Ratatouille – Ratatuy tarifi
Ratatouille de nesi?
Fareli bir film vardı, sanırım izleyenlerin aklına bu gelecek ilk başta. Ben de duymuş ama denememiştim, geçen hafta sevgili bir arkadaşımın paylaşımı da bana ilham oldu, hemen yaptım.
Fransız mutfağının etsiz yemeklerinden bir tarif bu aslında. Türkçesi Ratutay, bizim damak tadımıza da çok uygun. Ben Fransa’da bulunduğum gezi sırasında, genellikle et yediğimi anımsıyorum, yıllar öncesiydi gerçi. İlginçtir ki pek Fransız mutfağından feyz almam, çok merakım mı yok nedir, elbette ki harika yemekleri var, gene herkesin yiyemeyeceği ‘steak tartare’ misal, güzel bir lezzettir, aklımda o kalmış en çok.
Steak tartar, bir nevi baharatlı çiğ et diyelim. Çiğ mi, hayatta yemem diyenlere, e çiğ köfte de çiğ etten ama, bu tür çiğ yemeklerde et baharatla pişiyor, pastırma da iyi bir örnek, yani Türk mutfağında da çiğ et ihtiva eden lezzetler var. En çiğ örnek şüphesiz sashimi, genel adıyla sushi. Bir arkadaşım da sordu çiğ balık sert değil mi, yok tam tersi pamuk pamuk!
Sebze diyorduk, et anlatıyorum gene, bu tarif tam vejeteryanlara göre aslında, biz bunu köfteli olarak türk mutfağında yapıyoruz, basit, pratik ve lezzetli.
Haftanın bazı günleri et günü ama çoğunlukla sebzeye ağırlık veriyorum. Bu da sebze günü için denenecek tariflerden, sağolsun sosyal medyada arkadaşımın paylaşımı canımı çektirdi, ve işte bu güzel tarif...
Malzemeler :
1 adet soğan
2 adet orta boy patlıcan
2 adet orta boy kabak
3 adet iri boy patates
3 adet domates
1 paket domates püresi
Kekik
Tuz-karabiber
Zeytinyağı
3 4 diş sarımsak
Rendelenmiş peynir
Yapılışı
Öncelikle fırın tepsimizin tabanına domatesli sos koyacağız, onu hazırlıyoruz. 1 soğanı doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz, diğer yanda domateslerimizi rendeleyip biraz domates püresi katıyor ve pembeleşen soğanlarımıza ekliyoruz. Biraz pişirip tuz karabiber ve kekik ekleyip ocaktan alıyoruz, sosumuzu borcamın dibine güzelce yayıyoruz, bir kısım sosu ayırıp, yemeğin üstüne dökeceğiz.
Diğer yanda patlıcan, kabak ve patatesleri incecik dilimliyoruz, dilimler aynı kalınlıkta olmalı, bazı tariflerde hiç birinin kabuklarını soymayın deniyor, patlıcanı soymadım ama kabakları şerit soyup, patatesleri de tamamen soydum tabi, yuvarlak halka sebzelerimizi domates sosunun üstüne sıra sıra diziyoruz, bir patlıcan bir patates bir kabak şeklinde, üstüne birkaç diş sarımsak ve kalan domates sosunu ekleyip, biraz da zeytinyağı gezdiriyoruz.
Üstünü folyo ile kapatıp 200 derece fırında 30-35 dakka pişirip, üstünü açıyoruz, kaşar rendeleyip kızarana dek pişiriyoruz. Hepsi bu, afiyet olsun!
YORUMLAR