Emzirirken çatlayan meme uçları
Aslında emzirme fiziksel olarak ağrılı ve acılı olmamalıdır. Göğüsler ilk defa böyle bir olaya maruz kalıyorlar, evet belli bir alışma süreci yaşanabilir; ama bu süreçte acılı çatlaklar, meme ucunda açılan yaralar, ağrılar ve bebeği emzirememeye kadar varan fiziksel yaralanmalarla anneyi canından bezdirmemelidir.
Bunlarla karşılaşıldığı zaman malesef sorunu gidermek için ilk alınan önlem meme ucuna lanolin içeren kremler sürmek oluyor.
Peki lanolin nedir?
Roma ve Yunan dönemlerinden beri kullanılan, koyunların yağ bezleri tarafından salgılanan etkin bir nemlendiricidir. Koyunları sert hava koşullarına karşı korur. Uzunca yıllar bir yan etkisi görülmemiş ama 1960 yılında pek çok insanda lanolin alerjisi görülmüş ve bu madde kötü ün yapmaya başlamıştır. Günümüze kadar lanolin ile ilgili pek çok bilimsel çalışma yapılmış ve bazılarının sonucu; lanolinin madde olarak o kadar da masum olmadığı, enfeksiyon ve aleji risklerini arttırdığı olmuştur.
Lanolinin meme ucunda oluşan çatlaklar ve yaraları iyileştirme gücünü araştıran bir başka çalışma da, İran'da bir hastanede 2001 yılı itibariyle iki yıl süren randomize klinik bir çalışma olarak gerçekleşmiş. 225 tane anneyi rastgele üç gruba ayırmışlar. Birinci gruptaki 78 anne bebeklerini emzirdikten sonra meme uçlarına kendi sütlerini sürmüş. İkinci gruptaki 74 anne günde üç kere lanolin kullanmış ve emzirme öncesi memeyi ıslak bir bezle temizlemiş. (Lanolin içeren her meme kremi emzirme öncesi temizlenmek zorunda değil, markadan markaya fark ediyor.) Üçüncü gruptaki 73 anne ise hiçbirşey yapmamış. Yapılan çalışma boyunca annelerin emzirme teknikleri düzeltilmiş. İlk ziyaretlerinden sonra üçüncü, beşinci, yedinci ve onuncu gün anneler tekrar muayene edilip, durumları hakkında genel bilgiler alınmış. Üç gruptaki annelerin de hamilelik dönemleri, doğumları, ilk emzirmeye başlama zamanları, doğum öncesi emzirme eğitimleri, daha önceki bebeklerini emzirme deneyimleri birbirlerine benzermiş.
Bu araştırmanın sonucunda klinik bulgular arasında anlamlı bir fark görülmemiş, ama iyileşme süreleri arasında farkla varmış. Lanolin kullanan anneler, meme uçlarına kendi sütlerini süren ya da hiçbirşey yapmayan annelere göre daha geç iyileşmiş. Çalışma sırasında hiçbir yan etki görülmemiş ve bedava, herkesin ulaşabileceği anne sütü ile bakım önerilmiş. Buna benzer pek çok çalışma var ve hepsinin sonuçları aşağı yukarı aynı. Lanolin kullanan annelerin meme uçlarındaki çatlak ve yaralar anne sütü kullananlara yada hiçbirşey yapmayanlara göre daha geç iyileşir.
Anlamamız gereken şey; konforlu bir emzirme süreci yaşamak için önemli olan geçici bir iyileşme değil, varolan sorunu bulup kökünden çözmektir. Yazımın başında da belirttiğim gibi emzirme sırasında memede yara, çatlak ya da ağrı oluşmamalıdır. Bir şekilde oluşmuşsa onun neden oluştuğuna bakılmalı; acaba anne doğru pozisyonda emziriyor mu? Bebeğin dil bağı, düz damak tabanı var mı? Memeyi kavrama şekli nasıl? Tüm bunlar ve daha fazlası incelenmelidir. Örneğin bebeğinizin dil bağı varsa ve siz bunu kontrol ettirmediyseniz, istediğiniz kadar krem sürün çatlaklar ve yaralar oluşmaya devam edecektir.
Bazı emzirme danışmanları hasarı oluşturan nedeni bulduktan sonra bazen saflaştırılmış lanolin kullanımı önerilebilir. Sağlıklı bir meme ucunun kreme ihtiyacı yoktur ama hasar görmüş bölgeye ince bir tabaka sürmek anneyi rahatlatabilir.
Siz siz olun doğumunuza sahip çıktığınız gibi emzirme sürecinize de sahip çıkın. Etrafınızdaki acılı emzirme hikayelerine kulak asıp korkuya kapılmayın. Eğer bir krem kullanacaksanız onun doğal, organik ve yenilebilir olmasına dikkat edin.
YORUMLAR