İdeal oyuncağın peşinde
Oyuncak konusu ebeveynler için ciddi bir tuzak. Oyuncakçı dükkânlarını dolduran binlerce seçenekten en uygununu, çocuğun gelişimi için en faydalısını, en eğlencelisini, en sağlamını bulmak, bir yandan da evdeki oyuncak dağlarını düzenli tutabilmek zor zanaat. Peki, hangi oyuncaklar çocuklarımız için gerçekten faydalı?
En basiti en iyisi!
Eastern Connecticut State Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jeffrey Trawick-Smith, oyun üzerinde oyuncakların etkisini araştırdığı bir çalışma yapmış. Oyuncaklar, eğitimciler, ebeveynler ve çocuklar tarafından aday gösteriliyor ve sonuçlar, düşünmeyi, öğrenmeyi, problem çözmeyi, sosyal iletişimi ve yaratıcılığı nasıl harekete geçirdiklerine göre sınıflandırılıyor. Çalışmadan elde edilen sonuç şu: En basiti en iyisi! Şimdiye dek en yüksek puanı alan oyuncaklar en basit olanlar: Tahta bloklar, ahşap araçlar, yol işaretleri ve klasik ahşap inşaat setleri. Bunlar çocuğun hayal gücünü sınırlamayan, dilediği gibi kullanabildiği oyuncaklar. Araştırmada tespit edilen bir diğer olgu da geleneksel olarak erkek çocuklara odaklı yapılan araba ve inşaat setleri gibi oyuncakların, kız çocuklarına da aynı şekilde ilginç geldiği.
Oyuncakların karmaşık olmamasının yanı sıra miktarı da önemli bir kriter. Zannettiğimizin aksine daha fazla oyuncak alarak çocuklarımıza iyilik etmiyoruz. Ebeveynlik konusunda başucu kitaplarımdan biri olan ‘Daha Sade Bir Hayat’ın yazarları Kim John Payne ve Lisa M. Ross çocuğun dikkatinin her yeni gelen oyuncakla bölündüğünü vurguluyorlar... Yetişkin düşüncesinin aksine, sonsuz seçeneğin çocuğun hayal gücünü çalıştırmaya değil onu strese sokmaya sebep olacağının altını çiziyor kitap. Bu seçenek fazlalığı sadece oyuncaktan ibaret değil; giysinin, kitabın, aktivitenin fazlası çocuk için faydadan çok zarar getirirken ebeveynin de hayatını zorlaştırıyor... Payne ve Ross’un belirttiği üzere, “Üreticisi ne vaat ederse etsin hiçbir oyuncak çocuğunuzu daha yaratıcı, daha uyumlu veya daha zeki yapmayacak.” Bunu yapacak olan ancak sizin kesintisiz dikkatinize sahip olabildiği zamanlar, beraber yaşadığınız tecrübeler, görülecek yeni yerler, farklı insanlarla olan ilişkilerinden öğrendikleri...
Tabiatın içinde olun
Yaz zamanı özellikle imkânınız el verdiği sürece tabiatın içinde vakit geçirirseniz göreceksiniz deniz kabukları, kozalaklar, dalgalar, taşlar hatta yapraklar, ağaçlara tırmanmalar, çamura bulanmalar çocuğunuza oyuncakların sağlayamadığı çeşitli hayat derslerini öğretir. Bu imkâna sahip olan çocukların taşlar, sopalarla her türlü cızırdayan, ışıldayan oyuncaktan daha fazla ilgilendiklerini, oyalandıklarını gözlemlemiş olan tüm anne babalar bilir... Öyle değil mi?
Kerpiçten heykeller yapmak: Atölye Çamur
YORUMLAR