Gece saatlerinde buzdolabı önü nöbetleri
Geçen hafta yurt dışında olduğumdan buradan bir hafta uzakta kaldım. Planım bu hafta da Eliminasyon Diyeti’nin devamını yazmaktı ama eliminasyon seyahatte maalesef bozuldu. Şunu anladım ki eliminasyon yapılacağı zaman pek fazla sosyal hayat planı ve seyahat yapmamak lazım. Zaten yenen şeyler çok kısıtlı, 15. günden sonra bir bıkkınlık geliyor. Bir de o esnada kendi düzeninizde olmayınca kayma oluyor. Ben İzmir’de çok yorulmuştum, otelin kahvaltısında yiyebileceğim yumurta yoktu. Ekmek ve peynir de yemeyince yemeksiz kaldım. Enerjiye ihtiyacım vardı ve kendimi boyozun kollarında buldum. Bırakın eliminasyonda, normalde bile yemeyeceğim şeyi yedim. Bir de "nasıl olsa Atina’da bozulacak" mantığı ile de tamamen gevşemiş olabilirim.
Bu 15 günlük eliminasyonda bile vücudum çok toparlandı. Gaz ve şişkinlik gitti. Besin gruplarını geri tanıtmayı aniden yapmış olsam da süt ürünlerinden bir sıkıntı çıkmadı. Glutensiz tahıllar da bende sorun yaratmadı ama kuru baklagil daha hiç yemedim. 2-3 hafta daha kuru baklagil yemeden ilerlemeyi düşünüyorum. Bundan sonra da tekrar ilk ihtiyaç hissettiğimde yine bir eliminasyon diyeti yaparım. Bozulan bağırsakları toparlamak için en etkili yöntemlerden biri.
Genelde sizin sorularınız bana haftalık yazılarımı belirlemede etken oluyor. Ben eliminasyon diyeti yaparken akşam yemeklerimi sadece salata ve çorba ile geçirdiğimi söylemiştim ve aranızdan bana çok fazla şöyle yorumlar gelmişti. "Akşam yemeğini hafif geçiremiyorum, akşam çok acıkıyorum, akşam yedikçe yiyesim geliyor"... gibi. Baktım ki bu çok kişinin sorunu, bunu biraz anlatayım dedim.
Öncelikle akşam yemeğini erken saatte yemek ve hafif bir şeyler yemek sağlık için çok önemli. Akşam saatleri ve gün batımı yaklaştığında metabolizmamız artık yavaşlamaya başlıyor. Güneşin batışı ile vücutlar da sakinlemeye, dinlenmeye ve uykuya hazırlanıyor. Bu saatlerde vücuda vereceğimiz ağır yemeklerin hem sindirimi zor oluyor hem de kilo olarak üzerimizde kalıyor.
Akşam yemeğini en geç 19:00, hatta daha da güzeli 18:00 gibi bitirmek ideali. Sebze, salata, çorba gibi seçenekler akşam yemeği için çok uygun. Vücudun akşam yemeğini az ve erken yemeye alışması bir süre alıyor. Bu süre zarfında gece acıkmaları olabiliyor. İlk başlarda geçiş sürecinde bu gece acıkmalarını salatalık, havuç, marul gibi şeylerle yaparsanız çok iyi olur. Kendinizi, elinizi ve ağzınızı oyalamış olursunuz. Bu geçiş sürecinden sonra zaten bunun rahatlığına alışınca gece veya geç yemek alışkanlığınız ortadan kalkmış olacak.
Bunu gündüz de tüm besinlerinizi aldığınızı varsayarak söylüyorum. Şayet gece hala yemek isteği geliyorsa bu, gündüz bir şeylerin eksik kaldığını gösterir. Gündüz yumurtanızı, yoğurdunuzu, kuru baklagilleri, iyi yağları, etinizi, sebzenizi, meyvelerinizi tam yediğinizden emin misiniz? Önce kendinize bunu sorabilirsiniz. Eksik olan neyse (ki bu genelde meyve olur), akşam tatlı isteği olarak açığa çıkar.
Tabii ki bir de işin psikolojik yeme kısmı var. Hem gündüz tüm besinleri alıp doyduysanız hem de hala akşam kendinizi durduramıyorsanız, sizi doyurması gereken diğer noktalara da bakabilirsiniz. Aşk, sevgi, kariyer, maneviyat, egzersiz, neşe, hayattan zevk almak vs vs. Bu noktalardaki açlık da akşam buzdolabı önü nöbeti olarak karşımıza çıkar. Bizi doyurması gereken bir sarılma belki ama şayet ona uzaksak, kendimizi çikolatanın kollarında bulabiliriz. Bu açlıklarda da yine doğru noktayı doyurarak gece yeme ataklarını engellemiş olabiliriz..
Herkese sağlıklı, mutlu,şekersiz günler dilerim...
YORUMLAR