İçsel doğum doulası ne yapar?
Günümüzde hastanelerde anneye doğum sürecinde kesintisiz profesyonel desteği sağlayabilecek kişiler doulalardır. Şanslı olup hastanede kesintisiz ebe ya da doula desteği alan küçük bir kesim anne adayı dışında kalan tüm kadınlar, yanlızlaştırılarak ve desteksiz bırakılarak doğum yapmaya çalışmaktadırlar. Kesintisiz destekten kastım; doğum başladığı andan, bebeğin ilk emmesine kadar annenin yanlız bırakılmaması, gerektiğinde duygusal, fiziksel ve doğru bilgilerle destek olunmasıdır.
İçsel doğum doulası kadının doğurma gücüne inanır. Doğumun doğasını ve fizyolojisini bilir. Her zaman sakin ve güven vericidir. Doulalar doğum öncesi, tüm doğum sürecinde kesintisiz ve doğum sonrası anneye ve ailesine destek olan sertifikalı profesyonellerdir. Tıbbi eğitim almamışlardır, annenin ve bebeğin sağlık durumundan sorumlu değillerdir.
Doğumdan önce anne ve baba ile buluşup onların doğum ve ebeveynlik ile ilgili beklentilerini, korkularını ve arzularını keşfetmek için yoğun bir şekilde çalışırlar. Doğum öncesi iki ya da üç çalışma yaparlar. Bu çalışmanın içeriği anne ve babanın kişisel beklentilerine göre değişiklik gösterir. Genel olarak doğum ağrısıyla başa çıkacak zihin yapısının geliştirmeleri için çeşitli çalışmalar yapar, nefes teknikleri öğretir, hamilelik sürecinde sıkça görünen rahatsızlıkları hafifletmek için masaj veya basit hareketler önerebilirler. Aileye doğum tercihlerini hazırlamaları konusunda destek olur, işler planlandığı gibi gitmediği zaman (ki doğum süreci planlanamaz) karşılarına çıkabilecek durumlarla baş edebilecek donanımı kazanabilmeleri için yardım ederler.
Bir İçsel Doğum Doulası, anneye doğumun her türlü olasılığına açık olması, kendi iç sesini derinden dinlemesine yardımcı olabilecek baş etme yöntemleri ve ona ilham veren doğum sanatı uygulamalarını öğretebilirler. Doğumdan önce anneyi aromaterapi ile tanıştırır ve anne, gerekirse doğumda kullanabilecekleri öz yağları ve yağ karışımlarını seçer. Doğuma kadar her an telefonu açıktır. E mail, telefon ya da mesajla ulaşılabilir, her konuda destek alınabilir. Sizin yaklaşık doğum tarihinizden 15 gün önce ve 15 gün sonrasını tamamen size ayırır. İstanbul dışına çıkmazlar. Sizin tahmini doğum tarihinize yakın başka doğumları varsa muhakkak bir back-up doula ile çalışır ve sizi asla doğumda yalnız bırakmazlar.
Doğum öncesi yapılan çalışmalar asla bir doğuma hazırlık eğitiminin yerini tutmaz. Doğum nasıl başlar, mahremiyetin önemi, doğuma yardımcı pozisyonlar kısaca hatırlatılsa da, bu bir doğuma hazırlık eğitimi ile karıştırılmamalıdır. Doulanın görevi annenin seçtiği yolu değiştirmek ya da seçmek değil, o seçilen yol her ne ise yargısız bir şekilde anneye destek olmaktır.
Doğum başladığı anda anne ne zaman isterse doulasını yanına çağırır. İster evde, ister hastanede destek başlar ve ilk emzirme tamamlanana kadar kesintisiz destek sürer. Doulalar, ebeler gibi vajinal muayene ile açıklık bakmadıkları için evde anneyle birlikte uzun saatler geçirmezler. Doktorları anneye ne zaman hastaneye gelmesini önerdiyse, o zamana kadar evde anneye destek olurlar. Bu da yaklaşık sancılar beş dakikada bir 30-60 sn düzenli gelmeye başlayana kadardır. Bu da zaten doula olsun ya da olmasın doktorların hastaneye gelmek için ailelere önerdikleri zamandır.
İçsel doğum doulaları doğumun fizyolojisi ve doğuran kadının duygusal ihtiyaçlarını bilirler ve süreç içinde yardımcı olabilecek (masaj, aromaterapi, sessizlik, duş, hareket, meditasyon, refleksoloji, homeopati) önerilerde bulunurlar. Ailenin genel hastane prosedürlerini anlamalarına yardımcı olur, bazen de aile ile sağlık personeli arasında pozitif iletişim kurmalarını sağlarlar. Aileye ihtiyaçları olduğu takdirde tarafsız görüşlerini sunarak onların bilinçli kararlar verebilmeleri için gerekli bilgileri almalarına yardımcı olurlar.
Doulalar bazen doğum desteğinde baş rolü oynayabilir, bazen de bir hayalet gibi kenarda sessizce oturabilirler. Ama her zaman doğum alanının ve mahremiyetin koruyucularıdırlar. İçsel doğum doulaları doğumdan önce yaptıkları görüşmelerde babanın doğuma ne kadar dahil olmak istediğini öğrenmiştir ve doğum sürecinde aktif olan babaları teşfik edip, onlara da rehberlik eder. Tüm bu sürecinin hem anne, hem de baba için özel bir deneyim olduğunu bilir ve buna saygı gösterirler.
Doğumlar bazen üç saat, bazen de yirmi saat sürebilir. Doulanız bu süreç ne kadar uzun olursa olsun sizi asla yanlız bırakmaz. Bu zor şartla için profesyonel eğitim almış, kendi içsel çalışmalarını devam ettiren ve profesyonel doula eğitimini tamamlasa bile İçsel Doğum'un bir parçası olarak yapının online eğitim grubuna üye olan, yenilikleri takip eden kişilerdir.
Doulalar doğumdan sonra ilk emzirme başlayana veya bebek ile anne rahatça uyuyana kadar aile ile birlikte kalır ve doğumu takip eden ilk hafta içinde mutlaka bir ev ziyareti yapmaya çalışırlar. Bu süreçte anne ve babanın doğum tecrübelerini sindirmelerine yardımcı olur, emzirme ya da farklı konularla ilgili çözümleyemedikleri bir sorunlar varsa destek için bir uzmana yönlendirirler.
YORUMLAR