Yumurta ve doğal tavuk hakkında uyarılar
Yumurtayı çok iyi bildiğimiz, serbest dolaşan, onlar yesin diye ekilmiş bitkileri yiyen tavukların olduğu bir çiftlikten alıyorum.
Ömrümde ilk defa geçen hafta küçük ve içinden sarısı çıkmayan bir yumurtaya dek geldim.
Kütahya’nın bir köyünde doğmuş olan yardımcım, yumurtlamayı bırakan tavuğun böyle küçük ve sarısız bir yumurtadan sonra dinlenmeye geçtiğini, birkaç ay sonra yeniden yumurtlamaya başladığını söyledi.
Yumurtada onca marka denedikten, hatta sebzesine güvendiğim bir yerin doğal olduğuna inandığım yumurtalarını da tüketme hatasına düştükten sonra, gerçekten doğal olanı bulduğuma eminim.
Yumurta konusundaki bilgilerimi, Beyaz-Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği’nin daveti ile geçtiğimiz hafta sonu katıldığım bir bilgilendirme toplantısında pekiştirdim.
Derneğin akademisyen görüşlerinden derlediği uzman görüşlerinden okuduğum bir makaledeki önemli bulduğum ayrıntıları paylaşmak istiyorum sizinle.
Tavuk eti konusunda öğrendiklerimi ise biraz hazmetmem gerek, sonra aktaracağım.
Tavuk alacaksanız ve seçiminiz doğal tavuk ya da köy tavuğu ise, çok dikkat etmeniz gereken bir şey var.
Tavuk her şeyi yer, okurken mideniz bulanırsa bağışlayın beni, ama insanın burnundan çıkan o yeşil mukusu da yer, dışkı da yer. “Köy tavuğu adı altında alınan tavuklar, standardı ve kuralı olmayan bir beslenmeye tabi olabilir. En riskli ve sağlıksız tavuk budur”der Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan* ve ekler:
“Yumurta üretimi için üretilen tavuklar, verimleri azaldığında ve yaşlandıklarında pazara arz edilirler. Çıkma tavuk olarak adlandırılan bu tavuğun besleyici değeri düşüktür. Medyadaki yanlış yönlendirmeler dolayısıyla en ucuza satılması gereken bu tavuklar doğal ya da organik diye satılırlar. Oysa bu tavukların besin değeri ve kalitesi düşüktür.”
Özetle doğal tavuk veya köy tavuğu alıyorsanız, tedarikçinizden emin olmakta, aldığınız tavuğun da yumurta tavuğu olmadığından emin olmakta fayda var.
*Prof. Dr. Necmettin Ceylan'ın Organik ve Geleneksel Tavuk Eti Üretimi (Yanlış Bilinenler ve Gerçekler) makalesinden.
YORUMLAR