Kesisiz normal doğum için ne yapmalı?

İlk doğumunu gerçekleştirecek bir anne adayıysanız ve bu konuda doktorunuzla konuşmadıysanız, siz de ülkemizdeki doğum için vajinası rutin olarak kesilecek %90'lık kadın grubuna dahil olabilirsiniz. Normal doğum için kesi, tıbbi terimiyle epizyotomi yapılması doktorlarımızın rutin bir uygulamasıdır. "Ben normal doğumda kesi olmasını tercih etmiyorum" dediğinizde hepsinin verdiği cevap aynıdır. "Kesmezsem daha kötü yırtılır, makata kadar düzensiz yırtıklar olur, estetik olarak çok kötü görünür, çişini tutamazsın, ben keseyim sonra düzgün bir şekilde güzelce dikerim..." Biz artık bu cümlelerin doğru ve bilimsel olmadığını biliyoruz!



Kesisiz doğum için ne yapmalı, nelerden kaçınmalı?

1- Doktorunuz "Bana ne ben keserim, kesmezsem daha kötü yırtılırsın, çok güzel keserim, bir de güzel dikerim" diyorsa ve sizin için epizyotomi hassas bir konuysa, hiç durmayın hemen doktorunuzu değiştirin! Normal doğum kesisi bebek doğarken son anda verilen bir karardır. Doktor anneyi doğumda destekler, spontan ıkınmasına ve aktif doğuma izin verir, bebeğin sağlığı yerindeyse hızlı bir doğumhane süreci yaşanmaz. Anneye, bebeğe ve zamana saygı gösteren, annenin doğurma gücüne inanan ve rutin olarak epizyotomi uygulamayan doktorlar bulursanız normal doğumda kesi olma olasılığınız oldukça azalacaktır.



2- Aktif doğumhane süreci epizyo ve perinede yırtık olma olasılığını azaltır. İlla doğum masasında doğurmak zorunda değilsiniz. Orada doğumun kontrolü neredeyse tamamen doktorun elindedir. O masa sizin rahat rahat doğurabilmeniz için değil, doktorun olan biteni eğilip bükülmeden apaçık görmesini ve hızlıca müdahale etmesini kolaylaştırmak için oradadır. Doğum masası da ülkemizde rutinteşmiş bir doğum geleneği olmuştur. Oysa siz bedeninizi dinleyerek ve zaman zaman sakin ve güven veren sözcüklerle yönlendirilerek doğurmak için en rahat pozisyonu bulabilirsiniz. Eskiden anneannelerimiz çömelerek, dört ayak pozisyonunda bebeklerini dünyaya getirirlermiş ve çok da doğru yaparlarmış. Sizde dört ayak, diz üstü ya da yan yatarak bebeğinizi doğurabilirsiniz. Bazı hastanelerde doğum taburesi de mevcuttur. Doktorunuza sorun belki de kullanıyordur.



3- Doğum sürecinde kesintisiz profesyonel destek almak epizyo ve yırtık oranını düşürür. Bir douladan kesintisiz destek almak doğum sürecinizde gevşemiş ve sakin olmanızı, bedeninize odaklanmanızı ve güven içinde bir doğum süreci geçirmenizi sağlar. Doğum öncesi size öğrettiği nefes, ilaç dışı ağrıyla başetme yöntemleri ve doğum sürecine yardımcı pozisyonlar epidural kullanma ihtimalinizi oldukça düşürecektir. Dolayısıyla epizyotomi olma ihtimaliniz de buna bağlı olarak düşer.



4- Doğumda epidural analjesi, vajinal kesi oranını ve perine bölgesinin kendiliğinden yırtılma oranını arttırır. Epidural yapıldığında ıkınma hissiniz azalabilir. Eskisi kadar yüksek dozlarda yapılmasa da benim tecrübelerim bir müdahalenin çorap söküğü gibi diğerlerini de arkasında getirdiği yönünde. Epidural aldığınızda otomatik olarak doğum masasında ıkınırsınız ve muhtemelen karnınızdan bir ebe ya da hemşire bastırarak bebeğinizi doğurmanıza destek olur. Epiduralli doğumlarda vakum kullanımı oldukça fazladır ve vakum için epizyo açılır. Ve size anlattığım üstten bas, altyan çek modeli normal doğumlarda bebek dışarı çok hızlı çıkacağından zaten epizyo açılır.



5- Anneye "şimdi derin bir nefes al ve nefesini içinde tutarak ve hiç ses çıkartmadan sanki büyük tuvaletini yapıyormuş gibi ıkınnnn" denirse epizyotomi ve kendiliğinden oluşan yırtık riski artar. Böyle bir ıkınma perine bölgesinde fazlaca baskı yaratır ve anne bedenini değil başka bir insanı dinleyerek ıkınmaya çalışır. Annenin bebeğini doğurması için nefesini tutmasına gerek yoktur. Spontan olarak içinden nasıl geliyorsa öyle ıkınabilir ki zaten ıkınma hissi durdurulamayan, içinden fışkıran bir histir. Zaman zaman nefes kaçırarak, zaman zaman tutarak ama içinden geldiği gibi ıkınacaktır. Bu spontanlık içinde doktorun süreci iyi yönetmesi, anneyi aceleci davrandığı sırada yavaşlatması büyük önem taşır. Bebeğin başı taçlanırken kendinizi kontrol etmeli ve bebeği fırlatmamalısınız. Belki önceden dokrotunuzdan o sırada size yavaşlamanızı, bebeğin başı görünürken ıkınmaya biraz ara vermenizi hatırlatmasını söyleyebilirsiniz. Unutmayın kontrol sizde ama desteğe ihtiyacınız da olabilir.



6- Suda doğum yırtık ve epizyotomi oranlarını azaltır. Yapılan bazı çalışmalar suda doğumun perine bölgesinde kendiliğinden oluşan yırtıkları azalttığı ve zaten suyun içinde doktorun müdahalesi olamadığı için epizyotomi oranını da düşürdüğü gerçeğini söyler. Ilık suyun içindeki anne gevşer, doğum sürecini daha rahat geçirir. Suyun ağrı kesici özelliği sayesinde konforlu bir açılma dönemi, yine konforlu ve spontan bir doğumu ardından getirir. Doğru zamanda suya girilir ve anne güzel takip edilirse su, doğum süresini de kısaltır. Suda doğum yapmasanız bile açılma süresince suyun rahatlatıcı etkisinden duşa ya da havuza girerek yararlanabilirsiniz.



7- Kegel egzersizi ve perine masajı kendiliğinden oluşan yırtık ve normal doğum kesisi oranını azaltır. Kegel egzersizi ile güçlü ve esnek perine kaslarına kavuşursunuz ve doğum için bu oldukça önemlidir. Hamilelik sürecinizde kegeli öğrenip hayatınıza katın. Bu hem doğum için en çok da doğum sonrası perine kaslarının toparlanması için oldukça önemlidir. Perine masajına gelince; kimi çalışmalar masajı yapmanın epizyotomi ve kendiliğinden oluşabilecek yırtık oranlarını düşürdüğünü, kimi çalışmalarsa bir fark yaratmadığını gösteriyor. Size ve bebeğe bir zararı olmadığına göre denemekten bir zarar gelmez.



8- Hamilelik süresince iyi beslenme perineyi doğuma hazırlar. Gebelikte yaşanan hormonal değişikler rahim ağzını ve perine dokularını da etkiler. Yeterli protein alımı, E vitamini, fındık ve tohumlar gibi kısa zincir yağ asitleri içeren besinler, soğuk pres yağlar, her türlü fasulye çeşidi, omega 3 ve omega 6, somon ve ton başta olmak üzere balık yemek perine bölgesini doğuma hazırlar.



9- Doğuma hazırlık eğitimi almış annelerin normal doğum kesisi riski azalır. Bu anneler artık Türkiye'nin doğumhane gerçeklerini öğrenmişlerdir, doğum tercihlerini belirlemiş ve doktorlarıyla sağlıklı bir diyaloğa girmişlerdir. Nefes tekniklerini, ıkınma yöntemlerini öğrenmişer ve en önemlisi içlerindeki doğurganlıkla tanışmışlardır. Doğumu yapanın doktor değil, kendilerinin olacağının farkında, hamilelik sürecini iyi değerlendirerek bebeklerinin doğum gününe hazırlanmışlardır.



Dünya Sağlık Örgütü (WHO) normal doğumlarda epizyotomi için %10 gibi düşük bir oran öneriyor. Bizde ise ilk doğumunu yapmış kadınların neredeyse hepsine epizyo açılıyor ve çoğu kadın başına böyle birşeyin geleceğinden habersiz ya da bunu sağlıklı ve normal sanıyor. Neden belki de hiç zarar görmeden ya da birinci derece yırtıkla bebeğimizi doğuracakken gereksiz yere, belki yırtık olur diye kesilelim? Şimdi bazılarınızı duyar gibi oluyorum. "Benim arkadaşımın başına söyle birşey geldi, böyle yırtık oldu" falan filan. Ben de size sorarım o zaman yukarıda yazdıklarımı denemiş mi? Nasıl bir doğum süreci geçirmiş? Desteklenmiş mi? Yatarak mı doğum yapmış? Karnına basmışlar mı? Vakum kullanmışlar mı? Ikın ıkın diye bağırmışlar mı? Çok hızlı mı olmuş doğum?



Doğum işi sevgi işidir. Doğuran anneye saygı ve sevgiyle yaklaşılmalı ve anne her şartta desteklenmelidir. Bir insanın dünyaya gelme dakikalarına saygı gösterilmeli; yavaş, sakin, mahremiyet dolu bir ortam yatarılmalıdır. Ve en önemlisi bu imkanlar maddi imkanlar gözetilmeksizin her kadına tanınmalıdır. Doğum da ölüm gibi bir geçiştir ve bu sürecin terörize olması dünyaya gelen bireyin ve doğuran kadının hayatını derinden etkiler.




YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir 36 haftalık hamileyim doğumdan hiç korkmuyorum korktuğum tek şey doktorlar konftorole bile giderken bebeğimin durumu nasıl iyimi diyemiyorum mahlesef devlet hastahanelerinde genellikle doktorlar çok agrasif ve sert oluyorlar ha iyi doktorlarda mutlaka vardır devlette ama genellikle hep kötü ler denk gelir insana hayır madem hastalara doğum yapanlara saygın yoksa thammul edemiyorsan sürekli azarlama gereği doyiyorsan ne diye bu zor mesleği seçiyorsunuz.ozel hastahaneler hiç öyle değil o kadr güzel ilgileniyorlr ki işte burda bile paranın gücü konuşuyor maglesef herkes özel hastahanelere...
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 2 gun doğum yaptim bna nefesini tut ıkin dedi aceleci oldu sancim gelip gittigi hallde a buyuk abdestini yapar gibi ıkiñ bebek arada kalďi zor doğum oldu kese at dediğim halde keseye gerek yok dedi matkapa kadr yirtildi hastaneyi iyi secmek lazim
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba bende 32 haftalık gebeyim yorumun dikkatimi çekti yırtılma olduğunda acı hissettinizmi ?
    CEVAPLA
  • Misafir normal doğum ikincisi kolaymı
    CEVAPLA
  • Misafir Ankarada özel koru hastanesindeki doktorlar bu konuda mükemmeller. Zahide hanım olsun aslıhan hanım olsun kesisiz normal doğum için destekleyici hemde anneye çok güzel moral verip sakinleştiren doktorlar tavsiye ederim.
    CEVAPLA
  • Misafir Peki haznede o kadar uzun bekleyen bebek oksijensiz kalmaz mı
    CEVAPLA
  • Misafir Bense kuyruk sokumum kirildi dogumda dogum hemsiresi dedi cocuk olucek ikinmazsan 7cm acilisla bastirarak beni ezdiler her tarafimi dogurursan dogur dogurmazsan ben gidiyorum dedi birakti gitti.artik 2ci bir bebek dusunmuyorum cunki psikolojim gitti
    CEVAPLA
  • Misafir Benim ilk bebegim ve en basindan beri normal dogum istiyordum su an otuz sekiz haftalik gebeyim bebegim 3.437 gr tedirginim ne yapmaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir Doktorumun muayenehanesi vardı ve özel hastanede doğum yaptım.Hizli doğum yaptırdı ve bunu o an öğrendim.Karnıma bastilar zorla ıķındım.Erkek hemşire geldi doğurmazsan ben basıcam karnına diyince korkumdan zorla doğurdum epizyo ile.15 ay oldu doğuralı kontrole bile gidemiyorum bu yüzden
    CEVAPLA
  • Misafir Ssk da saygi sevgiden bahsetmek cokkkk zor. Asla saygi duymuyorlar ve de sanki bu yaptiklari isi zorla biz onlara sectirmisiz gibi sacma salak bir durum var ortada. Bu ulkemizdeki kocamannnn bir ayip ozeldeki gibi bir muamele beklemiyoruz ssk da ama en azindan edepli insani olsunlar.
    CEVAPLA
  • Misafir Ben normal doğurdum ebe karnmıma bastırdı 4 gün oldu bastırdığı yer çok acıyor yatamıyorum
    CEVAPLA
  • Misafir doktor hanımlar yada beyler için vakit çok önemli olduğu için doğum anında annenin başında fazladan vakit harcamak istemiyorlar bu yüzden ülkemizdeki sezaryan oranı ve epizyotomi oranı çok yüksek.eskiden epizyotomi yada sezaryan mı vardı dicem sizde diceksiniz ki eskiden bebekler ölüyordu bende diyorum ki canı veren allah alan allah siz duanızı edin doğal yollardan vazgeçmeyin
    CEVAPLA
  • Misafir Bir hemşire olarak yazdiklariniza gonulden katiliyorum.ozellikle son sozler cok etkileyici.bir insanin dunyaya gelis ani terorize edilmemeli.cok haklisinizzz
    CEVAPLA
  • Misafir bende katılıyorum yazılanlara gerçekten doktor ve hemsireler annelere hiç sevgiyle yaklaşmıyor yani ben iki doğumunu da devlet hastanesinde yaptim ikiside aynı yani doktor ve hemsireler olsun bitsin derdinde annenin pisikolojisi ver ruh haline hiç önem verilmiyor belkide devlet hastanesi o yuzden
    CEVAPLA
  • Misafir bu yazıyı yazan kişi belki doktor olmayabilir ancak yazdıklarının her biri katıldığım keşkesiz doğum kursunda profesyonel ve deneyimli bir ebe tarafından birebir aynı şekilde bizlere anlatıldı. yazılanları anlamsızca eleştirenler belli ki hiç birşey okumadan ve bir eğitime katılmadan bilgisizce gidip o masaya oturacak ve kendisini kesip biçmelerine razı olacak.
    CEVAPLA
  • Misafir Yaazan çık doğru yazmış eline sağlık her söylediğine katılıyorum 3 doğum yaptım hepsi de normal 3 evde oldu. Tür kiyedeki ebeler dr lar gene li sizi düşünmüyor sadece bir an önce olsun kurtulalım ayağındalar. Çünkü insana yurt dışındaki gibi değer verilmiyor malesef.
    CEVAPLA
  • Misafir Doktor değilseniz hangi sıfatla bu kadar önemli bi konu hakkında böyle yorumlar yazabiliyorsunuz. Daha önce hiç doğum yaptırdınız mı ki epizyotomi açılmadan da olabilir diyebilecek gaflete düşüyorsunuz. Doktorun kararıdır bebeğin yararı düşünülerek epizyo açılır. Bu konuda yorum yapmak haddinize değ
    CEVAPLA
  • Misafir kesinlikle. sezeyandan korkup normal dogumdan 20 dıkısle cıkan kadın var. oysa amerikada 5 kiloluk cocugu bile evde hiç bir kesi olmadan dogurtuyorlar. bu ne yaaa. 2. cocugumu doğurmaya korkuyorum valla...
    CEVAPLA
  • Misafir ebeler çok anlayissiz saglık bakanligi bunları dizginlemesi lazim halk ses cikarinca ceza sayiliyor ise bizim hakkimizi kanuni yoldan cozun dokuz ay doktor gozlemliyor en önemli anda yanliz kaliyoruz stresten sancida kalmiyor; (
    CEVAPLA
  • Misafir ebeler insanın ödünü patatıyor sen zaten sağ çıkacağına inanmıyorsun bide onlar kat bekat korkutuyorlar ahada sana normal doğum sende kendi ebeni görüyorsun
    CEVAPLA
  • Misafir bu dediklerinizi uygulayan doktor ve hastane var mi ankarada ozellikle ben 4 aydir bulamadim da
    CEVAPLA
  • Misafir kesinlikle katılıyorum bunları uygulayan doktor nerde ankarada doğumuma çok az kaldı söyleyinde gideyim bari.
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.