Balkabağı çorbası
Malum tam mevsimi, geçtiğimiz 31 Ekim Cadılar Bayramı idi, bayramın sembolü ve bu haftamızın şanslı sebzesi, kocaman, tatlı mı tatlı, turuncu rengiyle kış günü içimizi ısıtan Balkabağı.
Balkabağı lifi bol bir meyvedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Bebekler ve çocuklar için yemesi keyifli ve oldukça da faydalıdır.
Türk mutfağında en yaygın kullanım şekli kabak tatlısıdır. Ben kabaklı börek ve çorba olarak da mutfağımda kullanıyorum. Tarifi eşimden öğrendim, kendisi benden çok daha eski bir aşçı olarak oldukça başarılıdır.
Turuncu renkli bal kabakları ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde kutlanan Cadılar Bayramının vazgeçilmez bir sembolüdür. Balkabağı ile cadılar bayramı için güzel süslemeler de yapılabilmektedir. Aynı zamanda kabak bitkisinin çekirdekleri de yemiş olarak halk arasında çok sevilmektedir.
Yılın bu mevsiminde, balkabağı ile adeta özdeşleşen Cadılar Bayramı ise, bir pagan ve sonrasında hristiyan geleneğinin devamı niteliğindedir. Çocukların genellikle korkunç kostümler giyerek kapı kapı dolaşıp şeker, meyve ve diğer hediyeleri topladığı bir bayramdır. Diğer Cadılar Bayramı kutlamaları arasında maskeli balolar, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir.
"Cadılar Bayramı bazı belli başlı batı dünyası ülkelerinde kutlanır. Amerika'da oldukça büyük ve görkemli bir festival olan Cadılar Bayramı, Amerikan kültürünün etkisiyle diğer batılı ülkelerde de yaygınlaşmaktadır. Popülaritesi Türkiye gibi ülkeleri de etkilemiştir..." deniyor okuduğum kaynakta. Arkadaşlarımın Filipinler, Thailand, Hindistan gibi ülkelerden gelen fotoğraflarına bakınca, aslında dini bir gelenekten öte, herkesin ve özellikle de çocukların eğlendiği, neşeli bir aktivite olduğunu düşünüyorum. Sanki bir sevgililer günü bir çocuk bayramı gibi. Bizim de çocuk bayramımız var ama tüm dünyaya yayılan bir coşku seli yaratamamışız ne yazık ki. Sonra çıkıp, bizim adetlerimiz arasında yok denmesin. Önemli olan eğlenmek, hem kaldı ki çam ağacı süslemek ve beyaz gelinlik giymenin de geçmişi tamamen batı kültüründen alınma. Bugün olağan bir şekilde herkes beyaz gelinlik giyiyor ise, cadılar bayramını da kutlamak çok sakıncalı veya abes değil bence, aksine eğlenceli. Biz de kızımla cadı olduk bu bayram, balkabaklı keklerimizi yedik, bol çocuklu bol kahkahalı ve oyunlarla dolu bir cadı gecesi geçirdik.
Türkiye'de o muhteşem çeşitlilikte ve ebatta parlak turuncu balkabağı bulmak kolay olmasa gerek ama klasik büyük dışı açık renkli kabaklar pazarlarda mevcut. Tam çorbalık, tatlı demiyorum çünkü tatlısının püf noktası benim için kireç kaymağında bekletilmesi, evde yapamadığımdan yumuşak kalan kabak tatlısı çok da cazip gelmiyor son yıllarda. Biz de çorbasına talimiz, çok şık oluyor emin olabilirsiniz. Çok farklı tarifleri var, içine zerdeçal katan, patates katan, tuzlu kulananlar oluyor, bizim çorbamız ise tatlı. Ben kabağın şekerli halini çok beğeniyorum bu sebepten tatlı çorba mı olur demeyin, güzel oluyor, denemeye değer.
Zencefilli balkabağı çorbası
Malzemeler :
1 kg balkabağı
4 adet havuç
1 patates
1 adet taze zencefil
1 adet soğan
1 su bardağı krema
50 gr tereyağ
karabiber, tuz, şeker, köri, yenibahar, tarçın ya da muskat
Yapılışı - Düdüklü Tencerede
Tüm sebzelerimizi düdüklü tenceremize koyarak 750 ml su ekliyoruz ve 20 dakikada çorbamız hazır. Çorbanın en güzel yanı bu: Kes koy, pişsin. Normal tencerede ise 1 saat kaynatmak gerekli. En son baharat, krema ve tereyağı ekliyoruz ve rondo yapıyoruz. Servis esnasında üzerine bir parça mascarpone ve kişniş serpiyoruz. Afiyet olsun, hem besleyici, hem pratik, hem de çocuklar için çekici.
YORUMLAR