4 farklı salata tarifi
Salata, çok başka bir dünya. Hem bir atıştırmalık olabilir, hem yemeğin yanında bir tamamlayıcı. Salata diyip de geçmemek lazım. Bir öğünü salata ile geçirebilirsiniz veya ağır bir yemeği hafifletebileceğiniz gibi, hafif bir menüyü de zenginleştirebilirsiniz. Ben ordövr tabağı konseptini çocukluğumdan beri çok severim, tabakta minik minik salatalar, dolmalar, peynirler, çok çeşit olsun, tadımlık yiyelim. Büyüyünce bu merakım meze tabaklarına bıraktı yerini bol sohbetli.
Sebzeli, peynirli, bol yeşillikli, etli, yemişli ya da makarnalı bile olabiliyor salatalar. Evdeki kalan malzemeleri, baharatları karıştırarak, sebzeleri birbirine uydurarak, arada içine meyveler serpiştirerek harika salatalar yaratabilirsiniz.
Şimdi bahar geldi, güneş içimizi ısıtırken, yepyeni sebzeler de çıktı, çok özlemişim. Her pazara gittiğimde, kendimi kaybediyorum. Hardal otu, turp otu, ebegümeci, pazı, roka, karalahana, ıspanak, kereviz, bebek turplar, dereotu, maydanoz... Taze kişniş pazarlarda yok, büyük marketlerde belki rastlarsınız, biz her zaman bulamadığımız için kişnişi ektik. Eğer elimde kişniş yoksa kişniş tohumunu kullanıyorum, aktarlardan temin edebilirsiniz. Ceviz, fıstık, ay çekirdeği, bergamot ve limon otunun da aromalarından faydalanıyorum. Limon otunu da sevgili arkadaşım bahçesinden verdi. Biz de 2 farklı köşeye ektik, bakalım tuttu mu. Malum Hindistan-thailand tarafları limon otu-lemongrass- cenneti, sıcak ve su sever, kışın buralar pek soğuk onlar için. Ama kullanıyoruz, daha da çoğalacaklarını umuyorum.
Kereviz bolluğu varken bu hafta yaptığım 2 farklı kereviz salatası ile başlayayım :
Portakallı Kereviz Salatası:
4-5 adet minik kereviz, 1-2 avuç ceviz, bol kereviz sapı ve azıcık bademi rondoluyoruz. Yoğurt ve az mayonez ile karıştırıp, biraz da portakal kabuğu rendesi katıyoruz. Dilimlediğimiz portakalların üstünde servis ediyoruz.
Kereviz yaprağı salatası:
Malum kereviz mevsimi, yapraklarını tepe tepe kullanmak lazım, hazır tazecik ve bol iken.. 3 domatesi doğradım, biraz mayonez, bir avuç kişniş tohumu, bol bol doğranmış kereviz sapı ve yaprağına 1 avuç da sıcak suyla ıslattığım ince bulguru kattım. Azıcık zeytinyağı ve tuz.
Diğer güzel yeşilliklerden roka, aroması ile gerçekten çok farklı şekillerde kullanılabilir.
Armutlu Roka Salatası :
Rokaları kıyıp, içine küp küp doğranmış armut, antepfıstığı, badem, fındık, mavi haşhaş ve kişniş tohumu ekliyoruz. Biraz defne aromalı zeytinyağı ile bir çay kaşığı mayonezi sos gibi yapıp üstüne dökerek karıştırıyoruz. Minik cam bardaklarda servis ediyoruz.
Ve çilekler de bol iken, kullanmak lazım, ben en çok ıspanakla yakıştırıyorum.
1 demet ıspanak yıkanır, kurutulur ve kaseye konur. 2 yemek kaşığı çam fıstığı ve ay çekirdeği içi az zeytinyağında kavrulur. 10-12 adet çilek dilimlenir. Portakal kabuğu-limon rendelenir ve suyu sıkılır.
Dolmalık fıstık, ay çekirdekleri ve çilekler ıspanağın üzerine yerleştirilir. Dilerseniz mozarella da çok yakışıyor üzerine.
Bergamot aromalı zeytinyağı, balzamik sirke, tuz, 1- 2 kaşık portakal suyu ve portakal rendesi ile sos hazırlanır, salatanın üzerine gezdirilir.
Bunun yanı sıra Egeye has bir lezzet olan hardal otundan bulursanız, kaçırmayın. Suda haşlayıp üzerine sarımsak, zeytinyağı ve limonla muhteşem oluyor. Keza ebegümeci ve turp otu da aynı şekilde, yoğurtlama şeklinde üzerine sarımsaklı yoğurtla da (o zaman limon katmıyoruz) yiyebilirsiniz. Hem hafif, hem pratik, hem de çok lezzetli bu otların dünyası.
YORUMLAR