WeWalk projesi
Kendi ülkemizden tatsız haberler almaya alıştık. Size bizden çok güzel bir haberim var. Bu ülkede muhteşem insanlar var ve muhteşem işler yapıyorlar. Üstelik iyilik dolu işler.
Söylenmeye, kızmaya, lanetlemeye, beğenmemeye alıştık... Bu projeyi dinleyince benim içimde yeni bir ışık yandı... Yeni duygular doğdu. "Demek böyle de olabiliyor," dedim. Var olmanın sayısız şekli var, sayısız sevme şekli, sayısız yaşam sürme biçimi... İnsan bazen kendi bildiği kadarıyla, kendi dört duvarında yaşıyor ve bambaşka yaşam sürme şekilleri olduğunu unutuyor.
Bu projeyi yaşama geçiren insanlar benden çok farklı bir yaşam sürüyorlar, kendi içime dönük yaşamım hiç kötü değil ama bu başkaları için yaşamlarını vakfeden insanları görmek bende de bu tür hisler uyandırdı. Bana ilham verdi. Elbette yardım toplamaya çalışıyorlar, ederseniz makbule geçer. Etmeye niyetiniz yoksa da bu yazının devamını okumanızı tavsiye ederim. Belki benim gibi sizi de kendi dört duvarınızdan çıkarır, ilham olur, içinizde bilmediğiniz bir ışık yakar.
WeWalk, görme engelliler için tasarlanmış bir akıllı baston. Dünyada eşi benzeri yok. Görme engellilerin geleneksel bastonları onlar için özgürlük, bağımsızlık demek. WeWalk bu bağımsızlığı başka bir boyuta taşıyor.
Engel Algılama
Göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek tabela, direk, ağaç dalı gibi engelleri kolaylıkla algılıyor ve uyarıyor.
Telefonla Entegrasyon
Bluetooth ile cep telefonuna bağlandığında, telefon ekranını simüle ederek, telefonu kontrol etme imkanı sunuyor.
Açık Platform
Tüm mobil uygulamalarla entegre olabiliyor. Bu sayede her geçen gün yeni özellikler kazanacak.
Böyle bir bastonun yaratacağı özgürlüğün boyutunu tahmin edebilirsiniz.
Bu proje yüzde yüz bizim ülkemizde geliştirilmiş. Şimdiden dünyada iki ödül almış. Projenin başında Kürşat Ceylan var. Ceylan, doğuştan görme engelli. Projeye can suyunu veren ise YGA. YGA, bir liderlik okulu. Her yıl 50 bin üniversite öğrencisi YGA’ya başvuruyor. 5 aşamalı mülakattan sonra her yıl 50 öğrenci YGA’da eğitim almaya hak kazanıyor. Bu öğrenciler daha sonra gönüllü olarak WeWalk gibi YGA projeleri geliştirip, bu projelerde rol alıyorlar. İşte WeWalk da böyle bir YGA projesi.
WeWALK, daha önce iki kere GSMA ödülünü almış, MIT Üniversitesi tarafından yılın sosyal inovasyonu olarak seçilmiş. Projenin bir sonraki amacı, elbette seri üretime geçmek ve WeWalk’u dünyadaki tüm görme engellilerin hizmetine sunabilmek.
YORUMLAR