Normal doğum yapabilmek için...
Şimdilerin yükselişe geçen yeni trendi normal doğum. Aslında adı üzerinde, normal. Bu normal ve doğal olan güzel akıma kendini kaptıran, doğuma haftada iki pilatese, iki yogaya giderek hazırlandığını sanan ve saf bir tavırla “ben normal doğuracağım, normal doğum istiyorum ve epidural almayı düşünmüyorum” diyen pek çok kadınla karşılaşıyorum. İşte içimde yine aynı yargıç bır bır ötüyor. Ben yine merakla soruyorum “Ne harika, epidural almamak için neler yapmayı düşünüyorsun? Bu zamana kadar doğuma nasıl hazırlandın?” Aldığım cevap bana kapak oluyor. “Sen varsın ya!” Ne kadar harika bir duygu, beni epidural yerine koyan insanlar var. Çok mutluyum…
Şaka bir yana doula ile doğuma hazırlanmak ve doğum süresince douladan kesintisiz destek almak normal doğum olma olasılığını yükseltirken, epidural alma oranlarını düşürüyor. Bunun bilincinde olarak doğumda doula desteği alan aileler kendileri ve bebekleri için harika birşey yapıyorlar. Benim sözüm kendinden başka herkesten emin olan kadınlara…
Doğumu yapacak olan kadındır.
Kadının ve ailesinin doğuma hazırlanması gerekir. Bu hazırlık için tonlarca para harcamanıza gerek yok. Öncelikle gönülden doğumun normalliğine inanmak, kendinize, bedeninize, bebeğinize, bedeninizin bebeğinizi doğurabilme yeteneğine sahip olduğuna, doğum eylemi için tam ve eksiksiz olduğunuza güvenmeniz gerekiyor. Sonra eşinizin, aile fertlerinin, sözüne değer verdiğiniz insanların buna inanması en azından inanıyormuş gibi davranmaları ve cümlelerini öyle seçmeleri sonuna kadar size destek olmaları gerekiyor. Siz ne kadar kendinize güvenirseniz güvenin eşinizin, ailenizin de size destek olması şart.
Bir sonraki aşama bu güveni perçinleyecek, sizi sözleriyle rahatlatacak ve yürüdüğünüz bu yolda size destek olacak bir doktor bulmaya geliyor. Ben doktoruma sonuna kadar güvenirim. Doğumda kendimi onun ellerine teslim ederim. Doğum sürecinde alınan kararlara ortak olup anlayabilmem için gerekli olan tüm açıklamaları yapacağını bilirim. Benim ve bebeğim hakkında ne karar veriyorsa eminim ki o en doğrusudur. Doktorum benim doğum tercihlerimi, yapabilmesi mümkün olacaksa isteklerimi bilir. Doğum sürecinde bana gönülden destek olacağına adım gibi eminim. Doktorunuza sonuna kadar güvenmeli ve siz de ona güven vermelisiniz.
Bu da tamamsa geliyoruz gebelikte yapılacaklara. Yazımın başında negatif bir cümle kurdum ama normal doğuma bedensel olarak hazırlanmanın en iyi yolları hamile yogası, hamile pilatesi, yürüyüş, yüzme gibi egzersizlerdir. Normal doğum için kadının güçlü bir bedene sahip olması süreci kolaylaştırıcıdır. Egzersiz yapan bir kadın bedeninin farkında demektir. Bedenini fiziksel hareketlerle rahatlatmayı her ders tekrarladığı hareketlerle öğrenmiş olur ve bunu kolaylıkla doğumuna taşıyabilecek duruma gelir.
Daha önceden doğum yapmamış ya da kötü bir ilk doğum tecrübesi yaşamış her kadının normal doğumdan biraz korkması normaldir. Korkunun panzehiri de doğru, güncel, yeterli ve tarafsız bilgidir. Doğum süreciyle ilgili bu bilgileri eşinizle birlikte bir doğuma hazırlık eğitimine katılarak öğrenebilirsiniz. Tam ve yeterli bir doğuma hazırlık eğitimi yaklaşık 12 saat sürer. İki, üç saatlik doğuma hazırlık eğitimi olamaz. Tek güne bile tüm bilgilerin, yapılması gereken pratik çalışmaların, sanat süreçlerinin, nefes egzersizleri ve diğer ağrıyla baş etme çalışmalarının sığması imkansızken iki, üç saatlik bir doğuma hazırlık eğitimi kesinlikle yeterli değildir.
Geçenlerde benimle tanışmak ve bilgi paylaşımı yapmak adına stüdyoma gelen dünya tatlısı bir ebe arkadaşımla sohbet ettik. Konu döndü dolaştı doğuma hazırlık eğitimlerine geldi ve arkadaşım bana hastanede yaşadıkları zorluklardan bahsetti. Her gelen gebenin damar yolu açtırmam, suni sancı taktırmam, onu istemem, şunu istemem diyerek ezbere aldıkları taraflı ve sert eğitimler yüzünden daha travmatik doğumlar yaşadıklarını anlattı. Kendisine bir bakıma hak verdim.
Eğitimi alan kişilerin doğumlarında da birçok medikal müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. İyi bir doğuma hazırlık eğitimi kadına bedeninin doğurma gücünü hatırlatmalı, medikalize olmamış doğumların da yaşanabileceğini, aynı zamanda süreç içinde karşılaşabileceği medikal müdahaleleri tarafsızca anne baba adaylarına anlatmalı ve böyle doğumlar yaşayabilecek kadınların da travma almadan pozitif doğum deneyimleri yaşamalarını destekleyici eğitim içerikleri sunmalıdır. Doğuma hazırlık eğitimleri doğru ve güncel bilgileri yumuşak bir dille anlatmalı, kendi doğumlarındaki tercihleri anne, baba adaylarının kendisine bırakmalıdır. Yoksa sistemin yaptığının farklı bir versiyonunu doğum yapacak ailelere uygulamaktan öteye gitmez. Basitçe sistem hastaneye normal doğum için her yatan kadına damar yolu açmak ister, doğuma hazırlık eğitimi sakın ha açtırma der olan kadına olur. Bilgi doğru ve tarafsız bir şekilde verilirse işe yarar. İyi bir doğuma hazırlık eğitmeni kendi doğrularını, duygu, düşünce ve kendi kişisel tercihlerini eğitim verdiği kişilere dikte etmemelidir. Anlayacağınız doğuma hazırlık eğitimi alacağınız kişiler ve kurumlarla önceden iletişime geçmek, nasıl bir eğitim verdiklerini anlamak oldukça önemlidir.
Ben oturur sabahtan akşama kadar size doğum hakkında teorik bilgiler anlatabilirim. Araya iki nefes katarım, al sana eğitim. İyi bir doğuma hazırlık eğitimi sadece teorik bilgiler içermez, kadının kendi sahip olduğu ağrıyla baş etme yeteneklerini fark etmesini sağlar ve onların üzerine yenilerini ekler. Ta içeride yatan, üzeri örtülmüş korkuları, soruları yüzeye çıkartan farklı çalışmalar yaptırır. Doğumun her şartında güçlü olabilecek kadını ortaya çıkartmaya yönelik süreçlerle içerir. Çünkü normal doğum da aynen hayat gibidir, hiçbir garantisi yoktur. Evet kadın bedeni tamdır, eksiksizdir, doğurmak için yaratılmıştır ama bazen o bebeğin doğması için epizyotomiye, epidurale, suni sancıya ihtiyaç duyulabilir… İyi bir doğuma hazırlık eğitmeni tüm müdahaleleri güncel ve kanıta dayalı bilgilerle karşısındakilere anlatırken o müdahalenin, o kadının başına gelebileceği olasılığını da düşünerek sözcüklerini özenle seçmelidir.
Eğitimi aldıktan sonra yan gelip yatmak yok.
Öğrendiğiniz nefes ve ağrıyla baş etme yöntemlerini doğuma kadar tekrar etmeniz, bu yöntemlerin işe yarama olasılığını arttıracaktır. Günümüz koşullarında bedenlerimiz o kadar gergin ki gevşemek nedir şöyle dursun, gergin olan yerlerimizin bile farkında değiliz. Herkesin omuzları kulaklarına yapışmış durumda. İşte bu gerginliğin içinde gevşeme halini bulmak imkansızdır. Hem bedensel, hem de ruhsal gevşeme normal doğum sürecinin daha kolay ve akıcı olmasını sağlar. Bu nedenle gevşemeyi keşfe çıkmak için en doğru zaman gebeliktir.
Kesintisiz destek alan kadınların doğumları, almayanlara göre çok daha kolay olur. Bu destek profesyonelse tadından yenmez. Doğum süresince size destek olacak kişileri çok iyi seçin. Ne kadar az kişi o kadar iyidir. Çoluk çombalak doğuma gitmeyin!
Siz elinizden gelen her şeyi yapın ve gerisini Allah’a bırakın. Bu dünyaya kimin hangi yolla, hangi gün, hangi saat gelip gideceğini bizden çok daha iyi bilen başka bir güç var ve aslında herkes bu güce hizmet ediyor. Bunu en derinden hissetmek, kabul etmek ve teslim olmak bile insanın yüreğe derin bir huzur veriyor…
YORUMLAR