Çatı darlığı
Çatı muayenesi gebeliğin 37. haftasından sonra yapılan, bebeğin kilosu ile geçeceği yolun yani kemik yapının uyumunun kontrol edildiği vajinal muayeneye verilen isimdir. Jinekolojik muayene masasında, doktorun ya da ebenin iki parmağını vajinadan sokarak pelvis kemiklerini kontrol etmesi şeklinde yapılır. Oldukça kısa süren bu kontrol çoğu hamile kadının muayene öncesi gerilmesine neden olur.
Bu heyecan ve gerginliğin en büyük nedeninin “Çatın dar, doğuramazsın” denmesi olduğunu düşünüyorum. Çünkü çatı darlığı “ülkemizde” sezaryene götüren önemli nedenlerden biri… Yabancı ülkelerde çatı darlığı sebebiyle sezaryen olma oranları çok azken bizde oldukça yüksektir.
Çatı darlığı neden olur?
Çocukluğunda raşitizm hastalığı geçirmiş ya da kaza sebebiyle oluşmuş anatomik bozukluğu olan kadınlarda çatı darlığı görülebilir. Bunun dışında kalan grubun bebekleri 4500 kg ve üzerinde ise çatı muayenesinin önemi artar.
Acaba çatı darlığı yüzünden sezaryen olmuş kadınların yüzde kaçında anatomik bozukluk vardı? Kaçı muayene sonrası korkudan sezaryen kararı verdi ya da çatısının dar olduğuna inandırıldı?
Muayene acılı değil!
Çoğu kadın için jinekolojik masa başlı başına sinir bozucu gelebiliyor. Üzerine acaba çatım dar mı, normal doğum yapabilecek miyim, çok acılı olacak mı gibi sorularla dolan kafa ve gerilen kaslar; bir de hızlı, kaba, kadını rahatlatmayan, suratsız, aceleci iki parmağa rastlarsa muayene pek hoş geçmeyebiliyor.
Kimi kadınlar hiçbir şey hissetmediğini söylerken, bazıları da zor olduğundan bahsediyor. Hatta çatı muayenesi sonrasında “Buna dayanamazsan nasıl doğuracaksın, oradan daha bebek çıkacak, vakum kullanmak zorunda kalırım, bebek zarar görebilir, sen de çok kötü yırtılırsın, travmatik bir normal doğum olacağına sezaryen ol” gibi sözlerle anneyi daha da korkutan, moralini bozan, normal doğumda caydıran, sezaryen kararı almasının yolunu açan durumlar da sıkça yaşanabiliyor.
Oysa doğum sırasında pek çok etmen bir araya gelerek bebeğin dünyaya gelişini kolaylaştırabiliyor. Rahim kasılmalarının gücü, bebeğin büyüklüğü, pozisyonu ve geçeceği yolun uyumu net olarak doğum sırasında görülüyor. Doğum öncesi yapılan çatı muayenesi bizlere yaklaşık sonuçlar verirken her şey doğum sırasında netleşir.
Bebekler tahmin edildikleri kilolardan daha az doğabilirler, anne doğum masası yerine yerçekimini kullanarak dik şekilde ıkınabilir. Doğum sırasında pelvis kemikleri tahminlerden daha çok açılabilir. Pek çok etmen doğumun gidişatı sırasında bebeğin dünyaya gelişini rahatlatabilir. Gerçekten net bir şekilde pelvis kemiklerinde anatomik bir darlık söz konusu değilse, bebek 7 kg değilse, anne normal doğurmak istiyorsa ve oluşabilecek risklerden haberdarsa normal doğumu denemek her kadının hakkıdır.
YORUMLAR