Çocukların dişleri için fisür koruyucu
Ladin ilk diş kontrolüne bir hayli gecikmeli olarak geçtiğimiz günlerde götürdük. İyi haberler aldık, Ladin’in dişlerinde hiçbir sıkıntı yok. Çene filmi çekildi, dişleri tam ve zamanında geliyor. Çene yapısı düzgün. Çürük hiç yok. Doğduğundan bu yana ne florür koruyucu yapıldı ne de florürlu diş macunu kullandı. Anladık ki florür diş sağlığı için elzem bir şey değil, iyi bir bakım sağlıklı beslenme, bir de anadan gelen sağlam diş genleri kafi olmuş!
Doktorumuz Vedat Bankaoğlu, Ladin’e ileride azı dişleri çıkınca fisür koruyucu denen bir koruyucu yapacağını söyledi. Benim tüylerim hemen diken diken oldu. Fisür koruyucu dahil Vedat’a sizi de ilgilendireceğini düşündüğüm birkaç soru sordum cevapları aşağıda:
“Fisür koruyucu, oje gibi bir dolgu ve arka azı dişlerinin çiğneme yüzeyine uygulanıyor. Böylece dişlerin üzerinde o girinti çıkıntılarında besin birikemeyecek ve olası çürükleri engelleniyor. Florür içermiyor.
İlk süt dişler 4 aile 1 yaş arasında çıkar ve 2 yaşına kadar 20 tane olan süt dişi tamamlanır. İlk diş çıkmaya başladığından 1 yaşına kadar ilk muayene yapılmasını tavsiye ederiz. Neden, çünkü anne baba olarak dişlerle birlikte çürük önleme görevimiz başlamıştır, ayrıca şikayetle gidilen diş hekimi ziyaretleri sonra bize diş hekimi korkusu olarak geri dönecektir. O yüzden problemsiz diş hekimi ziyaretleri bu korkunun oluşmasını da engelleyecektir. Süt dişlerinin çıkması tamamlandıktan sonra da yıllık ziyaretler yapılmalıdır. Bu kontrollerde çürük var mı dişler fırçalanıyor mu ve çenelerin genetik yapısında bir bozukluk var mı onlar kontrol edilir.
Diş çürüklerinde beslenmenin rolü oldukça fazladır. Biberon kullanımı 2 -3 yaşında bırakılmalı hatta 1 yaşından itibaren bardak kullandırılma özendirilmelidir. Bu yaşlarda da artık emzik kullanmayı tamamen bırakmış olmalıyız. Bazen emzik kullanmaktan dolayı alt ve üst dişler ağız kapandığında aralık kalabilir. Bu alışkanlığın bırakılmasıyla bu aralık tekrar kendiliğinden ya da daha sonra tel tedavisiyle giderilebilir.
Şekerli yiyecek içeceklerden özellikle gece yatmadan önce diş fırçaladıktan sonra uzak durulmalıdır. Kepekli ve lifli gıdalar, taze meyve sebzeler mutlaka tüketilmelidir. Ana içecek sıvımız mutlaka ve mutlaka su olmalıdır.
Çürükleri önlemek için ilk diş çıktıktan sonra diş fırçalamaya başlamak gerekir, günde iki defa fırçalamak alışkanlık haline getirilmelidir. Şekerli yiyecek içecekler akşam diş fırçaladıktan sonra kesinlikle tüketilmemelidir.
Eğer gerekli diş kontrolleri yapılmaz, süt dişleri zamanında düşmez ya da çekilmezse alttan gelen kalıcı dişler kendilerine yer bulamazlar, yamuk olarak dil ya da dudak tarafından çıkarlar. Kalıcı dişlerimiz 6 yaşından itibaren çıkmaya başlarlar ve süt dişleri yerlerini kalıcı dişlere bırakırlar. Bu yüzden 6 yaşına kadar diş fırçalama alışkanlığını çocuklarımıza kazandırmalıyız.
Genellikle 11-14 yaşlarında bütün kalıcı dişlerimiz sürmüş olur, bu da diş yamukluklarını gidermek için tel tedavisinin ideal başlama yaşlarıdır.”
YORUMLAR