ağrısından bahsetmiyorum, kaldı ki o da çok kolay bir süreç değildir. Kayıp sonrası yaşanan süreç de kederlidir. Öyle ki sizi fiziksel olarak da yorar, kas ağrılarından nefes almakta güçlük çekmeye kadar sizi zorlayabilir.


Kendinizi suçlarsınız




Şöyle yapsaydım, böyle yapmasaydım gibi düşünceler kafanızda döner durur. Lütfen böyle düşünmenin tamamen normal olduğunu bilin. Bu düşünceleri bir kenara bırakın ve şu cümleyi sesli tekrarlayın "Bu benim suçum değil."


Bedeninize güveniniz sarsılır




Bebeğiniz bedeninizde yaşıyordu. Bebeği koruması ve büyütmesi gereken rahminizde bir ölüm gerçekleşti. Bedeninize ve rahminize güveniniz sarsıldı. Ama unutmayın o da sizin ve bebeğiniz için en iyisini isterdi. O da sizin gibi üzgün ve yasta.





Kendiniz yalnız kalmış hissedersiniz




Gebelik kaybında bir sessizlik olur. Bunun bozulması gerekir! Siz de "bunlar hep başkalarının başına gelir" sanıyordunuz ama sizin başınıza geldiği gerçeğiyle baş başasınız. Sessizliğe bürünürsünüz çünkü diğerleri de kayıpları hakkında konuşmadılar. Sessiz kalırsınız çünkü kimse konuşmazsa konuşacak kimseyi, daha önce bunu yaşamış kimseyi, sizi anlayabilecek kimseyi bulamazsınız. Ama onlar oradadır. Aramaya devam edin, edin ki sizi sıcak sevgileriyle sarsınlar, ve yalnızlığınız son bulsun.





Yasını tuttuğunuz şey gelecekte olacaklardı




Bir düşükte kaybettiğiniz sadece bebeğiniz değil, onunla ilgi kurduğunuz hayallerinizdir. Çocuğunuz ile geçireceğiniz geleceğiniz de elinizden alınmış gibi hissedersiniz. Bu hayallerin yasını tutmaya da hakkınız var.




Bu tahmin ettiğinizden sık oluyor




Tespit edilen 4 gebelikten biri düşükle, 160 gebelikten biri de anne karnında ölüm ile sonuçlanıyor. Yani her gün bebekler ölüyor. Biz sadece bu konuda konuşmuyoruz.


Bazıları size karşı kaba ve yaralayıcı olacak




Elbette kasıtlı olarak değil ama bazı insanlar zor zamanlarda empati kurma ve şefkat gösterme konusunda beceriksiz ve ya görgüsüzdürler. İnsanlar kibarlık olsun diye bile olsa saçma şeyler yapabilir ve söyleyebilirler. Umursamayın! Şu an buna ayıracak vaktiniz yok. Kendinize zaman ayırın ve sizinle ilgilenebilecek kişilerin yanında olun.





Eşiniz ile kederiniz farklı olabilir




Eşiniz de yastadır ve o da kaybettiğiniz bebeğinizi özlüyordur. İkiniz de bir bebekle yeni bir hayata başlamaya hazırlanıyordunuz ve planlarınız feci şekilde bozuldu. İnsanların sevme ve yas tutma ve duygularını gösterme şekilleri birbirinden farklıdır. Kadınlar ve erkeklerin duygularını belli etme şekilleri de birbirinden farklıdır, bu keder için de geçerlidir. Gitmek zorunda kaldığınız bu acılı yolculukta bunu birarada kalın ve birbirinize duyarlı davranın.





Gebelik kaybı travmatiktir




Gebelik kaybı anidir, beklenmedik bir durumdur, ve fiziksel olarak bedende meydana gelir. Bütün bunlardan dolayı gebelik kaybı bir travma olarak değerlendirilebilir. Travmayla başa çıkmak ve travma sonrası destek almak üzere profesyonel yardım alabileceğinizi unutmayın. Destek alın! Yalnız değilsiniz!





Vedalaşın




Cenaze töreni yapılabiliyorsa mutlaka yapın yada katılın. Yapılamıyorsa yakınlarınız ve sevdiklerinizle veda amaçlı bir araya gelin. Ya da isterseniz kendiniz tek başınıza özel bir ritüel yapın. Ne yapmak size uygun geliyorsa onu yapın ama mutlaka vedalaşın.





Her zaman hatırlayacaksınız




Bir anne bebeğinin yaşasaydı hangi yaşta olacağını hep hatırlar. 1 yada 20 yıl sonra farketmez, bir bebeğiniz olacak olduğunu unutmayacaksınız. Bu tamamen normal. Ona karşı beslediğiniz sevginizin asla yok olmayacağının bir göstergesidir bu.





DÜŞÜK YAPAN BİRİNE SÖYLENMEYECEK ŞEYLER

"Ne üzülüyorsun!"




Kimsenin kimseye ne hissedeceğini söylemeye hakkı yoktur. Üzülen birine bunu söylemek onu rahatlatmaz, üzüntüsüne kızgınlık ekler. Üzerine bir de anlaşılmadığı hissi eklenir. Daha kötüsü kendi hislerinden utanabilir



"Merak etme, yenisini yaparsın"




Yine iyi niyetle söylenen anca son derece yaralayıcı bir söz. "Yenisi" denilen bir araba ya da eşya değildir. Giden bebeği hiçbir şey geri getirmeyecektir. Hiçbir bebek bu bebeğin "yerine" gelmeyecektir. Gelen başka bir bebek olacaktır.