Akmaz, kokmaz, taşınabilir sefertası yemekleri
Sağlıklı beslenmenin aslında çok gizli bir formülü yok. Hep anlattığım gibi biraz mutfağa girmek, biraz da yanımızda yemek taşımak gerektiriyor. Özellikle işyerinde öğlen dışarıdan yiyenler için bu neredeyse bir gereklilik. Şayet işyerinizde veya etrafınızda güvenilir bir ev yemeği yoksa, dışarılarda uzun vakit geçiriyorsanız, size aşağıdaki gibi akmaz, kokmaz yemekleri yanınızda taşımanızı öneririm.
"Sema, zaten çok koşturmalı bir hayatımız var, bir de öğlen için yemek yapmakla uğraşamayız" diyebilirsiniz ama bunlar gerçekten çok basit ve vaktinizi hiç almayacak şeyler. Hele ki daha önce "Çalışan Kadının Mutfak Hazırlığı" yazımda anlattığım hazırlıkları yaptıysanız, zaten işiniz çok kolaylaşır. Bu hazırlıkları yapmadıysanız bile, buzlukta bulunduracağınız haşlanmış kuru baklagiller ve kinoa/kahverengi pirinç/karabuğday hayat kurtarıcı olacaktır.
Bu örneklerde et hiç yok çünkü yemek ısıtma imkanınız olmadığı durumlarda bile, her koşulda yiyebileceğiniz, kokmayan şeyleri seçmek istedim. Ayrıca da tok tutacak şeyler olmasına özen gösterdim. Zira doyulmayan öğlen yemekleri, akşamüstü gelen tatlı isteklerinin habercisidir...
Umarım işinize yarar ve hayatınızı biraz kolaylaştırır.
Bunları size fikir vermesi amaçlı hazırladım. Siz beslenmenize göre, evdeki malzemenize göre tabii ki değiştirebilirsiniz. Sefertası Hareketi en sevdiğim hareket...
Fırınlanmış sebzeler
Bunu her sebzeye uyarlayabilirsiniz. Ben burada brüksel lahanası ve tatlı patates seçmiştim. Normal patates de olur, brokoli olur, karnabahar olur. Yazın kabak, patlıcan olur. Yani seçenekler sonsuz.
Sebzelerin hepsini küçük doğrayıp tepsiye diziyorum, üstlerine zeytinyağı, tuz ve baharatlar ekleyip karıştırıyorum. 5 dakika bile sürmüyor. Sonra hepsini tek tepside fırın sürüyorum, ortalama 30 dk'da pişmiş oluyor. Sebzelerinizi cam bir kaba koyunca, buzdolabında 3-4 gün rahatlıkla durur. İsterseniz garnitür olu, isterseniz yanına yoğurtla ana yemek.
Karnabahar kısır
Şişkinlik hissetmeden + suçluluk duymadan + harika doyarak kısır yeme zevki= Karnabahar kısır
- Bir tavada bir soğanı iyice soteledim. Sonra içine bol domates salçası ve biber salçası ekledim.
- Karnabaharı çiçeklere bölüp rondo veya mutfak robotunda çekin. Hemen bulgur boyutuna geliyor zaten.
- Sonra karnabahar bulgurunu tavaya ekleyip, sotelenmiş salçalı soğan ile sotelemeye devam edin. 4-5 dakika, arada bir karıştırın. Kısırınız hazır olacak.
- Altını kapatıp bir kaba aktardım. Ilınınca içine yeşillikler, kırmızı biber ve turşu ekledim.
- Sos olarak da zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, sumak ve kırmızı biberi karıştırıp üstüne döküp harmanladım.
Şipşak kırmızı
Buzlukta bekleyen, haşlanmış bir kırmızı fasulyenin harika bir öğüne dönmüş hali.
Çözdürdüğüm kırmızı fasulyelerin içine, daha önceden hazır olan mor lahana turşusunuz koydum, normal hali de olur. Biraz nar, maydanoz ve sos olarak da zeytinyağı, nar ekşisi, sumak ekledim. Yemek şipşak hazır.
Pazılı yumurta
İşte bu benim hayat kurtarıcım. Her sebze ile olur.
Sotelenmiş herhangi bir, bir kilo sebze (buradaki pazı), içine 4 yumurta, 3-4 kaşık haşlanmış kinoa veya rondadan geçmiş yulaf ezmesi, dilerseniz peynir, biraz zeytinyağı ve tuz. Hepsini karıştırıp, bir fırın kabına döküp, fırında 170 derecede 25-30 dk pişiriyorum. Harika mı harika...
Pırasalı yumurta
Bu da aynısının pırasa ve havuçlusu. İçinde de un yerine mısır unu var.
Sizin de aklınıza böyle fikirler gelirse, benimle yaptıklarınızı paylaşırsanız çok sevinirim.
Herkese sağlıklı, mutlu ve şekersiz günler dilerim.
YORUMLAR