Doğumun yaklaştığını nasıl anlarız?
Geçtiğimiz haftalarda doğumun kesin olarak başladığını gösteren işaretleri “nişan gelmesi, suların gelmesi ve doğum sancısı” hakkında yazmıştım. Bugünkü yazım ise doğum yaklaştığını gösteren olası doğum belirtileri hakkında.
Bu belirtiler doğumu yaklaşan her anne adayında görülmeyebilir. Doğumun yaklaştığını gösteren bu olası işaretler aynı zamanda doğumun bugün-yarın olacağının bir garantisini de vermez.
Yaklaşan doğumun işaretleri
- Nefes almanın rahatlaması: Hamileliğin son haftalarında artık nefes almak zorlaşabilir. Sancılarla baş etmek için nefes çalışmaları yapıyorsanız endişelenmeyin, doğum sürecinde nefesiniz rahatlamış olacaktır. Doğum yaklaşırken bebeğin kafası doğum kanalına doğru inecek ve artık bebeğiniz diyafram kasınızı yukarı doğru sıkıştırmadığı için nefes almanız rahatlayacak ve mide sorunlarınız azalacaktır... Bebeğiniz aşağı indikten sonra kendinizi hafiflemiş hissedecek ama bunun yanı sıra bebeğin başı artık mesanenize baskı yaptığından sık sık idrara çıkma gereksinimi duyacaksınız. Size “bebeğin aşağı inmemiş, daha doğum olmaz” ya da tam tersi yorumlarla yaklaşan kişilere kapılıp heyecan yapmayın. Bazı bebekler doğum başladıktan sonra bile aşağı inebilirler. Doğumun başlaması için illa bebeğin günler ve haftalar öncesinden aşağı inmesine gerek yoktur ya da bazen zaten aşağıya inmiştir ama doğum başlamaz.
- Vajinal akıntıda artış: Doğum yaklaşırken bedende hormonal dengeler değişir. Vajina duvarının dokuları bebeğin doğumuna yardımcı olan için daha da esnekleşir. Bu sebeple hamileliğinizde olandan daha fazla vajinal akıntı yaşayabilirsiniz.
- Artan bağırsak hareketleri: Yaklaşan doğumun olası göstergelerinden en kolay anlaşılanlarından biri de, bağırsak hareketlerinin artması ve yumuşaması durumudur. Bedeniniz bebeğin geçiş yolunu rahatlatmak için otomatik olarak bağırsaklarınızı boşaltma yoluna gider. Büyüyen rahmin bağırsaklar üzerine yaptığı baskı ve farklı nedenler sonucu hamilelik sürecinde kabızlık sorununu çoğu kadın yaşar. Doğum yaklaşırken aniden gün içinde birden çok defa tuvalete gidebilir, büyük tuvaletinizi yapabilir ve bedeninizde ishal benzeri semptomlar fark edebilirsiniz. Doğumdan önce birkaç defa büyük tuvaletinizi yaptıysanız bunu doktorunuz ya da ebenizle paylaşın. Bu durumda doğum öncesi lavman yapmayabilirler.
- Enerjide aşırı artış: Doğumuna destek olduğum bir anne; tüm gününü alışveriş merkezinde geçirmiş, ayrı ayrı birkaç arkadaşıyla buluşmuş ve geceyi akşam yemeğiyle sonlandırıp evine gece 01:00 sularında dönmüştü. Aradan bir saat geçmeden doğum hafif sancılarla başladı ve annemiz yaklaşık on saat sonra normal doğum ile bebeğine kavuştu. Böyle bir enerjiyle doluysan onu harcama! Doğum için verilen bu enerjiyi evi baştan aşağı temizlemek, perdeleri yıkayıp camları silmek için kullanma!
- Ödemde azalma, kiloda düşüş: Hormonal değişikler sonucu anne adayının ödemi azalabilir ve hafif bir kilo kaybı yaşayabilir.
- Yalancı doğum sancıları (Braxton hicks kasılmaları): genelde hamileliğin son üç ayında görülür. Daha önce bu kasılmaları hisseden anneler olduğu gibi gebeliğinin hiçbir evresinde hissetmeyenler de vardır. Bu rahim kasılmaları; düzenli ve ritmik değildir. Dinlenince geçer. Sıklığı ve şiddeti giderek artmaz. Rahim ağzında incelme ya da açılmaya neden olmaz. Vücut susuz kaldığı için de olabileceğinden gün içinde yeterli miktarda su tükettiğinizden emin olun.
- Sırt ağrıları: Belirsiz, hafif ama rahatsız edici sırt ağrıları yaşayabilirsiniz. Bu ağrılar günler boyunca sürüp bir anda kesilebilirler. Başka işaretler bu ağrılara eşlik edebilir ya da etmeyebilir. Regl sürecindeki sırt ve bel ağrılarına benzerler ve dinlenince, pozisyon değiştirince ya da ılık bir duş alınca geçerler. Panik olmanıza gerek yok; gerçek doğum sancıları düzenli ve ritmik gelir. Şiddeti ve yoğunluğu yukarı çıkan bir ivme ile artar.
- Makat ve vajinal bölgede baskı hissi: Gebeliğin son haftalarında görülebilir. Artık iyice aşağıya inen bebeğin baskısı pubik kemiğinde, pelvis bölgesinde ve makatta artabilir. Ayakta uzun süre durulduğunda ve çömelme gibi hareketler esnasında bu basınç daha fazla hissedilebilir.
Hamileliğin son ayında sabrınızın tükendiğinin ve bebeğinizin doğumu için günleri sayıldığınızın farkındayım. Her işaret sizde; “galiba bugün doğuracağım” hissini uyandırabilir ama işin sırrı sabretmekte…
Yukarıda yazdıklarım doğumun yaklaştığını gösteren olası işaretlerdir. Birinin ya da birkaçının aynı anda olması doğumun yakınlarda olacağının net bir göstergesi olabilir ve olmayabilir de… Unutmayın ki doğum, bebekleriniz dünyaya doğmaya tam olarak hazır olduğunda gerçekleşecektir. Bunun için doğru zamanın hangi hafta, hangi gün ya da saat olduğunu, neden bazı bebeklerin gebeliğin 38. haftasında ve bazılarının gebeliğin 41. haftasında doğduğunu bilemiyoruz. Yukarıdaki belirtilerle yapacağınız en iyi şey; kulaklarınızı başka kadınların negatif seslerine, yorumlarına kapatmak (her kadının hamileliği ve doğumu birbirinden farklıdır), sürece güvenmek ve gerçek doğum işaretlerinden “su gelmesi ve doğum sancılarına” kadar normal hayatınıza devam etmek olacaktır.
YORUMLAR